Sezonska prehrana jednostavan je, ali učinkovit način da poboljšate svoje zdravlje, podržite okoliš i uživate u ukusnim, svježim proizvodima tijekom cijele godine.

Sezonska prehrana ima brojne zdravstvene prednosti. Kada konzumiramo hranu koja je u sezoni, vjerojatnije je da ćemo dobiti hranjive tvari i vitamine koji su našem tijelu potrebni za razvoj. Ovakva prehrana također može pomoći u održavanju zdravog imunološkog sustava. Kada jedemo hranu koja je u sezoni, konzumiramo proizvode koji su uzgojeni lokalno i stoga su bili izloženi istim čimbenicima iz okoliša kao i mi.

Sezonska prehrana nije samo korisna za naše zdravlje, već ima i pozitivan utjecaj na okoliš. Konzumacijom hrane koja je u sezoni možemo smanjiti ugljični otisak povezan s transportom hrane. Uz smanjenje našeg ugljičnog otiska, sezonska prehrana također može pomoći u podršci lokalnim poljoprivrednicima i tvrtkama. Kada kupujemo proizvode koji su uzgojeni lokalno, podržavamo naše lokalno gospodarstvo i pomažemo osigurati da naše zajednice imaju pristup svježoj, zdravoj hrani.

PR PR Foto: PR

Savjeti za sezonsku prehranu

Jesti sezonski nije teško, ali zahtijeva određeno planiranje i pripremu. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da započnete:

1. Posjetite svoju lokalnu tržnicu ili lokalni OPG. Tržnice su odlično mjesto za pronaći svježe, sezonske proizvode. Ne samo da podržavate lokalne poljoprivrednike, već također dobivate najsvježije, najukusnije proizvode.
2. Potražite sezonske proizvode u svojoj trgovini. Mnoge trgovine mješovitom robom sada nude sezonske proizvode, stoga provjerite naljepnice kako biste vidjeli gdje su proizvodi uzgojeni i kada su ubrani.
3. Planirajte svoje obroke oko sezonskih namirnica. Napravite popis sezonskog voća i povrća koje je dostupno u vašem području i planirajte svoje obroke oko njih.
4. Čuvajte sezonske proizvode. Ako imate obilje sezonskih proizvoda, razmislite o tome da ih sačuvate za kasniju upotrebu. Voće i povrće možete zamrznuti, konzervirati ili čak sušiti.

PR PR Foto: PR

Svježina je ključna kada je u pitanju opskrba vaše kuhinje i čuvanje svježine sezonskih namirnica. Zato je važno odabrati hladnjak s vrhunskim mogućnostima hlađenja – poput tehnologije HarvestFresh koja se nalazi u Beko kombiniranim hladnjacima te osigurava dužu svježinu namirnica, uz zadržavanje više vitamina. Tehnologija HarvestFresh oponaša 24-satni solarni ciklus i time je voće i povrće izloženo prirodnom načinu očuvanja razine vitamina C i A.

Ali zašto bi stali na tek jednoj prednosti Beko hladnjaka? Prilagodite svoje hlađenje s opcijama kao što je Beko ProSmart Inverter kompresor, za kuhinju bez bijelog šuma, ili odaberite hladnjak koji ima ugrađeni ledomat ili rashladnik vode za osvježenje u vrućim ljetnim danima. Uz to, NeoFrost tehnologija u Beko hladnjacima osigurava sustav dvostrukog hlađenja u kojem se ne miješa zrak a samim time niti mirisi, viša je razina vlage u hladnjaku, bolja je kontrola temperature, a hlađenje je brže uz smanjenu buku.

PR PR Foto: PR

Koju hranu trebate jesti svake sezone?

Hrana koja je u sezoni može varirati ovisno o tome gdje živite, ali općenito, možete slijediti nekoliko smjernica:
• U proljeće potražite šparoge, artičoke, grašak, špinat i rabarbaru.
• Ljeti uživajte u rajčicama, paprici, krastavcima, kukuruzu, lubenici, breskvama i bobičastom voću.
• U jesen pokušajte s tikvama, bundevom, slatkim krumpirom, jabukama, kruškama i prokulicama.
• Zimi potražite krepko povrće poput kelja i raštike, korjenasto povrće poput mrkve i repe te citrusno voće poput naranči i grejpa.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju