Djetetov je mozak poput spužve, upija brzo i lagano, a mnogi će se složiti da djeca kroz igru najbolje uče. Kako bi za njih proces edukacije bio uživancija, 21- godišnji Albert Gajšak osmislio je ''uradi sam'' mobitel uz koji djeca stječu motoričke i mehaničke sposobnosti te uče elektroniku i programiranje.

Galerija MAKERphone radionica MAKERphone radionica MAKERphone edukacijski mobitel +1 Albert Gajšak i njegov tim (Foto: Albert Gajšak)  

Uređaj mladog genijalca Alberta Gajšaka pod nazivom MAKERphone pomagalo je za učenje i stjecanje osnovnih znanja iz STEM područja. Pomoću tog edukativnog alata u obliku mobilnog telefona djeca tako mogu učiti o mehanici, elektronici i programiranju.

MAKERphone je namijenjen djeci starijoj od 11 godina, no uz prisutnost roditelja mogu ga sklapati i oni nešto mlađi. Proces započinje lemljenjem dijelova na tiskanu pločicu i sastavljanjem hardvera, a nastavlja se programiranjem vlastitih aplikacija u Pythonu ili Scratchu.

Očekivano vrijeme potrebno za sastavljanje je oko sedam sati, a slaganjem dijete razvija motoričke i mehaničke sposobnosti te uči elektroniku i programiranje. Osim programiranja aplikacija, jednom kad je složen, mobitel omogućuje obavljanje poziva, slanje poruka, slušanje glazbe i spajanje na internet.

Digitalno doba više nije budućnost, digitalno doba je sadašnjost i mi kao društvo trebamo se što bolje pripremiti za njih, a kako bolje nego ulaganjem u naše klince.

Vlasnik ovog edukativnog uređaja je i devetogodišnji Nino. Njegov otac Dragan vodi ga na razne edukacije iz raznih usmjerenja pa je sina s veseljem upoznao i s uređajem MAKERphone. ''Ovo je prilika da im se nešto što im djeluje kompleksno i što im inače nije toliko blisko pokaže na zabavan i ležeran način. Siguran sam da je to dobar način da se taj interes uhvati, da ne splasne nakon dva do tri dana'', objasnio je Dragan Petric i dodao da bi svim roditeljima preporučio takvu vrstu edukacije: ''Siguran sam da će njihova djeca također, imaju li sklonosti ili nemaju prema nečemu ovakvome, biti zabavljena i zainteresirana i da će steći nova znanja kroz tu igru.''

MAKERphone radionica MAKERphone radionica Foto: PR

Iako MAKERphone djeluje poprilično jednostavno, desetogodišnjem Đuri to ni najmanje ne smeta. I on je svoj mobitel držao u rukama s oduševljenjem. Očarava ga činjenica da uređaj može složiti sam, a to nam je potvrdio i njegov otac Jurica Vuković, koji govori da njegova sina zanimaju programiranje i STEM područja. ''To je neki njihov jezik s kojim mogu funkcionirati i komunicirati. Mislim da je to njima vrlo prijemčivo, a odlično je što je sam proces kreativan. Oni u tome sudjeluju interaktivno, to nije samo situacija u kojoj nešto gledaju, nego sudjeluju i kreiraju nešto, u ovom slučaju svoj mobitel'', rekao je Jurica.

Potencijal MAKERphonea iz radionice Alberta Gajšaka i njegova tima CircuitMess prepoznala je trvrtka A1 Hrvatska. ''Digitalno doba više nije budućnost, digitalno doba je sadašnjost i mi kao društvo trebamo se što bolje pripremiti za njih, a kako bolje nego ulaganjem u naše klince. I to ne samo u dječake nego i u djevojčice. STEM način razmišljanja pomaže u razvijanju logike i to treba poticati odmalena jer kad smo mali, najbolje učimo'', poručila je Marija Jakeljić, direktorica Odjela brend i marketinških komunikacija A1 Hrvatska.

Marija Jakeljić i Albert Gajšak Marija Jakeljić i Albert Gajšak Foto: PR

Za više informacija vezanih za uređaj i ponudu posjetite A1 webshop. Cijena paketa A1 MAKERphone iznosi 899 kuna.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju