Kumstvo se rađa iz pravoga prijateljstva. Biti vjenčana kuma čast je i odgovornost koju bi svaka žena trebala shvatiti ozbiljno. To je kruna prijateljstva i obećanje da ćete zauvijek biti jedna uz drugu, bez obzira na sve.

Kuma je desna ruka mladenki ne samo na dan vjenčanja, nego i kroz cijeli život. Ako neki odnos može biti dublji i ljepši od prijateljstva, to je definitivno kumstvo. Baš zato za tu životu ulogu treba birati one osobe u koje smo sasvim sigurni, koje će s nama putovati kroz cijeli život i uvijek nam biti oslonac.

Naravno, trebamo biti sigurni i u sebe i svojoj kumi pružiti točno onoliko koliko očekujemo od nje.

Mnoge žene često nisu svjesne odgovornosti koju nosi kumstvo, a nakon što vjenčanje završi, one povuku svoju ulogu, udalje se i postanu tek poznanstvo ili pozdrav na ulici.

Iako se naše društvo podosta liberaliziralo, još uvijek postoji nepisano pravilo koje nalaže da se kumstvo treba vratiti – dakle, ako ste vi sjedili pokraj svome kume na dan njezina vjenčanja, ona bi trebala sjediti pokraj vas kada dođe vaš poseban dan.

Upravo je ovo staro, napisano pravilo izazvalo svađu između tri prijateljice.

Lucija, Sara i Marija, odlične su prijateljice već godinama. Lucija i Sara se duže poznaju i već su kume. Lucija se vjenčala prije nekoliko godina, a sad uživa u obiteljskom životu s prekrasnim klincima i suprugom koji je jako voli.

Međutim, kako to obično biva u životu, Lucija ne provodi više toliko vremena s curama i pomalo se udaljila od svoje kume Sare.

Sara i Marija češće piju kavu, druže se, izlaze i razgovaraju o svemu. Baš je zato Sara odlučila kako ipak želi da joj Marija bude kuma na nadolazećem vjenčanju.

Volim svoju kumu i ona je moja najbolja prijateljica. Međutim, rijetko se čujemo. Ne želim je gnjaviti vlastitim problemima jer ima i svoje vlastite, a Marija je uvijek tu uz mene. Zadnjih pet godina ona je moje rame za plakanje, moj SOS poziv. Uostalom, stara, tradicionalna pravila meni uopće nemaju smisla, objasnila je Sara.

Vjenčana kuma Sedam najčešćih grešaka koje rade vjenčane kume

Kod izbora kume za svoje dijete matrerijalna korist ne bi smjela biti na prvom mjestu "Nepristojno je odbiti": Četiri razloga zašto reći ne kumstvu na krstitkama, krizmama i vjenčanjima

Međutim, Luciju je to jako povrijedilo. Ona smatra kako joj je Sara okrenula leđa i kako je prekršila kumstvo. Prijateljstvo je sada na kocki, a upitan je i Lucijin dolazak na Sarino vjenčanje.

Ova situacija potaknula je diskutabilno pitanje:

Treba li se kumstvo vratiti?

glasova:

U anketi nam recite svoje mišljenje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju