Mnogi su prave borove, jelke i smreke odavno zamijenili umjetnim drvcima. Često se govori kako to baš i nije siguran odabir jer drvca napravljena od plastike mogu biti opasna za zdravlje. Koliko u tome ima istine i kako se pravilno koristi umjetno drvce provjerite u nastavku


Umjetna božićna drvca
obično su napravljena od sintetičke plastike koja se zove polivinil klorid. Iako mnogi smatraju kako je u pitanju bezopasan materijal, ima i onih koji se s time ne slažu, prenosi Woman’s Health. Naime, PVC je otporan na vatru i može sadržavati olovo, kositar ili barij koji služe kao stabilizatori.

Također može ispuštati plinove poznate kao hlapive organske spojeve koji iritiraju oči, nos i pluća. U nekim slučajevima sadržava i ftalate, kemikalije potencijalno opasne za ljude i životinje.

Umjetna božićna drvca obično su napravljena od sintetičke plastike koja se zove polivinil klorid i iako mnogi smatraju kako je u pitanju bezopasan materijal, ima i onih stručnjaka koji se s tim ne slažu.

Najveći problem je u tome što ne možemo točno znati što se nalazi u našim drvcima. Više od tri četvrtine kemikalija koje se nalaze u proizvodima nisu dovoljno testirane na toksičnost pa se jednostavno pretpostavlja da su sigurne, kaže dr. Bruce Lanphear, profesor na sveučilištu Simon Fraser.

Ono u što su stručnjaci sigurni jest to da bismo trebali dulje vremena biti izloženi velikoj količini kemikalija poput ftalata da bi one imale značajan učinak na naše zdravlje, a prema nekim trenutnim istraživanjima količina opasnih tvari u umjetnim drvcima ipak nije velika.

U nastavku pročitajte savjete stručnjaka o tome kako koristiti umjetno drvce.

1. Kupujte provjereno. U ovom slučaju isplati se potrošiti malo više novca na skuplje plastično drvce provjerenog proizvođača jer ćete tako na deklaraciji moći vidjeti od čega je točno napravljeno.

2. ‘Prozračite’ drvce. Proizvodi od polivinil klorida mogu ispuštati štetne plinove kada prvi put dođu u doticaj sa zrakom stoga svoje drvce nakon raspakiravanja iz kutije stavite na balkon da se dobro prozrači.

3. Zamijenite drvce nakon određenog vremena. Polivinil plastika s vremenom se oštećuje i postaje slaba, a u tom trenutku možete biti izloženi određenim štetnim metalima. Zbog toga obavezno zamijenite plastično drvce nakon nekoliko godina ili čim primijetite da je oštećeno.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju