Svaka veza, odnosno svaki par prolazi kroz faze koje na kraju mogu, ali i ne moraju dovesti do braka.

Vjenčanje je za one koji ga žele lijep i poseban događaj u životu, prilika za ostvarenje snova iz djetinjstva, zabava za obitelj i prijatelje...

Međutim, i razvod postaje sve češća pojava. Znakove je li vaša veza zrela za brak moguće je provjeriti i prije nego počnete planirati veliki dan. Naime, postoje tri faze kroz koje svaka veza mora proći prije odluke o vjenčanju. U nastavku provjerite kako vam ide ili, ako ste već u braku, jeste li ih sve odradili.

Tri faze ljubavi kroz koje par mora proći prije vjenčanja:

1. Romantična faza

Na početku veze preplavljeni smo hormonima koji povećavaju osjećaj zadovoljstva, motivaciju, povjerenje, privrženost, seksualno uzbuđenje, privlačnost... Istovremeno smanjuju tugu, strah i dosadu.

Radi se o fazi zaljubljivanja u kojoj vjerujemo da smo pronašli svoju srodnu dušu i da ništa ne može poći po zlu. Mnogi ljudi baš u ovoj fazi donose odluke o braku i prosidbi, međutim ponekad je dobro stati na loptu jer u ovoj fazi naš pogled na partnera je donekle iskrivljen zahvaljujući ružičastim naočalam kroz koje u ovoj fazi gledamo na svijet.

Dosada u vezi Pazite da ne bude prekasno: Sedam načina kako spasiti brak koji je ušao u kolotečinu

2. Faza borbe za moć

Nakon nekoliko mjeseci ili godinu, dvije dolazi do sljedeće faze - borbe za moć. Kemikalije nestaju i mi polako (ili iznenada) počinjemo uviđati da naš partnet zapravo nije savršen.

Iako neki odluče učiniti sve kako bi partnera vratili u fazu s početka veze, to je njegovo pravo ja, povratka nema, a vi ste samo ostali bez ružičastih naočala. Sada se samo nameće pitanje je li osoba koju upoznajete u ovoj fazi, osoba s kojom se možete zamisliti ostatak vašeg života.

Slika nije dostupna Tako puno znače: Moćne rečenice koje želimo čuti više od "volim te"

3. Faza zrele ljubavi

Jednom kada bez ružičastih naočala upoznamo partnera i on nam se svidi onakav kakav je, veza ulazi u treću fazu - fazu zrele ljubavi. U toj fazi donijet ćete konačnu odluku o vjenčanju, a na brak ćete početi gledati kao na nešto što ima ozbiljniju ulogu od dana sreće i veselja za obitelj i prijatelje.

Shvatit ćete da je brak odnos u kojem ćete nastaviti zajedno rasti. Čak će i sukobi biti prilike za rast i učenje. Partner će vam postati saveznik u nastojanju da ostvarite svoje potencijale.

Par O ovome nema rasprave: Tri stvari koje svaka žena zaslužuje od svojeg supruga

Dakle, jednom kada uđete u ovu fazu, fazu u kojoj je vaš odnos zreo, zdrav, u kojem više nema ružičastih naočala, u kojem znate i volite svaku prednost i manu osobe s kojom ste u vezi - vrijeme je za brak. Naravno, ako je brak nešto što želite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju