Luka Sopta mlada je nada hrvatskog slastičarstva koja je ljubav prema kolačima pretvorila u karijeru nakon tri godine studija građevine. Iskustvo je stjecao u poznatim slastičarnicama i restoranima, a danas pod brendom Špatula kreira kolače, torte i kultne krafne, koje redovito plijene pažnju.
Njegov potpis su odvažni spojevi okusa, pomno osmišljene teksture te spoj tradicije i inovacije koji ga čine jednim od najzanimljivijih predstavnika nove generacije hrvatskih slastičara. Zanimljive kombinacije skrivaju se i u torti obogaćenoj Anamaria kavom, koju će sretnici koji su se uspjeli registrirati na naš festival ''Jesi za tortu?'' možda uspjeti tamo i probati.
Za one koji neće biti te sreće donosimo recept, pa je svakako pripremite kod kuće i u njoj uživajte, naravno, uz šalicu svoje omiljene Anamaria kave.

RECEPT – Torta od karamelizirane kave s narančom i hrskavcima by Luka Sopta (Špatula)
Sastojci za infuzirano mlijeko za kremu:
• 600 ml mlijeka
• 200 g kave u zrnu
Sastojci za hrskavce:
• 200 g paste od badema
• 100 g bijele čokolade
• 50 g hrskavaca
Sastojci za biskvit:
• 3 jaja
• 150 g šećera
• 100 ml ulja
• 150 ml mlijeka
• korica naranče
• 180 g brašna
• 1 prašak za pecivo
• Espresso kava

Sastojci za kremu:
• 500 g mlijeka infuzirano kavom (procijediti komadiće kave kroz sito, smjesa mora biti čista)
• 500 g gold čokolade
• 1 korica naranče
• 500 g tučenog vrhnja
• 400 g mascarponea
• 108 g žele mase (1:5 omjer želatine i vode, odnosno 18 g želatine u prahu i 90 ml vode)
• 150 g pasteriziranih žumanjaka (gotova smjesa ili se u posudi s ključalom vodom mikserom izrade pjenasto žumanjci na temperaturi do 80 Celzijevih stupnjeva)

Priprema:
1. Infuzirajte mlijeko kavom. Zagrijati mlijeko u lončiću te ga staviti sa strane. Zrna kave ugrijati na tavici da puste aromu te ih ubaciti u mlijeko. Kratko izmiksati štapnim mikserom. Prebaciti u posudu i ostaviti na hlađenju minimalno 12 sati, a najbolje 48 sati.
2. Napravite hrskavce. Sve sastojke zajedno ugrijati u mikrovalnoj pećnici ili u posudi na pari, dok se bijela čokolada ne rastopi. Pripremiti kalup dijagonale 22 cm te na masni papir izliti smjesu i ostaviti da se ohladi.
3. Napravite biskvit. Pjenasto umutiti jaja i šećer. Pripremiti kalup i u njega staviti papir za pečenje. Ulje i mlijeko izmjeriti zajedno te u njih naribati koru jedne naranče. Prosijati zajedno brašno i PZP. Kada se jaja pjenasto istuku, uliti smjesu od ulja, mlijeka i korice u jaja (tada prilagoditi brzinu miksera na lagano). Miksati od 20 do 30 sekundi. Nakon što smo smjesu spojili, špatulom umiješati smjesu brašna i PZP u tri navrata. Izliti u kalup i peći na 180 Celzijevih stupnjeva 20 minuta. Biskvit provjeriti čačkalicom. Kad je pečen, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Tada skuhati tri Espressa i njima namočiti biskvit te ostaviti u hladnjaku do sljedećeg dana, kada se priprema kremu
4. Pripremite kremu. Najprije pripremiti želatinu. U prah dodati vodu i dobro promiješati pjenjačom te ostaviti sa strane. Mlijeko zagrijati do vrenja te u njega naribati koricu jedne naranče. U velikoj posudi izvagati čokoladu, dodati žele masu te sve preliti kipućim mlijekom. Dobro izraditi mikserom. Ostaviti da se ohladi do temperature od 30 Celzijevih stupnjeva. Mascarpone razraditi s 100 ml tekućeg slatkog vrhnja. Preostalih 400 ml vrhnja istući u meko vrhnje (soft peaks). Pasterizirane žumanjke istući pjenasto mikserom (5 min). Kada je krema ohlađena na 30 Celzijevih stupnjeva, u kremu špatulom umiješamo po redu: mascarpone, šlag te žumanjke.
5. Počnite slagati. Na biskvit prelijemo kreme u visini oko 1 cm te u sredinu utisnemo hrskavac, koji prethodno izvadimo iz klupa te na to izlijemo ostatak kreme do vrha kalupa. Tortu ostaviti na hlađenju minimalno 12 sati. Ostatak kreme sačuvamo za dekoraciju.
6. Završite sljedeći dan. Tortu sljedeći dan izvaditi iz kalupa i završiti velvet sprejem (kakao, maslac i čokolada). Ostatak kreme razraditi pjenjačom te staviti u vrećicu za istiskivanje (dresir vrećica) s okruglim nastavkom. Ukrasiti tortu cijelim zrnima kave.

Jesi za tortu?
Ovu tortu, zajedno s još jednom Lukinom kreacijom, možete kušati na festivalu “Jesi za tortu?”, koji se održava 3. listopada 2025. u Zagrebu, na terasi hotela Esplanade, od 14 do 19 sati.
Na Anamaria kutku moći ćete probati obje torte i pritom uživati u šalici mirisne kave, koja savršeno upotpunjuje doživljaj.
