Što napraviti ako beba prestane disati? Istraživanje je pokazalo da samo jedna četvrtina roditelja zna što treba napraviti u slučaju da beba prestane disati. Taj podatak motivirao je britansku bolnicu St. John da napravi edukativni video u kojem je na najjednostavniji način objašnjen postupak oživljavanja bebe

Samo četvrtina roditelja znala bi što treba napraviti kada bi njihova beba prestala disati, pokazalo je britansko istraživanje.

Mnogi roditelji, ustanovilo je istraživanje, toliko su prestravljeni od same pomisli da njihovo dijete prestane disati i da ga treba oživljavati da o tome ne žele ni razmišljati. I zato ni ne znaju kako se postupak oživljavanja izvodi na maloj bebi.

Znati kako oživiti bebu koja je prestala disati može znatno povećati šanse za preživljavanje, odnosno spasiti bebi život

Kako bi roditeljima odagnali taj strah, bolnica St. John napravila je zabavni, edukativni video u kojem je na vrlo jednostavan način, kroz dječju pjesmicu, objašnjeno kako na bebi izvesti postupak oživljavanja.

'Molimo sve roditelje da nauče tehniku oživljavanja bebe te da podijele video kako bi svi roditelji, bake, djedovi i svi oni koji se brinu za djecu znali što treba napraviti u tim ključnim minutama nakon što beba prestane disati', poručuju iz bolnice St. John.

Znati kako oživiti bebu koja je prestala disati može znatno povećati šanse za preživljavanje, odnosno spasiti bebi život.

Evo kako izvesti postupak oživljavanja na bebi koja je prestala disati:

1. Nazovite hitnu pomoć.

2. Položite bebu na ravnu površinu i nježno joj nagnite glavu prema nazad kako bi se otvorili dišni putovi.

3. Dajte bebi umjetno disanje tako da prislonite svoja usta na bebina usta i nos te 5 puta nježno udahnite.

4. Prislonite dva prsta (kažiprst i srednji prst) na bebine grudi i pritisnite, odnosno pumpajte 30 puta u pravilnom ritmu.

5. Ponovno prislonite svoja usta na bebina usta i nos te nježno udahnite 2 puta.

6. Zatim opet stavite dva prsta na bebine grudi i pumpajte 30 puta u istom ritmu.

7. Ponavljajte niz od 2 udisaja i 30 pumpanja u smirenom ritmu dok ne dođe hitna pomoć.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju