Suncokreti su pravo ljetno cvijeće koje predivno izgleda u vrtovima, no koliko će dugo izgledati lijepo u vazi, ovisi o nekoliko stvari.

Rezani suncokreti u vazi mogu izdržati i desetak dana prije nego što pelud počne nekontrolirano opadati i ostavljati mrlje na namještaju. No da bi to zaista i bilo tako, treba pripaziti na nekoliko stvari.

1. Pripazite na to kakve suncokrete odabirete

Kada biramo primjerke suncokreta koje ćemo staviti u svoju vazu, najbolje je odabrati one čije se latice tek počinju otvarati. Ako se suncokret već u potpunosti otvorio, koliko god lijepo izgledao, njegov će vijek u vazi biti znatno kraći. Zato potražite snažne, zdrave suncokrete koji se tek počinju otvarati.

2. Zalijte ih prije nego što ih odrežete

Ako suncokrete imate u svome vrtu, važno je da ih zalijete prije nego što ih narežete za vazu. Naime, suncokreti jako vole vodu, a zbog velikog cvijeta i stabljike ona im je itekako i potrebna. Redovito zalijevanje, napose nekoliko sati prije nego što ih stavite u vazu, spriječit će da se njihove latice zatvore te da se čitavi cvjetovi pognu, odnosno da suncokreti izgledaju uvelo. Dobra hidratacija u svakom trenutku presudna je za te biljke.

Trik za savršeni buket u vazi - 1 Odlična ideja: Brzinski trik da cvijeće u vazi izgleda još ljepše i raskošnije

Tuliipan Jedva smo ih dočekali: 10 ideja kako naglasiti svu ljepotu tulipana

3. Narežite ih ujutro, i to vrlo oštrim škarama pod kutom od 45 stupnjeva

Još jedan trik koji će spriječiti klonulost cvijeta jest taj da ih narežete rano ujutro. Popodne i uvečer vrlo će vjerojatno biti već ponešto uvenuli zbog vrućine. To za njih predstavlja stanje stresa, a takvi neće dugo izdržati u vazi.

Kada ih režete, pripazite na to da ih režete oštrim škarama ili nožićem pod kutom od 45 stupnjeva jer će takav rez dati stabljici veću površinu za unos vode. Što se tiče same dužine rezanja stabljike, uvijek imajte u vidu vazu u koju ih želite smjestiti. Suncokreti su sami po sebi teški pa vaza mora biti stabilna.

Treba pripaziti i na to da se vaza sa suncokretima ne stavlja blizu posude s voćem.

Također, dobro je odmah uz sebe imati i kantu sa vodom sobne temperature kako suncokreti ne bi ni u jednom trenutku bili dehidrirani. Ako to nije moguće, zamotajte krajeve stabljike u papirnati ručnik kako bi se što bolje zadržala vlaga.

4. Očistite suvišno lišće

Da bi suncokret što duže trajao te da ne biste trebali mijenjati vodu u vazi baš svaki dan, sa stabljike odstranite sve suvišno lišće. U suprotnom će ono trunuti u vazi, a osim što će zaprljati vodu, što je posebno nezgodno ako imate prozirnu vazu, prostorijom će se početi širiti i neugodan miris truleži.

5. Odaberite primjerenu lokaciju
Iako su suncokreti poznati po tome što vole sunčevu svjetlost, priča je ponešto drugačija jednom kada se narežu i stave u vazu. Tada im više odgovara neizravno svjetlo, a što je mjesto na koje ste ih stavili hladnije, to će duže ostati u naponu snage. Izravna toplina može ih brzo osušiti.

Naime, tijekom dodatnog sazrijevanja jednom kada je već ubrano, voće ispušta plin etilen koji loše utječe na listove i cvijet suncokreta.

Dodatni savjet: Da bi suncokreti trajali još duže, možete se poslužiti nekim od starih trikova poput dodavanja žlice šećera u vodu vaze, dodavanjem metalnog novčića ili sode bikarbone. Promijenite vodu svaka 2-3 dana.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju