Naša nespretnost, dječja zaigranost ili nedjelo vašeg kućnog ljubimca često rezultira mrljama koje uz sav naš trud jednostavno tvrdoglavo ostaju vidljive. Pronašli smo nekoliko savjeta koji će pomoći da vaša odjeća ponovno zablista.

Često se morate odreći nekog odjevnog predmeta jer ste nazgodom 'zaradili' mrlju koje se ne možete riješiti. Poslužite se trikovima i ponovno odjenite zaboravljene hlače ili majicu.

Mjesto na odjeći uprljano pastelama jednostavno pošpricajte WD-40 i pritisnite ručnikom. Ostavite par minuta da se sprej upije, nakon toga dobro isperite to područje i utrljajte na njega tekući deterdžent za pranje posuđa. Nakon što ponovno isperete, ako je mrlja još uvijek vidljiva odjevni predmet operite u stroju za pranje rublja.

Mrlje od rđe s tkanina uklonite oksalnom kiselinom s kojom morate raditi oprezno jer može ostaviti ružne mrlje na tkanini

Ostatke ljepila, žvakačih guma ili naljepnica otklonite s tupim nožem. Za lakše otklanjanje žvakaća, prvo utrljajte neko sredstvo za čišćenje, a potom na njega utrljajte deterdžent za pranje posuđa i malo krupne kuhinjske soli. Nakon toga strojno operite vaš odjevni predmet.

Obrišite mrlju nastalu od vodenih bojica ručnikom kojeg ste prethodno namočili u vodu. Zatim spužvicom koja je natopljena toplom vodom i deterdžentom za pranje rublja protrljajte mjesto na kojem je mrlja.

Nakon što ste ublažili boju, otklonite ostatak boje tupim nožem ili žlicom. Isperite i ponovite sve dok mrlju ne uklonite u potpunosti.

Mrlje od crvene gline koje možemo 'zaraditi' na teniskim terenima najlakše je odstraniti tupim nožem. Nakon toga mrlju natopljenu tekućim sapunom pustite na odstoji preko noći. Ukoliko mrlja i dalje ostaje na dresu ili majici, prilikom pranja rublja koristite malo izbjeljivača.

Ukoliko ste sjeli na klupu koja je smještena ispod borovog drva i tako zaradili mrlju od smole, odjevni predmet još uvijek možete spasiti. Tpim nožem sastružite smolu s hlača te ju natopite alkoholom ili benzinom i pustite da omekša. Na mrlju pritisnite ručnik i isperite.

Otklonite mrlje uz pomoć omekšivača

Odstranite mrlje s odjeće i kože uz pomoć limuna

Mrlje od hrđe s tkanina se uklanjaju oksalnom kiselinom. Na svaku mrlju stavite nekoliko kristala kiseline. Nakon što odstoji isperite dobro tretirano mjesto.

Vrlo oprezno radite s oksalnom kiselinom jer i ona može ostaviti ružne mrlje na tkanini.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju