Iritirajući, bolni i uporni neprijatelji lijepog i blistavog tena nisu samo problem pubertetskog doba. Prištići nas znaju iznenaditi u svakoj životnoj dobi. Oni su rezultat hormonalnih promjena, svakodnevnih navika i kozmetičkih proizvoda koje koristimo

1. Proizvodi za kosu
Proizvodi za kosu koje upotrebljavamo svakodnevno sadrže ulja i silikone, a njihovi ostaci na jastučnici, ukoliko kosu ne perete svaki dan, lako se prenose do lica.

Preporuča se mijenjanje jastučnica jednom ili dva puta tjedno, važno je obratiti pažnju i na omekšivač koji koristite u pranju a čiji sastojak triclosan često uzrokuje iritacije na koši i prištiće na licu.

Porizvodi za kosu, nesvjesno dodirivanje lica prljavim predmetima i sastojci kozmetike najčešći su uzročnici pojave prištića i u starijoj dobi

2. Pogrešna kozmetika
Kozmetika za njegu kože može biti vrlo korisna, ali i štetna za vašu kožu. Što su proizvodi bogatiji sastojcima koje niti ne možete pročitati to postoji veća opasnost od alergijskih reakcija.

Osjetite li promjene na koži nakon što nanesete novu kremu ili losion za čišćenje lica zamijenite novi proizvod s prirodnim koji ne sadrži umjetne sastojke poput bojila i mineralnih ulja.

3. Izlaganje lica "prljavim" predmetima

često dodirivanje lica mobitelom, naslanjanje na dlan dok ste za računalom izaziva akne. Svi spomenuti predmeti legla su bakterija koje se prenose na lice i izazivaju aktiviranje prištića. Jedino rješenje je da osim redovitog čišćenja predmeta u svakodnevnoj upotrebi, nastojite ruke držati podalje od lica.

4. Sastojci dekorativne kozmetike
U odabiru primamljivih proizvoda za uljepšavanje i njegu lica često nas izgled njihova pakiranja kao i ugodan miris sadržaja odvuku od najbitnijeg - čitanja sastava s poleđine ambalaže.

Brojni sastojci naime uzrokuju prištiće, što ne znači da se sadržaja kozmetičke torbice treba odreći u potpunosti, ali ukoliko muku mučite s prištićima obratite pažnju na ove podmukle sastojke:

Lanolin - Čest sastojak proizvoda namijenjenih za suhu kožu je zapravo masnoća životinjskog podrijetla, ona ne pogoduje koži s tendencijom stvaranja prištića i iako je dobar za suhu kožu, nikako nije dobar za kožu podložnu bubuljicama.

Mineralna ulja - efekt koji proizvodi s mineralnim uljima izazivaju na koži je tanki zaštitni sloj koji fizički sprečavaju gubitak vode iz rožnatog sloja kože, no problem je što ispod njega mrtve stanice kože ostaju zarobljene i potiču stvaranje bakterija.

Isoprpyl Mystrate - najčešći je sastojak proizvoda namijenjenih masnoj koži lica koji rastvara pore i isušuje njihovu prirodnu zaštitnu barijeru i potiče iritacije na koži.

Umjetni mirisi - najčešći su uzročnici akni jer iritiraju kožu i potiču pojavu prištića, radije birajte kreme bez mirisa i ukoliko želite sami dodajte po preporuci par kapi eteričnog ulja u njih

Oni naime imaju visok glikemijski indeks koji izaziva porast razine glukoze u krvi čiji višak se ne apsorbira nego pohranjuje kao mast koja utječe na lučenje žlijezda.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju