Kako na polici prepoznati organski proizvod?

Vjerojatno ste se puno puta pitali kako prepoznati organske proizvode jer želite biti sigurni da su proizvodi koje kupujete nastali u skladu s prirodom i da se pri njihovoj proizvodnji pazilo na očuvanje okoliša.

Naravno, osobna iskaznica svakog proizvoda je deklaracija jer ona otkriva detalje o njegovom porijeklu i sastavu te o energetskoj vrijednosti proizvoda. Na deklaraciji možete saznati kakav tip šećera se nalazi u proizvodu, sadrži li sintetičke aditive te je li prikladan za osobe s posebnim prehrambenim potrebama – osobe koje su alergične ili imaju intoleranciju na određene namirnice.

Organske proizvode najlakše ćete prepoznati po oznakama koje se na njima nalaze jer vam one govore o tome kako je nastao taj proizvod, ali i kako su tretirani sastojci u proizvodu.

Jedna od najčešćih oznaka na koju ćete naići u dm-u je njemačka državna eko oznaka – zeleni šesterokut u kojem na bijeloj podlozi piše BIO nach eg-öko-verordnung, u skladu s ekološkim regulativama EZ. Proizvod na kojem se nalazi ova oznaka sadrži najmanje 95 % sastojaka iz organske proizvodnje i isto tako jamči da sastojci u proizvodu nisu tretirani sintetičkim pesticidima niti su u njihovom uzgoju korištena lako razgradiva mineralna gnojiva.

Logotip Europske unije za ekološki proizvedenu hranu uveden je upravo zato kako biste lakše prepoznali proizvode iz organskog uzgoja. EU logotip za ekološki proizvedenu hranu je zelene boje i na njemu se nalazi 12 zvjezdica u obliku lista koji simboliziraju brak Europe i prirode. EU eko logotip jamči da je proizvod na kojem se nalazi proizveden u skladu s uvjetima i propisima za organski uzgoj Europske unije.

Ne zaboravite da pažljivim odabirom proizvoda možete pomoći u očuvanju okoliša i bioraznolikosti, a informiranom kupovinom podržavate filozofiju koju u proizvodnji primjenjuju proizvođači koji koriste samo najbolje iz prirode.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju