Umjerena konzumacija kave smanjuje rizik od razvoja raka jetre, pokazala je britanska studija. Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu i Sveučilišta u Southamptonu proučavali su medicinske podatke gotovo pola milijuna zdravih ljudi i zaključili da "ispijanje bilo koje vrste kave smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti jetre".

Oliver Kennedy, glavni autor studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu BioMedCentral, kazao je da bi kava mogla biti "potencijalno sredstvo prevencije kronične bolesti jetre".

U osoba koje su umjereno konzumirale kavu uočen je 20 posto manji rizik od razvoja masne jetre i 49 posto manji rizik od smrti od neke kronične bolesti jetre u usporedbi s ljudima koji nisu pili kavu.

No znanstvenici ističu da je i u ovom slučaju ključ u umjerenosti.

Istraživanje Kennedyjeva tima upućuje na najveću korist za jetru kada pojedinac dnevno konzumira tri do četiri šalice kave.

Šećer Što se dogodi s tijelom nakon što samo sedam dana ne jedemo šećer?

Do tog su zaključka došli proučavajući desetljećima pohranjivane medicinske podatke ljudi s poznatim navikama o konzumaciji ili nekonzumaciji kave koje su usporedili s razvojem kroničnih bolesti jetre.

Slika nije dostupna Spas za probavu: 20 namirnica bogatih vlaknima koje pomažu i u borbi sa zatvorom

Radi se o podacima iz britanske Biobanke, "opsežne biomedicinske baze podataka i važnog izvora zdravstvenih podataka o pola milijuna britanskih korisnika". (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju