Fizička aktivnost nezaobilazan je dio ljudske prirode – sagorijevali smo kalorije i mnogo prije pojave fitness dvorana i modernih uređaja za vježbanje. Hodalo se, trčalo se, uspinjalo se stepenicama i plesalo prije više stotina godina.

Galerija Što je vama najudobnija odjeća za vježbanje? Prije stotinjak godina dame su vježbale kod kuće u intimnom rublju Kratke hlače i majice bile su popularna odjeća za vježbanje u 40-im i 50-im godinama prošlog stoljeća +7 Ovako su dame vježbale s malim utezima u prošlom stoljeću

Ženski magazini s početka 20. stoljeća upućivali su dame na redovitu fizičku aktivnost i vježbanje sve do točke znojenja. U to doba popularno je bilo izvođenje gimnastičkih vježbi, ali i trčanje u mjestu.

Dame su trenirale u privatnosti svojeg doma u odjeći za spavanje, dugim ogrtačima, ali i intimnom rublju, koje se u ono doba najčešće sastojalo od dugih gaća, podsuknji i kombinea napravljenih od prirodnih materijala poput pamuka.

Kratke hlače i majice bile su popularna odjeća za vježbanje u 40-im i 50-im godinama prošlog stoljeća Kratke hlače i majice bile su popularna odjeća za vježbanje u 40-im i 50-im godinama prošlog stoljeća (Foto: Profimedia)

U tridesetim godinama prošlog stoljeća počeli su se pojavljivati utezi za vježbanje, a dame su shvatile da im je ugodnije izvoditi vježbe u odjeći za kupanje. To ne čudi ako je poznato da su ovi komadi ionako originalno zamišljeni da budu smočeni.

Kratke hlačice s porubom do pola bedra od prirodnih tkanina i ležerne majice kratkih rukava ušle su modu u četrdesetim i pedesetim godinama prošlog stoljeća. Nosile su se za svaku zamislivu fizičku aktivnost – od igranja tenisa do trčanja oko atletske staze.

Kupaći kostimi nekad su se smatrali idealnim komadima za vježbanje Kupaći kostimi nekad su se smatrali idealnim komadima za vježbanje (Foto: Profimedia)

U sedamdesetim su godinama pak svi postali ludi za trenirkama. Ujednačeni i često puta predimenzionirani kompleti sastavljeni od mekanih majica dugih rukava i hlača s gumicom zavladali su sportskim dvoranama diljem svijeta.


Veliki preokret u poželjnoj odjeći za vježbanje dogodio se u osamdesetima, kada su postali popularni trikoi u jarkim bojama, a koji bi se kombinirali s čarapama, znojnicima, štucnama i drugim sličnim modnim dodacima.

Jane Fonda bila je kraljica aerobika u 80-ima Jane Fonda bila je kraljica aerobika u 80-ima (Foto: Profimedia)

Odjeća je bila uska i osmišljena da pokaže isklesano tijelo na kojem se pomno radilo – u dvorani s trenerom, ali i pred televizorom izvodeći aerobne vježbe s VHS kazete na kojoj je glavna zvijezda vjerojatno bila Jane Fonda.

Razvojem tehnologije i unapređenjem procesa u proizvodnji tkanina na sceni su se pojavile tajice, biciklističke hlačice i sportski grudnjaci, koji su brojnim ženama olakšali znojenje u teretani.

Trikoi i štucne bili su popularna kombinacija za vježbanje u 80-ima Trikoi i štucne bili su popularna kombinacija za vježbanje u 80-ima (Foto: Profimedia)

Danas se na tržištu može uistinu naći za svakoga ponešto ovisno o tipu tijela i aktivnosti kojom se najčešće bavite. Ne samo da možete pronaći komad za vježbanje koji vam savršeno pristaje, već i onaj koji će vam zaista pomoći u odrađivanju treninga.

Kako se mijenjala odjeća za vježbanje u posljednjih stotinjak godina, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Jennifer Lopez mnogima je fitness inspiracija Jennifer Lopez mnogima je fitness inspiracija (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju