Međutim, mnoge škole, pogotovo one srednje, ni u normalnim okolnostima nemaju organiziranu prehranu u svojim prostorijama pa se učenici snalaze odlaskom u obližnje trgovine i pekare, birajući pritom najčešće obroke prepune šećera, masti i praznih kalorija. Pritom to čak ni nije njihova krivnja jer je upravo to ono što se najčešće nudi kao brzi obrok pa mnogi u okolici škole i nemaju drugi izbor.
Ipak, tome se može doskočiti obrocima pripremljenima kod kuće u kojima možete kontrolirati namirnice koje stavljate u jela, a uvijek se može nadopuniti onime što školarac zaista voli.
Što bi trebao sadržavati cjeloviti obrok?
Prema informacijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, cjeloviti obrok za djecu treba sadržavati složene ugljikohidrate, bjelančevine, voće, povrće i vodu.
Složeni ugljikohidrati sporije se razgrađuju, pa nas dulje čine sitima te razina energije ostaje stabilna. Osim toga, sadrže vitamine, minerale i vlakna. Što se tiče bjelančevina, mogu se naći u namirnicama i životinjskog i biljnog podrijetla, a uz vodu najvažnije su tvari u ljudskom tijelu. Glavni su izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa te su sastavni dijelovi svake ljudske stanice. Upravo je zato izuzetno važno unositi ih u dovoljnim količinama.
Cjeloviti obrok za djecu treba sadržavati složene ugljikohidrate, bjelančevine, voće, povrće i vodu.
Kada je pak riječ o povrću, neko od njih također je važan izvor bjelančevina, ali i vitamina i minerala, dok su u voću, uz također vitamine i minerale, prisutni i zdravi šećeri koji su također potrebni tijelu.
Ništa manje nije važna ni tekućina.
Bočica s vodom vrlo je bitna za učenike jer je teško izdržati čitavu nastavu bez ijedne kapi tekućine. Čak i kada dođe do lagane dehidracije tijela, a osjećanje žeđi prvi je znak toga, može se narušiti koncentracija na školske zadatke, dolazi do razdražljivosti, pa čak i glavobolje i umora. Kada se pak uzme u obzir najavljivana vrlo topla jesen pred nama, unošenje tekućine još je važnije. No ako dijete nije ljubitelj vode bez okusa i mirisa, dodajte mu malo limuna. Na taj će način imati dojam kao da pije kupovnu flaširanu vodu s okusom.
Zdravi sendvič kao najbolji izbor
Iako se nerijetko preporučuje da učenici u školu mogu nositi i kuhane obroke, salate s tjesteninom i slično, praksa pokazuje da to i nije realno. To se možda može očekivati za učenike trećih i četvrtih razreda određenih srednjih škola, sportaše ili one koji zbog zdravstvenih razloga, poput dijabetesa ili celijakije, ne smiju konzumirati namirnice koje se najčešće prodaju u okolici škole, pa nemaju drugi izbor.
No prosječni hrvatski učenik najčešće će posegnuti za sendvičem. To je zapravo dobra vijest jer sendviči nude pregršt načina pripreme i kombinacije namirnica, pa mogu biti uistinu hranjiv i zdrav obrok koji će osigurati potrebnu energiju tijekom svih nastavnih sati.
Sendvič može sadržavati i složene ugljikohidrate, i bjelančevine, i povrće, a usto dijete uvijek sa sobom može ponijeti i komad voća te tako u svakom školskom danu imati cjelovit obrok.
Na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo također su se pojavili i konkretni recepti koji će mnogima olakšati osmišljavanje ovog omiljenog obroka.
1. Đački integralni sendvič - graham pecivo, polutvrdi sir, pureća šunka zelena salata, kiseli krastavci i umak od rajčice.
2. Proteinski super sendvič - integralno pecivo sa sjemenkama ili dvije kriške raženog kruha, svježi kravlji sir, tuna u salamuri, naribana mrkva, mladi špinat ili matovilac.
3. Tortilja sendvič s piletinom i mozzarellom - pileća prsa, maslinovo ulje, mozzarella, krastavac, mini rajčice, zelena salata, grčki jogurt i, dakako, integralna tortilja.
4. Omlet sendvič - pecivo, jaje, paprika, rajčica, zelena salata i maslinovo ulje.
5. Fishburger - oslića, pecivo, pridodati sir, kiselo vrhnje, krastavci i zelena salata.
6. Namaži i smaži sendvič - povrće i namaz od slanutka. Dakako, namaz od slanutka može se zamijeniti i namazima od sira, ribe ili nekim drugima pripremljenima kod kuće.
7. Integralni šareni sendvič - integralno pecivo ili raženo kruh, maslac, zelena salata, polutvrdi sir, pileća ili pureća prsa u ovitku, paprika i rajčica.
8. Prušutko - pršut u integralnom pecivu, meki ili zrnati sir, rajčicu i zelenu salatu, a nudi se verzija s tofuom za vegetarijance ili one koji naprosto ne vole pršut.
9. Mediteranski sendvič - maslina, rajčica, mozzarella, maslinovo ulja i bosiljak.
10. Tunjevina u graham pecivu. Osim same tunjevine, sendviču se pridodaju još kuhano jaje, kiselo vrhnje, zelena salata i rajčica.
Što je dijete starije, to ga više uključite u pripremu vlastita obroka koji će ponijeti u školu. To ga uči organiziranosti i odgovornosti.
Usto se pobrinite i da dijete ima uz sebe bočicu vode, a nije naodmet ni voće poput banane ili jabuke, koje je najpraktičnije ponijeti u školu.
Kakav god sendvič pripremali svome djetetu, pobrinite se da to bude spoj namirnica koje su zdrave, ali i onih koje dijete voli. Što je dijete starije, to ga više pokušajte uključiti u pripremu obroka. Tko zna, možda spontano dođete i do toga da će samo doći na ideju ponijeti u školu zdravi kuhani obrok u svojoj posudici.
Prijedlozi sendviča za škole Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (Foto: Zadovoljna.hr)