Starenje je nešto sasvim prirodno i s time se valja suočiti dostojanstveno i sa samopouzdanjem. Međutim, loše navike i stil života će u većoj ili manjoj mjeri utjecati na preuranjeno starenje kože. Srećom, to su čimbenici na koje možemo utjecati.

1. Prekomjerno izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite

Izlaganje suncu je faktor koji uvelike pridonosi pojavi mrlja i bora, istovremeno smanjujući elastičnost kože. Čak 70 posto procesa starenja kože ovisi o količini sunčeve svjetlosti kojom nam je koža izložena tijekom života. Bez obzira na to provodite li dan na plaži ili trčite po gradu obavljajući razne poslove, zaštita od sunca je neophodna. Preporuča se svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje, posebno na dijelove kože koji nisu pokriveni odjećom. Nivea Sun krema za sunčanje hidratizira i umanjuje znakove preranog starenja, a kako bi roba ostala čista, Nivea je razvila novu inovativnu formulu koja omogućuje lakše uklanjanje mrlja na odjeći. Uz svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje, pokušajte se držati hlada tijekom najviših dnevnih temperatura.

2. Hrana puna šećera 

Voće i povrće glavni su izvor antioksidanta. Te slatke i zdrave namirnice mogu djelomično neutralizirirati oksidacijsko oštećenje povezano s produljenim izlaganjem suncu i time spriječiti njihov dolazak do dubljih slojeva kože. Osim toga, voće i povrće je bogato C vitaminom koji je ključan za pravilnu proizvodnju kolagena. Stručnjaci savjetuju izbjegavanje hrane koja sadrži puno šećera ili drugih rafiniranih ugljikohidrata jer te namirnice mogu ubrzati starenje kože.

3. Prekomjerne količine alkohola

Čak 70 posto procesa starenja kože ovisi o količini sunčeve svjetlosti kojom nam je koža izložena tijekom života.

Alkohol dehidrira kožu i time je čini naizgled starijom. Konzumiranje prekomjerne količine alkohola može dovesti do pucanja kapilara i pojave crvenila na obrazima i nosu.

Još uvijek možete uživati u ljetnim koktelima, samo onim bezalkoholnima, a ukoliko vam se i odmakne koja čašica alkohola, najbolje da na njoj i ostane.

4. Pušenje

Pušenje uzrokuje pojavu tankih bora koje se obično pojavljuju na mjestima gdje je koža vrlo tanka, najčešće je to sa strane očiju te iznad gornje usne. Te se linije kod pušača pojavljuju deset do petnaest godina prije nego kod nepušača. Razlog leži u smanjenju razine C vitamina u krvi pušača, koja je u prosjeku 60 posto niža u odnosu na nepušače.

5. Fizička neaktivnost

Umjerena tjelovježba može poboljšati cirkulaciju i potaknuti imunološki sustav. Vježbajući dobivate najbolje od oba svijeta, mladolik izgled i gubitak viška centimetara.

6. Nepravilna njega kože 

Pretjerano čišćenje i grubo trljanje može iritirati kožu, a nadražujući kožu ubrzavate njezino starenje. Uz nježno čišćenje jednako ćete učinkovito ukloniti prljavštinu i ostatke šminke. Lice je najbolje oprati dva puta dnevno i češće ukoliko se pojačano znojite. Nakon umivanja svakodnevno nanesite hidratantnu kremu te izbjegavajte korištenje proizvoda za njegu kože koja vam ostavlja osjećaj peckanja.

Sadržaj je napravljen u produkciji NOVA TV Content Teama u suradnji s „Beiersdorf d.o.o.“ i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju