Ženama s bolnim menstruacijama u Italiji poslodavci bi uskoro mogli izaći ususret. Pred talijanskim parlamentom pojavio se prijedlog zakona prema kojemu bi tvrtke morale odobriti kratki plaćeni odmor svakog mjeseca, odnosno za vrijeme menstruacije

Tek je započela rasprava o nacrtu zakona za menstrualni odmor, no ako talijanski parlament odobri nacrt i donese zakon to bi značilo da bi talijanske tvrtke zakonski morale svaki mjesec odobriti plaćeni odmor u trajanju od tri dana zaposlenicama koje imaju bolne menstruacije.

'Ako zakon bude donesen, talijanske tvrtke morale bi svaki mjesec odobriti plaćeni odmor u trajanju od tri dana zaposlenicama koje imaju bolne menstruacije'

Italija bi tako postala prva zapadnja zemlja koja bi zakonski odredila menstrualni odmor za zaposlene žene. Prijedlog zakona lokalni mediji, piše "Independent", pozdravili su kao pozitivni potez koji će pomoći zaposlenim ženama koje pate do menstrualnih grčeva. Talijansko izdanje časopisa "Marie Claire" opisalo je bolne menstruacije kao "standardnu barijeru k napredovanju i društvenoj održivosti". Međutim, zakon je naišao i na kritike, čak i među zaposlenim ženama koje bi trebao zaštititi.

Naime, tvrtke bi tako mogle početi zapošljavati više muškaraca nego inače te bi ženama samo bila dodatno otežana mogućnost zaposlenja. U Italiji je već veliki problem to što poslodavci ni ne žele zaposliti žene, te ih čak nakon porodiljnog dopusta ne želi primiti natrag. Stoga bi mnogim Talijankama, mišljenje je jednog dijela talijanske javnosti, ovaj zakon samo napravio više štete nego koristi.

U potpunosti podržavam prijedlog zakona o menstrualnom odmoru i na to gledam kao na pozitivnu stvar. Zaista postoje ekstremne situacije kada su menstrualni bolovi toliko jaki da se nikakvom terapijom ne mogu suzbiti ili se tek djelomično mogu ublažiti, kaže ginekolog, doc. dr. sc. Dubravko Lepušić. Pojavilo se i pitanje na koji način bi se određivalo ima li žena dovoljno bolne menstruacije za odlazak na plaćeni dopust.

Treba li Hrvatska donijeti zakon o menstrualnom odmoru?

glasova:


To može odrediti ginekolog kod kojeg žena odlazi na pregled. Svaka žena trebala bi imati ginekologa kod kojeg jednom godišnje ide na pregled i on bi je već dovoljno dobro trebao poznavati, odnosno znati ima li bolne menstruacije, dodaje Lepušić. Postoji li mogućnost da bi ovakav zakon takoreći diskriminirao žene koje nemaju bolne menstruacije?

O tome nema govora. To je isto kao da se netko tko ne oboli od gripe i nema temperaturu 40 osjeća diskriminirano zbog nekoga tko je na bolovanju zbog gripe, jasan je Lepušić. Pročitajte i revolucionarnu ideju koju treba odobriti svaki poslodavac.


'Zakon je naišao i na kritike, čak i među zaposlenim ženama koje bi trebao zaštititi'

"PROTIV JER BI ŽENE JOŠ TEŽE PRONALAZILE POSAO"

Što zaposlene žene iz Hrvatske misle o menstrualnom odmoru pitali smo naše dvije čitateljice te dobili prilično različita mišljenja.

Renata (37):
Osobno nemam bolne menstruacije, ali imam kolegicu koja pati od jakih grčeva te gledam koliko joj je teško raditi tijekom prva dva, tri dana menstruacije. Ponekad joj bude toliko mučno da čak i povraća te mora uzeti bolovanje što joj se oduzima od plaće. Tako da bih u potpunosti podržala zakon o menstrualnom dopustu i mislim da bi ga Hrvatska trebala uvesti.

Sonja (26):
Imam bolne menstruacije, ali nisam za zakon o menstrualnom odmoru. Ne zato jer mislim da ženama nije potreban, nego zato jer smatram da bi žene tada još teže pronalazile posao. Mislim da bi se poslodavci bojali da će više izostajati s posla.

Ionako sam jedva našla posao, a ne bi me čudilo da s donošenjem takvog zakona na razgovoru za posao žene čuju pitanje "Imate li bolne menstruacije?" kao što potencijalni poslodavci znaju pitati ženu planira li zatrudnjeti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju