Nikad ne odustaj od snova, nikad nisi prestar da ostvariš svoje snove i plivanje možda izgleda kao usamljeni sport, ali potreban je tim da bi ostvario svoj cilj, prve su riječi koje je Diane Nyad izgovorila nakon što je ostvarila naizgled nemoguće – bez zaštitnog kaveza preplivala Floridski prolaz.

Galerija Diana Nyad 2013. godine kada je preplivala od Kube do Floride Plakat filma Nyad Diana Nyad i Annette Benning kao Diana Nyad +4 Jodie Foster i Annette Benning u filmu Nyad

U trenutku kada je preplivala opasnu dionicu od Havane na Kubi do Key Westa na Floridi imala je 64 godine – i to je bio njezin peti pokušaj.

Plivanje od Havane do Key Westa prožeto je brojnim izazovima. Ne samo da je riječ o ruti dugoj 166 kilometara sa snažnim morskim strujama koje iziskuje nevjerojatnu fizičku spremu, već je riječ i o komadu otvorenog mora gdje su krvožedni morski psi i smrtonosne meduze svakodnevna pojava.

Ne čudi stoga što je ovaj poduhvat prije nje pošao za rukom tek rijetkima. Jedina žena koja je prije nje preplivala istu dionicu odjednom – ali u zaštitnom kavezu – bila je australska maratonka Susan Jean Maroney kada je imala 23 godine.

Diana Nyad Diana Nyad (Foto: Profimedia)

Što se dogodi kad 53 sata provedeš u vodi?

Diana Nyad ovaj je nevjerojatni poduhvat ostvarila 2. rujna 2013. godine u 65. godini života za što je joj bilo potrebno oko 53 sata neprekidnog plivanja. Provela je više od dva dana u oceanu i progutala mnogo vode zbog čega joj je natekao jezik i cijelo lice. Od iznimnog napora, pak, počela je halucinirati.

Na ovom putu pratio ju je tim od 35 osoba u nekoliko brodova. Plivačica je dijelom puta koristila zaštitno odijelo protiv meduza, ali i elektroničke uređaje za tjeranje morskih pasa. Svakih dva sata trenerica Bonnie Stoll dobacila bi joj nešto za pojesti i popiti. Hranila se, uglavnom, razrijeđenim smoothiejem sastavljenim od usitnjenih banana, maslaca od kikirikija i meda.

Prije to nikad ne bih rekla, ali sada kada znam ono što znam i ispalo je onako kako je ispalo, drago mi je što nisam uspjela preplivati ovu rutu iz prvog puta, reći će kasnije Diana.

Diana Nyad i Bonnie Stoll nakon uspješno odrađenog zadatka 2013. godine Diana Nyad i Bonnie Stoll nakon uspješno odrađenog zadatka 2013. godine (Foto: Profimedia)

Predodređena za plivanje

Diana Winslow Sneed rođena je 22. kolovoza 1949. godine u New Yorku. Njezin otac William L. Sneed Jr. bio je trgovac dionicama, a majka Lucy Winslov Curtis bila je dama iz utjecajnih američkih krugova – praunuka izumiteljice popularnog sirupa "Mrs. Winslow Soothing Syrup" koja je obitelji stvorila veliko bogatstvo.

Dianini roditelji razveli su se kad je djevojčica imala tek tri godine – njezina majka udala se za čovjeka poznatog po imenu Aristotle Z. Nyad, koji ju je posvojio i dao joj svoje prezime. Prezime Nyad ili u prijevodu s grčkog vodena nimfa, znatno su obilježili život Diane. U sedmom razredu osnovne škole otkrila je da je sjajna plivačica te se počela ozbiljnije baviti ovim sportom.

Nastavila je plivati i u privatnoj srednjoj školi Pine Crest sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća pod vodstvom olimpijca Jacka Nelsona. Iako je mnogo naučila o plivanju te osvojila tri državna srednjoškolska prvenstva u leđnom plivanju pod njegovim mentorstvom, ispostavilo se da ju je Nelson seksualno zlostavljao tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja.

Diane Nyad je i motivacijska govornica Diane Nyad je i motivacijska govornica (Foto: Profimedia)

Najveći uspjesi

Sanjala je i o plivanju na Ljetnim olimpijskim igrama 1968. godine, ali je zbog infekcije srca morala odustati od tog cilja. Kada je shvatila da je zbog bolesti izgubila brzinu, fokusirala na daljinsko plivanje.

Diplomirala je engleski i francuski jezik na koledžu Lake Forest 1973. godine, a potom upisala doktorski studij komparativne književnosti na Sveučilištu New York paralelno gradeći karijeru maratonske plivačice.

Privukla je pažnju američkih medija 1975. godine kada je preplivala vode oko Manhattena u rekordnom vremenu. Ovaj poduhvat dug 45 kilometara završila je u sedam sati i 57 minuta.

S 28 godina prvi put je pokušala preplivati od Havane do Key Westa, no zbog jakih vjetrova nije uspjela u tom naumu.

Na 30. rođendan postavila je rekord u daljinskom plivanju u otvorenom moru – preplivavši 164 kilometara od otoka North Bimini na Bahamima do Juno Beach na Floridi. Pogodni vjetrovi olakšali su joj posao, a ovu morsku avanturu završila je za 27,5 sati.

Diana Nyad i Bonnie Stoll prijateljice su i poslovne partnerice Diana Nyad i Bonnie Stoll prijateljice su i poslovne partnerice (Foto: Afp)

Druga karijera i privatan život

U tridesetima je prestala kompetitivno plivati. Umjesto toga, započela je novu karijeru – onu sportske komentatorice na televiziji, novinarke i autorice. Napisala je pet knjiga – "Other Shores", "Diana Nyad Basic Training for Women, "Boss of Me: The Keyshawn Johnson Story", "Find a Way" i "The Swimmer: The Diana Nyad Story".

Njezin privatni život, pak, oduvijek je bio prožet misterijom. Iako se u intervjuu s Larryjem Kingom priznala da se deklarirala kao lezbijka s 21 godinom, u knjizi "Find a Way" iz 2015. godine otkriva da je izlazila i s muškarcima i sa ženama. Prije pet godina, pak, udala se za nizozemskog televizijskog producenta Barta Springtimea o kojem se zna malo informacija.

Poriv da prepliva Floridski prolaz, ponovo je osjetila nakon što je ispuhala 60 svjećica na rođendanskoj torti. Dvaput je pokušala 2011. godine – prvi put je bila prisiljena prestati plivati zbog napadaja astme, a drugi put zbog opasnog uboda meduze. Velika oluja osujetila je njezin četvrti pokušaj u kolovozu 2012. godine, nakon što je provela oko 60 sati u vodi.

Diana Nyad i Annette Benning kao Diana Nyad Diana Nyad i Annette Benning kao Diana Nyad (Foto: Profimedia)

Nominacija za Oscar

Dianina priča ovih dana ponovo se našla u središtu medijske pozornosti zahvaljujući filmu "Nyad" redatelja Jimmyja China i Elizabeth Chai Vaserhelyi, a koji je snimljen za Netflix prema knjizi slavne plivačice.

Dianinu prijateljicu i trenericu Bonnie Stoll utjelovila je Jodie Foster, a u ulozi Diane Nyad našla se Annette Benning. Obje glumice ove su godine nominirane za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najbolje sporedne, odnosno najbolje glavne glumice.

Scenarij je bio zapanjujući. Nevjerojatan. Dirnuo me. Diana mi se učinila zanimljiva i kompleksna, a zapravo nisam znala puno toga o njoj, otkrila je Annette Bening.

Uloga Diane Nyad je Annette Bening donijela petu nominaciju za nagradu Oscar. Bila je nominirala za najbolju sporednu glumicu u filmu "Prevaranti" Stephena Frears, te za najbolju glavnu glumicu za filmove "Vrtlog života" Sama Mendesa, "Biti Julia" Istvana Szaboa i "Djeca su dobro" Lise Cholodenko.

Hoće li napokon dobiti zlatni kipić, odgovor ćemo dobiti 11. ožujka 2024. godine na 96. po redu dodjeli nagrade Oscar.

Plakat filma Nyad Plakat filma Nyad (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju