Na današnji dan, 17. ožujka, obilježavamo Dan svetog Patrika, svetkovinu u čast katoličkog sveca, biskupa i zaštitnika Irske. Nije poznato gdje je točno rođen pa tako neki povjesničari smatraju da je to bilo na području današnjeg Walesa, a neki na području Engleske.

Britanija je u to vrijeme bila romanizirana i pod rimskom vlašću.

Magonus Sucatus Patricius imao je 16 godina kada su ga oteli irski gusari i prodali robovlasniku, a šest godina ropstva probudilo je u njemu vjeru. Nakon bijega od svog vlasnika Patricius se vratio u Britaniju.

Zatim se na području rimske provincije Galije počeo spremati za svećeništvo, a kada je jedne noći sanjao Irca koji ga moli da se vrati u njegovu zemlju, shvatio je taj san kao Božji poziv i uistinu odlučio otići u Irsku.

Tamo je naposljetku zaređen za biskupa. Prema jednom tumačenju, ime Patrik znači "plemenit čovjek", ali postoji i tumačenje prema kojem ime potječe iz staroengleskog jezika i znači "kralj" ili "vladar".

U svakom slučaju, radi se o uistinu poznatom i popularnom imenu. I među slavnim muškarcima ima mnogo Patricka, a jedan od najlegendarnijih zasigurno je pokojni Patrick Swayze.

Slavni glumac rođen je 1952. u Teksasu. Njegova majka Patsy također je rođena u SAD-u, ali podrijetlom je iz Irske i svom sinu nadjenula je najpopularnije irsko ime.

Patrick je ostao zapamćen po brojnim ulogama, a najveća je definitivno ona plesača Johnnyja Castlea u kultnom romantičnom filmu "Prljavi ples". Upravo mu je ona priskrbila status zvijezde i ultimativnog seks simbola za kojim su uzdisale žene diljem svijeta.

U galeriji pogledajte koji još zgodni poznati muškarci nose ime Patrick.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju