Prošlo je 70 godina od posljednje krunidbe u britanskoj monarhiji. Kraljica Elizabeta II. službeno je sjela na prijestolje 2. lipnja 1953. u sklopu ceremonije koja se organizirala 14 mjeseci i kojoj je prisustvovalo oko 8000 uzvanika iz cijelog svijeta.

Galerija Istaknute članice britanske kraljevske obitelji 1953. na Elizabetinoj krunidbi Krunidba kraljice Elizabete II. Krunidba kraljice Elizabete II. 1953. godine +4 Vjenčanje Camille i Charlesa

Po pitanju uzvanika, krunidba kralja Charlesa III. bit će znatno skromnija s 2200 uzvanika, uključujući članove kraljevske obitelji i Engleske crkve, državnike, predstavnike drugih monarhija i prominentne političare iz zemlje i svijeta.

Međutim, broj uzvanika nije jedina velika promjena. Naime, Charles je zadao poseban kodeks odijevanja za svoju krunidbu koji označava veliku promjenu tradicionalnog protokola. Ništa neuobičajeno s obzirom na to da su se u 70 godina od zadnje krunidbe vremena znatno promijenila, ali ipak značajno i dobar pokazatelj da Charles itekako namjerava modernizirati monarhiju tijekom svoje vladavine. Barem po pitanju mode.

Krunidba kraljice Elizabete II. 1953. godine Krunidba kraljice Elizabete II. 1953. godine (Foto: Profimedia)

Ako ste od krunidbe očekivali tradicionalan kraljevski glamur u obliku ceremonijalnih uniformi, baršunastih plašteva, lenti s ordenima, tijara i raskošnih toaleta - ništa od toga.

Naime, Buckinghamska palača u pozivnicama za krunidbu navela jutarnju haljinu, salonsko odijelo i nacionalni kostim kao službeni dress code.

Haljina kraljice Elizabete II. s krunidbe pravo je povijesno remek-djelo koje još nitko nije nadmašio Krunidba kraljica Elizabete II. Krunidbena haljina kraljice Elizabete II. Krunidbena haljina kraljice Elizabete II. +4 Detalji na krunidbenoj haljini kraljice Elizabete

U prijevodu, od muškaraca se očekuje da, neovisno o svojoj poziciji i tituli, na krunidbu dođu u formalnim dnevnim odijelima, uključujući i ona poslovna. Prema pisanju britanskih medija, upravo je to naljutilo pripadnike britanskog parlamenta, pogotovo članove Doma lordova koji su očekivali da će na krunidbi nositi tradicionalne grimizne plašteve i male krune.

Pojedini mediji danas javljaju kako je Charles nakon njihova negodovanja u posljednji tren navodno dopustio nošenje klasične ceremonijalne odjeće Domu lordova, ali je li to istina ili samo glasine saznat ćemo uskoro.

Krunidba kraljice Elizabete II. Krunidba kraljice Elizabete II. (Foto: Profimedia)

A kako će novi propisani kodeks odijevanja utjecati na kombinacije uzvanica? Poprilično, na žalost ljubitelja klasične kraljevske mode. Od svih uzvanica, uključujući pripadnice kraljevskih obitelji, očekuje se nošenje formalnih dnevnih haljina uz dodatak šešira ili fascinatora.

To pak isključuje nošenje tijara i kruna kojima su se posebno veselili obožavatelji princeze od Walesa, u nadi da će na krunidbi zablistati s nekom od tijara iz bogate kraljevske riznice. Neki izvori tvrde kako će Catherine umjesto toga nositi krunu od cvijeća kakvu su, primjerice, na Elizabetinoj krunidbi nosile njezine dvorske dame.

Vjenčanje Camille i Charlesa Vjenčanje Camille i Charlesa (Foto: Shutterstock)

Društvene mreže šale se na račun Charlesa uz komentare kako je zakuhao dramu s kodeksom odijevanja samo zato kako bi on i Camila na krunidbi bili jedine osobe krunom na glavi.

Hoće li Charles uistinu u zadnji tren popustiti i odobriti promjenu dress codea za pojedince, tko će se sve pridržavati propisanih pravila i tko će ih sa zadovoljstvom prekršiti, saznat ćemo u subotu 6. svibnja.

Kraljica stila: Izdanja Elizabete II. s kojima je prešišala i Catherine Middleton Kraljica stila Elizabeta II. John F. Kennedy i Jackie na primanju kod kraljice Elizabete II. 1961. godine Kraljica je voljela nositi raskošne haljine i upečatljivi nakit za službene večere +8 I u mlađoj dobi kraljica je voljela jarke boje

Ljubav koja je trajala 75 godina: 15 najnježnijih fotografija kraljice Elizabete II. i princa Filipa Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 2 Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 3 Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 4 +11 Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 5

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju