Privatni turistički smještaj koji nudi brojne sadržaje, ali i izolaciju od ostatka svijeta, postale su temelj uspjeha domaćeg turizma koji ne pokazuje znakove zaustavljanja. Unatoč događajima zbog kojih smo posljednjih mjeseci ostajali doma, potražnja za ovakvim smještajem je neprestano u porastu.

Kako bi se odmaknuli od svakodnevice koja posljednjih mjeseci nije najveselija, mnogi su tako pohitali u planine kako bi se zabavili na snijegu, dok su oni kojima zima ne predstavlja izvor radosti pojurili u toplije krajeve, odnosno na more.

Ulaskom u novu godinu, mnogi su se već počeli pripremati za ljeto, pa tako i iznajmljivači. Kako se ne bi ostvario crni scenarij koji se predviđao za prošlogodišnju turističku sezonu, spas se traži u privatnom smještaju. Kampovi, nautički turizam, ali i luksuzni smještaj su temelj koji bi narednih sezona trebao biti okosnica ostvarenja uspjeha na razini prihoda i broja dolazaka.

Prema analizama turističke kompanije Croatia Luxury Rent, turističko bi ostvarenje u nadolazećoj sezoni moglo biti iznenađujuće pozitivno, jer trendovi koje postavljaju aktualna događanja pokazuju kako će avio gosti još nekoliko godina stagnirati na globalnoj razini, čime će rasti broj auto gostiju na našoj obali.

Privatni luksuzni smještaj Privatni luksuzni smještaj Foto: PR

“Pretpostavka je da će u narednim mjesecima pred sezonu doći do stabilizacije situacije s koronavirusom, ponajprije zbog cijepljenja koje je u tijeku. Time će doći do svojevrsnog boom-a potražnje smještaja kod nas budući da će velik broj turista nastojati nadoknaditi mjesece u izolaciji. Gledajući podatak da je Hrvatska sjajno pozicionirana i prometno iznimno dobro povezana s emitivnim tržištima u okruženju, za očekivati je da će taj podatak postati ključan u, po nama odličnoj sezoni koja nam predstoji. Jasno, takvom scenariju se možemo nadati ako ne dođe do nepredviđenih geopolitičkih događanja koja bi mogla promijeniti ove najave. No, mi smo u CLR-u optimisti i nadamo se najboljem,“ rekao je Josip Stulić, čelni čovjek Croatia Luxury Renta.

Stulić ističe kako predviđaju i rast broja dolazaka gostiju više platežne moći. “Trend dolazaka gostiju više platežne moći počeo se događati još prošlog ljeta budući da takvi gosti nisu mogli putovati na daleke destinacije pa su se odlučivali za odmor diljem Istre, Kvarnera i Dalmacije. Protekla je sezona pokazala da luksuzne kuće za odmor gotovo ne osjete korona krizu, što potvrđuje podatak da su cijene najma ostale približno iste kao proteklih sezona. Trenutne najave ukazuju da bi i u narednoj sezoni najveći broj dolazaka mogli zabilježiti s tržišta Njemačke, Austrije, Švicarske i Skandinavije“, kazao je Josip.

Privatni smještaj s bazenom Privatni smještaj s bazenom Foto: PR

Analiza ukazuje kako je za očekivati da će najbolje biti popunjeni smještaji i kuće za odmor u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, zatim Zadarskoj, Šibensko-kninskoj županiji te Splitsko-dalmatinskoj. Krajnji jug bi u kontekstu ukupnog broja dolazaka u narednim sezonama trebao postepeno rasti, i zasigurno neće podbaciti na razini privatnog smještaja, iako mnogi smatraju da su destinacije poput Dubrovnika godinama privlačile avio goste kojih će u narednim godinama biti značajno manje.

Podsjetimo, Croatia Luxury Rent je turistička kompanija koja nudi odmor u prekrasnim luksuznim vilama diljem Jadranske obale. Trenutno imaju u ponudi 450 smještajnih jedinica na odabranim lokacijama s tendencijom rasta i integriranja novih smještajnih jedinica u svojoj ponudi.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju