Početak nove nastavne godine je pred vratima, a s time se javlja i sve veća nervoza i strah kod nekih od budućih prvašića, posebno kada se uzme u obzir da se još ne zna kako će točno jesenas izgledati nastava u školama diljem Hrvatske zbog pandemije u kojoj se nalazimo.

U psihologiji se strah smatra najsnažnijom emocijom koju neka osoba može doživjeti jer istodobno obuhvaća fizičku, fiziološku i psihološku komponentu čovjeka.

Strah je oduvijek predstavljao odgovor na fizičku i emocionalnu opasnost, a svoje korijene ima i u evoluciji. Naime, otkada je ljudi, strah je bio nužna emocija za preživljavanje, a osim što sustav straha aktivira mehanizme kojima će se pojedinac suprotstaviti opasnostima, također nastoji učiti i upamtiti sve nove opasnosti pred kojima se nađe.

Danas ta emocija više nije samo u službi preživljavanja i produljenja vrste, no naš mozak još uvijek reagira kao da je tako. Zato i danas kod mnoge djece nepoznate situacije izazivaju strah, a jedna od njih je polazak u prvi razred osnovne škole. Međutim, ta situacija ne ostavlja ravnodušnima ni roditelje.

Veliko iskustvo u tome ima učiteljica Anita Vadas koja već generacijama dočekuje prvašiće i vodi ih kroz njihove prve četiri godine školovanja. Zato je za naš portal izdvojila savjete koji će pomoći roditelja da preostale tjedne do početka nastave iskoriste na najbolji način.

Evo što kaže o prevladavanju straha od polaska u prvi razred.

1. Nemojte plašiti ni sebe ni dijete opsegom gradiva

Nastava u današnje vrijeme više nije jednaka onoj kada su roditelji polazili u školu. U međuvremenu je došlo do dosta promjena u pogledu rasterećenja nastave i uvođenja medijskih sadržaja u nastavu. Tako se u prvom razredu uči zbrajanje i oduzimanje do 20, čitanje i pisanje tiskanih slova, a ne više pisanih, te promatranje okoline u kojoj se dijete kreće.

Zato je bespotrebno vršiti pritisak na dijete ili ga plašiti školom jer je upravo to rasterećenje učinjeno kako bi se dijete socijaliziralo i priviknulo na nastavu, učitelje i školu te steklo prve radne navike, a osim toga u početku nema ni ocjena.

Također je važno da ih ne plašite učenjem čitanja i pisanja ako ne pokazuju interes za to. Prepustite to učiteljima.

2. Govorite pozitivno o školi

Sjetite se lijepih priča iz vremena kada ste vi išli u školu i pričajte djeci kako je to bilo.
Čak i ako imate negativno iskustvo, pronađite pozitivne strane o kojima ćete govoriti.

Dijete se ne boji učitelja i gradiva, nego neizvjesnosti i novih situacija.

Ako imate u obitelji rođaka koji je nedavno završio prvi razred, zamolite ga da svoje iskustvo podijeli s vašim djetetom. Važno je da dijete čuje različite priče.

Trebate shvatiti da se dijete boji svega o čemu nema dovoljno informacija. Zato strah ima manje oči ako ćete pričati djetetu pozitivne priče o školi i odgovoriti mu na sva pitanja koja ima. Ako vam kaže da se nečeg osobito boji, utješite ga i priču okrenite na pozitivnu stranu.

3. Potrebno je pripremiti dijete na novosti koje dolaze

Dijete se ne boji učitelja ili učiteljica, kao ni ocjena i obaveza. Dijete se naviše boji neizvjesnosti i novih situacija. Nova situacija je djetetu izuzetan okidač koji u njemu izaziva strah i nelagodu. Zbog toga bi se vaše dijete moglo drugačije ponašati već sada na spomen škole i nastave.

Zato je važno da roditelj zna da je za svaku prilagodbu na promjenu potrebno od tri tjedna do tri mjeseca, ovisno o djetetu.

Počnite već danas spominjati školu, nove prijatelje i učitelje u pozitivnom smislu. Uvedite takav razgovor u svakodnevicu, pa makar dijete nema nikakvih pitanja.
Katkada roditelj misli da je djetetu sve jasno ako nema pitanja, no zapravo ni ne može imati mnogo pitanja o nečemu o čemu ništa ne zna.

Samim time što dijete sluša iz dana u dan i saznaje od vas nešto novo, pripremate ga za školu te mu to postaje sve poznatije i strah jenjava.

4. Poradite na rutini i navikama

Ako znate da će dijete imati nastavu samo prijepodne, počnite ga već od danas buditi svaki dan po nekoliko minuta prije i to tako da ga nekoliko dana budite na primjer u 9 (ako se ono budi uglavnom u pola 10). I to činite tako dva-tri dana. Nakon toga opet ranije nekoliko dana i tako sve do početka nastave. Tako ćete smanjiti šok u prvom tjednu nastave i time se dijete neće osjećati ugroženo ili pak premoreno ranim buđenjem.

Poradite i na navikama kao što su samostalno odijevanje, pranje ruku, uredno spremanje stvari u torbu. Nije dovoljno samo im jednom to pokazati. Istraživanja pokazuju da svako dijete ima svoj određeni broj ponavljanja kojima uči i zato je važno naučiti o svojem djetetu koliko puta mu treba ponoviti, reći ili demonstrirati kako bi usvojilo određenu naviku.

5. Potražite djetetu sigurnost u prijatelju iz razreda

Poznajete li dijete koje će s vašim u razred, dobro je da se povežu i druže i prije nego što počne nastava. S obzirom na to da su oboje u istoj situaciji, bit će jedno drugome podrška i svojevrsno oslobađanje od straha i neizvjesnosti. No to napravite samo ako ste sigurni da će tako i biti. U suprotnom će se dijete razočarati.

Dodatne savjete koji se tiču roditeljstva i nastave možete pronaći na Anitinim mrežnim stranicama.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju