Djeca gotovo svakodnevno iz vrtića ili škole donose svoje likovne radove, crteže na koje su iznimno ponosni i za koje žele da ih svi primijete na vidljivom mjestu u stanu.

No crtež po crtež i stan se vrlo lako ispuni papirima koji stvaraju gužvu i nered, ali roditelji često ne žele baciti stare crteže ili pak naprosto ne znaju kamo ih smjestiti. Djetetu je njegov crtež važan, a da biste mu pokazali da vam je stalo do toga, ponosno ih izložite u svome domu.

Izaberite one koji su i vama i djetetu najljepši ili pak imaju neko posebno značenje. Ostale pospremite u kutiju kako bi bili na jednom mjestu.

Evo kako vrlo efektno možete izložiti radove svoje djece.

Napravite galeriju na zidu
Najjednostavniji način koji će privući pažnju svih posjetitelja vašeg doma je stavljanje crteža u okvire za fotografije, bilo u dječjoj sobi, hodniku ili dnevnom boravku. Možete odabrati šarene okvire u različitim bojama ili se pak odlučiti za monokromatske tonove poput crne i bijele. Takve okvire možete naći u trgovinama diljem Hrvatske već od nekoliko kuna po komadu.

Pravilno posloženi radovi mogu biti ukras i u dnevnoj sobi Pravilno posloženi radovi mogu biti ukras i u dnevnoj sobi (Foto: Living4Media)

Prije nego što ih sve stavite na zid, razmislite o tome kako ćete ih međusobno posložiti. Njihov raspored prvo isprobajte na podu, a također prvotno na zid možete zalijepiti i papire u veličini okvira kako biste bili sigurni u odabrani izgled vlastite galerije na zidu. Tek potom krenite na zabijanje čavlića. Kako dijete bude odrastalo i donosilo nove crteže, vrlo ih lako možete zamijeniti u okvirima.

Posegnite za samoljepljivim okvirima

Ako trenutno živite u podstanarskom stanu ili naprosto u vlastitom ne želite oštećivati zidove čavlićima, odličan odabir su naljepnice koje imitiraju okvire za fotografije. I one se mogu pronaći u svakoj većoj trgovini namještajem i kućanskim potrepštinama, a povremeno i u papirnicama te gift shopovima. Ne ostavljaju tragove na zidu, a unutar njih običnom samoljepljivom trakom možete pričvrstiti radove. To je ujedno i dobar način za ukrašavanje zida dječje sobe, a kako tu nisu uključeni čavlići i staklo, dijete ih vrlo lako može i samo mijenjati prema želji.

Prislonite ih uz zid stola ili police

Ako ste ljubitelj minimalističkog stila i ne odgovara vam ukrašavanje zidova, crteže svoje djece možete naprosto staviti u okvire namijenjene fotografijama te ih prisloniti uz zid radnog stola djeteta ili uz zid na već postojećim policama.
To ujedno može biti zanimljiv ukras spomenutom radnom stolu, a ako je riječ o crtežu na koje je dijete posebno ponosno, dat će mu motivaciju za daljnji rad i kreativan izražaj.

Prikvačite ih na žicu

Još jedna minimalistička ideja koja će se odlično uklopiti u moderno uređene stanove je izlaganje crteža prikvačenih na žici koje se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama i u gotovo svakom fotografskom studiju koji prodaje okvire za fotografije.
Istoj funkciji može služiti i metalna žica za zavjesu (npr. Ikea, 49,90 kn) koja također dolazi s kvačicama.

Crteže možete i prikvačiti pa ih djeca lako mogu sama mijenjati Crteže možete i prikvačiti pa ih djeca lako mogu sama mijenjati (Foto: Living4Media)

Na taj način djeca vrlo lako mogu i sama mijenjati postav svojih crteža, a žicu možete smjestiti bilo gdje u stanu. Kako je relativno čvrsta i bez oštrih rubova, potpuno je sigurna za djecu.

Napravite poster od crteža                

 Efektan način na koji ćete ujedno i zauvijek sačuvati više dječjih radova na jednom mjestu je izrada postera od nekoliko njih. Naprosto na veći bijeli hamer papir zalijepite odabrani broj crteža i posložite ih onako kako vam najviše odgovaraju. Novonastali poster potom možete zalijepiti na vrata ili zid, a ukupni dojam bit će mnogo uredniji nego kada se crteži lijepe izravno na površine u stanu. Mnoge fotokopirnice mogu vam za nekoliko desetaka kuna napraviti nešto slično i otisnuti željene crteže na glatki papir.

Osim toga, izrada crteža može biti i zajednička aktivnost u kojoj ćete uživati i vi i vaše dijete.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju