Minimalizam kao stil uređenja doma daje osjećaj reda i kod mnogih stvara ugodu. Upravo je po tom principu svoj prostor uredila jedna od prvih hrvatskih blogerica Ana Karadžole. U svoj novi stan uselila se sredinom prošle godine, a ovom nam je prilikom otkrila kako je tekao proces i kojim se pravilima vodila u uređenju.

Galerija Minimalizam kao stil uređenja doma daje osjećaj reda Minimalističko uređenje doma Minimalističko uređenje doma +9 Minimalističko uređenje doma

Uređenje doma zanimljiv je projekt i svatko tko se nađe pred tim zadatkom traži inspiraciju gdje god stigne i smišlja najbolja rješenja za svoj prostor. Kako bi pomogla i svojim idejama inspirirala sve one koji dom uređuju na budžetu, Ana Karadžole svoje je iskustvo zabilježila na svom profilu na Instagramu @psychocouture.

U stan sam se uselila prošle godine polovicom travnja i proces uređenja i dalje traje. No drago mi je da nisam kupila sve odjednom, već da gradim polako svoj dom jer sam shvatila da puno stvari koje sam htjela prije godinu dana zapravo više ne želim. U prvih godinu dana nabavila sam osnovno, napravila kuhinju i kupila nekoliko komada namještaja koji će zapravo pasati uz sve ostalo što dolazi. Stan sam za početak obojila u bijelo, no doći će uskoro i boje na zid, otkrila je Ana.

Pri ulasku u njezin stan uvjerili smo se da je sve skladno i pomno promišljeno. Minimalist sam kad je riječ o uređenju jer ne volim vizualni clutter i mnoge otvorene police prepune stvari koje samo skupljaju prašinu. Nemam ništa protiv pokoje otvorene police s pomno izabranim komadima dekora ili knjiga i biljaka, no takav kaos, koliko god to nekome bilo lijepo i ne vidim ništa loše u tome, meni samo izaziva nekakav nemir, objašnjava Ana i priznaje da minimalizam sa sobom vuče i puno čišćenja.

Dodatak zagasitijih i pastelnih boja Dodatak zagasitijih i pastelnih boja Foto: Nova Studio

Iako nam se njezin stan činio gotovim, Ana objašnjava da ima još mnogo ideja koje želi realizirati. Vrlo sam oprezna s većim projektima jer ne želim nešto napraviti te da mi se za tri mjeseca više ne sviđa ili ne uklapa u viziju, stoga sam posljednjih mjeseci puno promišljala o tome što dalje. Inspiraciju tražim svakodnevno te slažem u glavi što bih mogla napraviti sa svakim dijelom stana, ističe Ana, koja se kod uređenja vodi elementima različitih stilova. Mislim da se tako može postići puno unikatniji i koherentniji dojam ako se prati jedan generalni stil, no uklope detalji drugih stilova, dodaje.

1. Naglasak je na funkcionalnosti i praktičnosti

Iako priznaje da nije minimalist u svim aspektima života jer ima puno hobija koji zahtijevaju alate, a uz to obožava odjeću i kozmetiku, Ana ipak uspijeva svoj dom održati minimalističkim. Dom treba urediti po vlastitim potrebama, pratiti funkcionalnost i praktičnost određenih komada namještaja, tehnike i sl. Važno je imati samo stvari koje zaista voliš i koristiš. Natjerati se da bacaš, recikliraš, doniraš ili prodaš stvari koje ne koristiš ili ti se ne sviđaju, savjetuje Ana.

Minimalističko uređenje doma Minimalističko uređenje doma Foto: Nova Studio

2. Minimalizam ne isključuje boje

Bijelo i crno Anin su odabir za velike komade namještaja, no njezin dom nikako ne isključuje boje. U kojem god smjeru pogledate, vidjet ćete detalje u bojama koje prostoru daju toplinu. Često kažu za minimalizam da se koriste samo neutralne boje, no ja preferiram pokoji dodatak zagasitijih i pastelnih boja poput sage green ili dusty pink, kazala je Ana.

Ana je boje uključila kroz male dodatke kao što su toster, plakati na zidovima ili magneti na hladnjaku, ali i kroz tehnologiju.

Logitech K380 MULTI-DEVICE KEYBOARD, M350 PEBBLE MOUSE

Logitech K380 MULTI-DEVICE KEYBOARD   M350, PEBBLE MOUSE Logitech K380 MULTI-DEVICE KEYBOARD M350, PEBBLE MOUSE Foto: Nova Studio

Veoma mi je bitan i izgled tehnologije, zato sam jako dugo tražila potpuno bijelo minimalističko kućište za svoje računalo i mislim da ga neću nikada promijeniti. Monitore vjerojatno s vremenom hoću. Što se tiče ostale periferije, poštujem Logitech kao jedan od kvalitetnijih brendova na tržištu, a ova tipkovnica i miš u pastelnim bojama estetski su lijepi, ali i funkcionalni za rad od kuće ili casual korisnike. Tipkovnica je iznimno ugodna na dodir i tipkanje, tome pomaže i njezin niski profil. Miš dolazi u raznim prekrasnim bojama i veoma je udoban za korištenje. A zbog bežičnosti miš i tipkovnica lako se prenose gdje god mi odgovara.


3. Poželjna je igra svjetla, oblika i materijala

Uredite prostor bez previše vizualnog kaosa kako biste istaknuli umjetnička djela – slike, fotografije, skulpture – i namještaj, no igrajte se svjetlom, oblicima i materijalima. Igra tekstura u minimalistički uređenom prostoru može pomoći da prostor ne izgleda hladno, savjetuje Ana.

Igra tekstura u minimalistički uređenom prostoru može pomoći da prostor izgleda toplo Igra tekstura u minimalistički uređenom prostoru može pomoći da prostor izgleda toplo Foto: Nova Studio

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Logitech po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju