Ako mislite da vam nije suđeno jer ste se prošli tjedan dvaput posvađali, budite bez brige jer nije još vrijeme za paniku. Naime, klinički psiholog Joseph Cilona navodi kako je sasvim normalno svađati se i imati nesuglasice s partnerom te dodaje kako se neki parovi jednostavno svađaju više od drugih.

Ne postoji jedna ispravna formula kada je u pitanju učestalost konflikta te ne postoji jedan ispravan način kako navigirati konfliktom koji će odgovarati svim parovima, kazao je Cilona.

Također, poznata klinička psihologinja Ramani Durvasula smatra kako malo svađe dobro dođe. Svađanje znači da vam je stalo do veze. Kada svađanje u potpunosti nestane, ponekad se jedna osoba ili su se pak obje strane isključile iz veze, napominje doktorica Durvasula.

Terapeut za brak i obitelj David Klow smatra kako je važnije zapitati se koliko se dobro vi i vaš partner pomirite. Odnosno, možete li vas dvoje riješiti probleme koji su nastali ili ih ostavljate po strani kako biste održali mir? Parovi koji mogu iz konflikta prijeći u sklad imaju produktivne svađe, koje potom vode prema većoj intimnosti, kazuje Klow.

Kada svađa nije zdrava?

1. Kada nije kvalitetna

Međusobno prozivanje, napadi i kritiziranje na osobnoj razini nisu nimalo zdravi za vašu vezu. Stoga je bitno da se možete svađati bez negativnosti i da izbjegavate napade.

2. Kada se bazira na prošlosti

Naime, zdravi argumenti fokusiraju se na trenutačne probleme, dok spominjanje prošlosti uopće ne bi trebalo biti prisutno tijekom zdrave svađe. Također, konstantno svađanje zbog istog problema bez ikakva rješenja ili kompromisa nije nimalo zdravo za vezu, isto kao ni osjećaj uzrujanosti zbog činjenice da se stalno svađate.

Ovo je vrlo različito od osjećaja uzrujanosti koji je povezan s određenim problemom koji uzrokuje konflikt. Čak i kad se jedan partner osjeća uzrujano, neugodno, nezadovoljno, strah ili bilo koji drugi važan negativan osjećaj povezan uz prirodu, učestalost ili intenzitet samog konflikta, to se treba razriješiti, dodaje Cilona.

3. Kada ste na početku veze

To što se nalazite još u ranom stadiju veze i već se svađate nije dobar znak, ali ne mora značiti propast za vašu vezu dokle god svađe nisu fizički, emocionalno i psihički nasilne.

Parovi koji se svađaju na pošten i siguran način, čak i ako su svađe započele na početku veze, imaju bolje šanse od parova koji postanu nasilni, kazao je Klow.

Nadalje, ako se povremeno svađate te smatrate da većinu konflikta uspješno rješavate tijekom svađa, Durvasula napominje da vas onda ne treba biti strah rasprava i svađa te da samo trebate obratiti pozornost na njihovu kvalitetu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju