Torta od karamelizirane kave s narančom i hrskavcima by Luka Sopta
Torta od karamelizirane kave s narančom i hrskavcima by Luka Sopta (Foto: Špatula)
Zdravlje & prehrana

Torta koja slavi kavu: Recept Luke Sopte za poslasticu koju ćete imati priliku probati na festivalu ''Jesi za tortu?''

25-09-2025 Piše Ana
komentari

Miris svježe mljevene kave i svježina naranče – ima li boljeg spoja za jesenske dane? Upravo tu kombinaciju pretvorio je u pravu slastičarsku čaroliju Luka Sopta, mladi majstor slastica koji stoji iza brenda Špatula. Inspiriran aromatičnom Anamaria kavom osmislio je raskošnu tortu od karamelizirane kave s narančom i hrskavcima koja spaja kremoznost, hrskavost i aromu kave na način kojem je teško odoljeti.

Luka Sopta mlada je nada hrvatskog slastičarstva koja je ljubav prema kolačima pretvorila u karijeru nakon tri godine studija građevine. Iskustvo je stjecao u poznatim slastičarnicama i restoranima, a danas pod brendom Špatula kreira kolače, torte i kultne krafne, koje redovito plijene pažnju.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Ana Maslać Plenković poput princeze Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Njegov potpis su odvažni spojevi okusa, pomno osmišljene teksture te spoj tradicije i inovacije koji ga čine jednim od najzanimljivijih predstavnika nove generacije hrvatskih slastičara. Zanimljive kombinacije skrivaju se i u torti obogaćenoj Anamaria kavom, koju će sretnici koji su se uspjeli registrirati na naš festival ''Jesi za tortu?'' možda uspjeti tamo i probati.

Za one koji neće biti te sreće donosimo recept, pa je svakako pripremite kod kuće i u njoj uživajte, naravno, uz šalicu svoje omiljene Anamaria kave.

Torta od karamelizirane kave s narančom i hrskavcima by Luka Sopta Torta od karamelizirane kave s narančom i hrskavcima by Luka Sopta Foto: Špatula

RECEPT – Torta od karamelizirane kave s narančom i hrskavcima by Luka Sopta (Špatula)

Sastojci za infuzirano mlijeko za kremu:

• 600 ml mlijeka
• 200 g kave u zrnu

Sastojci za hrskavce:

• 200 g paste od badema
• 100 g bijele čokolade
• 50 g hrskavaca

Sastojci za biskvit:

• 3 jaja
• 150 g šećera
• 100 ml ulja
• 150 ml mlijeka
• korica naranče
• 180 g brašna
• 1 prašak za pecivo
• Espresso kava

Anamaria Espresso kava Anamaria Espresso kava (Foto: Anamaria)

Sastojci za kremu:

• 500 g mlijeka infuzirano kavom (procijediti komadiće kave kroz sito, smjesa mora biti čista)
• 500 g gold čokolade
• 1 korica naranče
• 500 g tučenog vrhnja
• 400 g mascarponea
• 108 g žele mase (1:5 omjer želatine i vode, odnosno 18 g želatine u prahu i 90 ml vode)
• 150 g pasteriziranih žumanjaka (gotova smjesa ili se u posudi s ključalom vodom mikserom izrade pjenasto žumanjci na temperaturi do 80 Celzijevih stupnjeva)

Anamaria mljevena kava Anamaria mljevena kava (Foto: Anamaria)


Priprema:

1. Infuzirajte mlijeko kavom. Zagrijati mlijeko u lončiću te ga staviti sa strane. Zrna kave ugrijati na tavici da puste aromu te ih ubaciti u mlijeko. Kratko izmiksati štapnim mikserom. Prebaciti u posudu i ostaviti na hlađenju minimalno 12 sati, a najbolje 48 sati.

2. Napravite hrskavce. Sve sastojke zajedno ugrijati u mikrovalnoj pećnici ili u posudi na pari, dok se bijela čokolada ne rastopi. Pripremiti kalup dijagonale 22 cm te na masni papir izliti smjesu i ostaviti da se ohladi.

3. Napravite biskvit. Pjenasto umutiti jaja i šećer. Pripremiti kalup i u njega staviti papir za pečenje. Ulje i mlijeko izmjeriti zajedno te u njih naribati koru jedne naranče. Prosijati zajedno brašno i PZP. Kada se jaja pjenasto istuku, uliti smjesu od ulja, mlijeka i korice u jaja (tada prilagoditi brzinu miksera na lagano). Miksati od 20 do 30 sekundi. Nakon što smo smjesu spojili, špatulom umiješati smjesu brašna i PZP u tri navrata. Izliti u kalup i peći na 180 Celzijevih stupnjeva 20 minuta. Biskvit provjeriti čačkalicom. Kad je pečen, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Tada skuhati tri Espressa i njima namočiti biskvit te ostaviti u hladnjaku do sljedećeg dana, kada se priprema kremu

4. Pripremite kremu. Najprije pripremiti želatinu. U prah dodati vodu i dobro promiješati pjenjačom te ostaviti sa strane. Mlijeko zagrijati do vrenja te u njega naribati koricu jedne naranče. U velikoj posudi izvagati čokoladu, dodati žele masu te sve preliti kipućim mlijekom. Dobro izraditi mikserom. Ostaviti da se ohladi do temperature od 30 Celzijevih stupnjeva. Mascarpone razraditi s 100 ml tekućeg slatkog vrhnja. Preostalih 400 ml vrhnja istući u meko vrhnje (soft peaks). Pasterizirane žumanjke istući pjenasto mikserom (5 min). Kada je krema ohlađena na 30 Celzijevih stupnjeva, u kremu špatulom umiješamo po redu: mascarpone, šlag te žumanjke.

5. Počnite slagati. Na biskvit prelijemo kreme u visini oko 1 cm te u sredinu utisnemo hrskavac, koji prethodno izvadimo iz klupa te na to izlijemo ostatak kreme do vrha kalupa. Tortu ostaviti na hlađenju minimalno 12 sati. Ostatak kreme sačuvamo za dekoraciju.

6. Završite sljedeći dan. Tortu sljedeći dan izvaditi iz kalupa i završiti velvet sprejem (kakao, maslac i čokolada). Ostatak kreme razraditi pjenjačom te staviti u vrećicu za istiskivanje (dresir vrećica) s okruglim nastavkom. Ukrasiti tortu cijelim zrnima kave.

Torta od karamelizirane kave s narančom i hrskavcima by Luka Sopta Torta od karamelizirane kave s narančom i hrskavcima by Luka Sopta Foto: Špatula

Jesi za tortu?

Ovu tortu, zajedno s još jednom Lukinom kreacijom, možete kušati na festivalu “Jesi za tortu?”, koji se održava 3. listopada 2025. u Zagrebu, na terasi hotela Esplanade, od 14 do 19 sati.

Na Anamaria kutku moći ćete probati obje torte i pritom uživati u šalici mirisne kave, koja savršeno upotpunjuje doživljaj.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Anamaria po najvišim profesionalnim standardima.

  Jesi za tortu? uskoro u Zagrebu Jesi za tortu? Ako jeste, doznajte što vas čeka na našem festivalu torti i registrirajte se za besplatnu degustaciju više od 50 torti

Na eventu Jesi za tortu? moći ćete probati više od 50 torti Jesi za tortu? Zagreb dobiva svoj najslađi festival na kojem može zasjati i vaša torta

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još