Prehrana psa važna je za njegovo zdravlje u jednakoj mjeri kao što i naša za nas.

Sve od podrijetla i kvalitete sastojaka do makronutrijenata i mikronutrijenata utječe na svakodnevno zdravlje i kondiciju vašeg psa. Dobra prehrana neophodna je za dugoročno zdravlje i čak može biti važan dio liječenja mogućih bolesti koje se mogu pojaviti tijekom životnog vijeka psa.

Veterinar Jeff Smith zato predlaže tri koraka uz koje ćete biti sigurni da vaš pas dobiva potrebne hranjive tvari.

1. Pronađite odgovarajuću ravnotežu

Iako bismo često vrlo rado svojem psu servirali i ono što mi jedemo, posebno kada je u pitanju meso, prehrambene potrebe psa složenije su od toga. Iako o psima često razmišljamo kao o mesojedima, njihov probavni sustav i prehrambene potrebe vrlo su slični ljudskom sustavu jer su svejedi – jedu meso te voće i povrće.

Pas se sigurno neće buniti protiv toga da mu date pokoje pileće krilce, ali samo s tim neće dobiti odgovarajuće vitamine i minerale koji su mu potrebni. Osim toga, ako se hrani samo time, može doći do predoziranja proteinima, a to pak može dovesti do zatajenja bubrega.

Stoga, psu dajte i ugljikohidrate, proteine, masti, vitamine i minerale, bilo da se radi o kupovnoj hrani koja sadrži sve to ili da povremeno kuhate za psa. Pritom pripazite da izostavite bilo kakve začine koji bi mu mogli naštetiti.

2. Imajte na umu specifične potrebe svojeg psa

Kao i ljudima, tako i svakom psu neće odgovarati jednaka prehrana. Pritom posebno treba imati na umu pasminu i starost psa.

Štencima i mladim psima još uvijek aktivno rastu kosti i mišići, pa im je potrebno mnogo kvalitetnih proteina, kalcija i fosfora, no štene njemačke doge trebat će drugačiji omjer hranjivih tvari nego štene pudlice.

Što se tiče starosti, stariji psi su manje aktivni, pa samim time trebaju i manje kalorija od psa u naponu snage. Zato je najbolje svome psu dati hranu koja odgovara životnoj fazi u kojoj se trenutno nalazi.

Slika nije dostupna Ni slučajno: Namirnice kojima ne smijete hraniti svog psa

U trgovačkim lancima za kućne ljubimce i veterinarskim ordinacijama možete pronaći mješavinu hrane koja će točno odgovarati vašem psu, a svakako se dodatno posavjetujte i s veterinarom.

3. Odviknite ih od toga da mole za hranu kada vi jedete

Učiti psa da ne moli za ljudsku hranu nije samo koristan alat za njegovu dresuru nego je važno i za zdravlje. Ostaci masne hrane prepuni začina i aditiva nisu sigurni za psa i mogu doprinijeti pretilosti i srčanim oboljenjima.

Osim toga, neka hrana, poput čokolade, može biti pogubna za pse. Što je čokolada tamnija te samim time sadrži više kakaovca, to je otrovnija.

Primijetite li bilo kakve promjene u načinu na koji vaš ljubimac reagira na bilo koju hranu, odmah se posavjetujte sa svojim veterinarom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju