Hormonalni disbalans mnogima zadaje glavobolje od rane dobi jer su hormoni ti koji utječu na naše raspoloženje, apetit, san, iscrpljenost, stres, ali i zdravlje spolnih organa. Te signale koje nam tijelo šalje često ignoriramo ili smatramo da su posljedica drugih vanjskih utjecaja, pa nismo niti svjesni kako je zapravo riječ o problemu s hormonima. Ipak, oni se mogu dovesti pod kontrolu i tako uspostaviti hormonalnu ravnotežu neovisno o tome koliko godina imamo.

Galerija Femmenesscence kapsule Femmenessence kapsule Femmenesscence kapsule +12 Femmenessence MacaHarmony za žene u reproduktivnoj dobi  

Pravilna i uravnotežena prehrana

Kvalitetne namirnice su ključ zdravog načina života Kvalitetne namirnice su ključ zdravog načina života Foto: Getty Images

Hrana puna šećera i nutritivno nekvalitetnih namirnica utjecat će na to kako se osjećamo. U prvom redu to će biti tromost, iscrpljenost, nedostatak energije. Kako bismo stvari preokrenuli u našu korist, svoju prehranu trebamo obogatiti kvalitetnim namirnicama. Tako svoj hladnjak trebamo popuniti zelenilom, namirnicama bogatim proteinima i vlaknima te zdravim mastima. One su ključ zdravog načina života. Naglasak se tu stavlja na povrće poput mahunarki i kupusnjača, ali i na maslinovo i kokosovo ulje, avokado te orašasto voće, koji obiluju zdravim mastima, te cjelovite žitarice, koje će osigurati zdravlje hormona. U skladu s time treba smanjiti unos pretjerano obrađene hrane, šećera, kofeina i zasićenih masnoća. Svaka namirnica u trgovini ima jasno označene nutritivne vrijednosti, zato ih prije kupovine detaljno pogledajte i odaberite onu koja će ići u prilog vašem zdravlju.

Dodaci prehrani

Femmenessence kapsule Femmenessence kapsule Foto: Nova Studio/ Tea Marochini

U uspostavljanju hormonalne ravnoteže, među ostalim, nevjerojatno blagotvornim se pokazao korijen biljke maka (maca), koji dokazano pomaže kod nesanice, problema s pamćenjem, nedostatka elana, indeksa tjelesne mase i reproduktivnog zdravlja. On sadrži brojne vitamine iz skupina B i C te minerale koji su važni za zdravlje žena u različitim životnim razdobljima. S obzirom na to da je maka intenzivnog okusa i mirisa, mnogi će je htjeti konzumirati u obliku kapsule kako bi je lakše podnijeli.Upravo su na njoj kao bazi napravljeni dodaci prehrani Femmenessence, koji doprinose regulaciji hormonske aktivnosti i zdravlju reproduktivnog sustava u svakoj životnoj dobi žene.
Femmenessence MacaLife za žene između 44. i 54. godine života Femmenessence MacaLife za žene između 44. i 54. godine života Foto: Tea Marochini/Nova Studio
Za žene u reproduktivnoj dobi tu su kapsule Femmenessence MacaHarmony. Osim Femmenessence MacaHarmony, tu su i kapsule Femmenessence MacaLife za žene između 44. i 54. godine života odnosno one koje su ušle u srednje godine svojeg života i ulaze u menopauzu, te kapsule Femmenessence MacaPause za žene iznad 55. godine života koje su već ušle u menopauzu.

Tjelovježba

Tjelovježba snažno utječe na rast i smanjenje pojedinih hormona Tjelovježba snažno utječe na rast i smanjenje pojedinih hormona Foto: Getty Images

Iako smo već mnogo puta čuli koliko je kretanje bitno za naše zdravlje, tjelovježba snažno utječe na rast i smanjenje pojedinih hormona. Jedni od najvažnijih hormona kod žena jesu estrogen, progesteron, prolaktin, pa čak i ''muški hormon'' testosteron. Dok progesteron i prolaktin utječu na regulaciju menstrualnog ciklusa, estrogen, inzulin i kortizol glavni su krivci koji uzrokuju promjene u težini, pa njihova neravnoteža dovodi do velikih promjena na vagi, koje nam se u većini slučajeva neće svidjeti. Da bismo ih doveli u red, trebamo vježbati. Odvojite svakodnevno pola sata za sebe i odradite vježbe koje pokreću cijelo tijelo. Tu su najvažnije funkcionalne vježbe, poput čučnjeva i iskoraka, ali i vježbe istezanja kako biste smanjili razinu hormona stresa. Ako niste jedan od onih koji pohađaju teretane, uvedite u svoju rutinu hodanje. Ono će napraviti čuda za vaše hormonalno zdravlje i opće stanje organizma.

Neovisno o tome u kojoj se fazi života nalazimo, važno je uspostaviti hormonsku ravnotežu kako ne bismo smanjili kvalitetu svojeg života. Samo tako ćemo se moći osjećati dobro u svome tijelu i neometano uživati u svakodnevici.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju