Iza keramičkog posuđa Pelegrini krije se Igor Romić, vlasnik "Art studia Croker" koji je svoju ideju o proizvodnji unikatnog posuđa razvio u uspješan poslovni pothvat


Ovo je priča o čovjeku i njegovu snu koji uspješno ostvario. Svoju strast te ljubav prema umjetnosti pretočio je u izradu posuđa za kuhanje. Iako je po struci kuhar, Igor Romić slijedio je svoje srce i nije pogriješio.

Izrada posuđa uvijek je bila moja tiha patnja. Oduvijek sam tražio način da izrazim svoju kreativnost, a našao sam ga u glini, otkrio je Igor Romić koji priznaje kako u početku nije bilo lako.

Proces nastanka keramičkog predmeta je dug i osjetljiv. Nakon što se glina dobro izmiješa, na lončarskom kolu se događa prava magija jer od grude ''obične' gline nastaje tanjur, šalica.

Godinama je radio na sasvim drugim projektima u zemlji i inozemstvu gdje je stekao potrebno iskustvo u izradi keramike. Upornost se na kraju isplatila. Dizajnirao je više od 1000 keramičkih proizvoda.

Magija na lončarskom kolu

Igorovo oko za detalje, vješte ruke i kreativnost rezultiraju posuđem koje se izrađuje na lončarskom kolu sa staklenim glazurama od kamenine, odnosno materijala između porculana i keramike. To je čvrsti materijal koji se peče na vrlo visokim temperaturama te je izuzetno pogodan za izradu posuđa.

Jeftiniji je od porculana, a pruža neizmjerne mogućnosti izražavanja kroz boje i oblike, objašnjava g. Romić.

Proces nastanka keramičkog predmeta dug je i osjetljiv. Nakon što se glina dobro izmiješa, na lončarskom kolu događa se prava magija jer od grude ''obične'' gline nastaje tanjur ili šalica.

Tanjur se obrađuje dva dana, prema fazama sušenja uređuju se rubovi, dno, teksture. Zatim slijedi 7-8 dana polaganog sušenja, prvo pečenje kada dobivamo tzv. biskvit, proizvod bez glazure.

Zatim se na takav biskvit nanose glazure, odnosno sitno mljeveno "staklo" uz dodatke raznoraznih kemijskih elemenata. Tada se proizvod peče drugi put, stakla se tope i čvrsto primaju za biskvit, opisuje Igor zahtjevni proces izrade.

Spoj tradicije i moderne tehnologije

Keramika je još uvijek jedan od najzastupljenijih i najsvestranijih materijala koji se korisiti u proizvodnji raznih predmeta. Igorovo posuđe izrađuje se tehnikom starom gotovo 4000 godina u kombinaciji s modernim tehnologijama.

Tek serviranjem jela na tanjur, tanjur dobija funkciju i u sinergiji sa kuharevom kreacijom se stvara konačni dizajn.

Inspiraciju za kreiranje posuđa pronalazi svuda oko sebe. 

Ponekad razigran, ponekad minimalistički, ali osnovna je nit vodilja da tek serviranjem jela na tanjur on dobiva funkciju i sinergijom s kuharovom kreacijom poprima konačni dizajn.

Personalizirano posuđe izlazi iz njegova atelijera na Svetonedjeljskoj adresi, a dolazi pred goste poznatog šibenskog restorana "Pelegrini".

Personalizirano posuđe

Do ove suradnje došlo je sasvim slučajno. Chef Rudolf Štefan ga je, kako kaže, našao preko nekih drugih projekata.  

Mjesecima smo isprobavali materijale, uspoređivali, komentirali, a kilometri su se samo nizali na relaciji Šibenik – Sveta Nedelja. Nakon 6 mjeseci imali smo prvu seriju posuđa.

Od tada Igor svake godine kreira novu liniju posuđa, a Rudolf liniju noževa. Nit vodilja bila je personalizirati Pelegrinijevo gastronomsko iskustvo sve do linije vlastitog posuđa.

Iako nema standardnu ponudu, posuđe je prilagođeno potrebama i zahtjevima restorana. Igor zasad keramiku izrađuje samo za restorane, no uskoro će ono biti dostupno putem direktne kupnje u Art studiju Croker.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju