Kako bi se motivirali i potaknuli na akciju i ne tako lak zadatak, često si izgovaramo rečenicu – 'ja to mogu'! Umjesto nje za još bolji poticaj trebali bismo ustvari upotrebljavati drugu, ali vrlo sličnu rečenicu

Ljudi su navikli da savjete primaju i daju ih drugoj osobi i izgleda da čovjekova psiha upravo iz tog razloga preferira uporabu drugog lica kao sredstva za motivaciju, rekla je dr Sanda Dolcos, istraživač na sveučilištu u Illinoisu za Huffington Post.

Dakle, samoohrabrenje u drugom licu jednine 'ti to možeš' omogućuje nam da dobijemo širu perspektivu, jer na taj način reproduciramo onu vrstu ohrabrenja koju dobivamo od drugih.

Upravo zato je 'ti to možeš' puno učinkovitije ohrabrenje od 'ja to mogu'.

Studija objavljena 23. lipnja 2015. godine u magazinu European Journal of Social Psychology pokazala je da oni koji se obraćaju sebi sa 'ti' umjesto sa 'ja' imaju mnogo pozitivniji stav prema zadatku koji su pred sebe postavili, a najbolji rezultati dobivaju se ako savjete upućene samom sebi napišete na listu papira.

Pisanje kao način razgovora sa sobom odavno se koristi kao terapeutski pristup, a u situacijama koje zahtijevaju veliku samokontrolu ovo je izuzetno učinkovita metoda donosi Atma.hr.

Probajte!