Veliki psi nepravedno imaju reputaciju kućnih ljubimaca neprikladnih za male stanove, pa i za stanove općenito. No istina je zapravo da se neke velike pasmine odlično prilagođavaju životu u stanu zbog svoje opuštene i mirne naravi te im nije problem polovicu dana provesti izležavajući se u svom kutku, a uz to i manje laju od malih pasa. Doznajte kojih će to 10 velikih pasmina biti sasvim zadovoljno životom i u malom stanu, naravno uz redovite šetnje

1. Mastif
Nemojte da vas zavara veličina ovog veličanstvenog psa – mastif je po prirodi miran i opušten te se ne morate bojati da će trčati po stanu i raditi štetu. Dovoljne su mu kraće šetnje jer se prilično brzo umori, a tijekom šetnje hodat će umjerenom brzinom. Imajte na umu da su štenci mastifa, kao uostalom i svi štenci, aktivni i nestašni, ali kako rastu, postaju mirniji i staloženiji.

Veliki psi nepravedno imaju reputaciju kućnih ljubimaca neprikladnih za male stanove. No istina je zapravo da se neke velike pasmine odlično prilagođavaju životu u stanu zbog svoje opuštene i mirne naravi te im nije problem polovicu dana provesti izležavajući se u svom kutku

2. Doga
Možda zvuči nevjerojatno, ali je istinito – div među psima idealan je sustanar. Kada saznate povijest ovoga psa, bit će vam jasno i zašto: doga je zapravo uzgojena kako bi sjedila pored kraljeva prijestolja te svojom veličinom izazivala strah. No, riječ je o pasmini izuzetno blaga karaktera. Redovite lagane šetnje dogi su dovoljna fizička aktivnost, a nakon što se vrati iz šetnje, zadovoljno će lješkariti i odmarati, po mogućnosti pored vas – pa i onda ako mu samo glava stane u vaše krilo.

3. Rodezijski gonič
Uz dovoljno šetnje i igre, odrasli rodezijski gonič bit će potpuno sretan i zadovoljan životom u stanu. Međutim, štenci mogu biti vrlo nestašni te sa svojim zubima oštrima poput britvice i vođeni željom za žvakanjem, mogu napraviti dosta štete. Štenetu rodezijskog vodiča zbog toga je nerijetko potrebna dresura te česti nadzor. Pogledajte i 10 najpametnijih pasmina pasa na svijetu.

4. Hrt
Hrtovi su poznati po svojem munjevitu trčanju, ali riječ je o pasmini koja zapravo više voli odmarati i ljenčariti nego trčati. Štoviše, hrtovi su jedni od najvećih ljenjivaca kad je riječ o psećim kućnim ljubimcima, a mnogi kažu da je živjeti s hrtom isto kao živjeti s divovskom mačkom. Ovaj elegantni gorostas jednostavno se obožava izležavati na kauču, a odličan je sustanar i zbog toga što jako rijetko laje. Jednako će uživati u dugim šetnjama i trčanju sa svojim vlasnikom, kao i u kraćim šetnjama i pokojem otrčanom krugu u parku.

5. Irski vučji hrt

Ovaj senzitivan, dražestan i miran pas zauzet će dosta prostora u malom stanu, ali kada se naviknete na to da ga često morate preskakati, shvatit ćete koliko je irski vučji hrt nježan i tih sustanar. Štence je obično lako dresirati te ih treba voditi u lagane šetnje kako bi se zaštitio njihov mišićno-koštani sustav u razvoju (za štence se ne preporučuje skakanje po stepenicama!).


6. Američki stafordski terijer

Ovu pasminu lako je dresirati te je poznata po svojoj čvrstoj povezanosti s vlasnikom. Američki stafordski terijer poznat je po tome da se općenito odlično slaže s ljudima, a malo manje s drugim psima zbog čega ga je potrebno trenirati. Sve dok dobiva dovoljno fizičke aktivnosti, život i u malom stanu činit će ga ispunjenim i sretnim.

Američkog stafordskog terijera lako je dresirati, a ova pasmina poznata je po svojoj čvrstoj povezanosti s vlasnikom

7. Šar-pej
Pripadnici ove dražesne pasmine koja potječe iz Kine nadaleko su poznati po svojoj sklonosti da se vežu uz jednu osobu, što je odlično ako živite sami. Uz to, šar-pej je mirnog temperamenta i potrebna mu je tek umjerena fizička aktivnost (tri kratke šetnje dnevno). Samo zapamtite da je vrlo osjetljiv na vrućinu te većinu vremena mora biti u rashlađenom, odnosnu u prostoru ugodne temperature.

8. Bokser

Želite li većeg psa, idealnog za obitelj i za mali stan, sigurno nećete pogriješiti ako izaberete boksera. Ovaj prijateljski raspoložen i veseli slatkiš slavan je po svojoj sposobnosti da može oraspoložiti svog vlasnik u svakoj situaciji. Bokser jednostavno obožava ljude i od prostranog mjesta za život važnije mu je da ima vlasnika koji mu zna uzvratiti ljubav. Ipak, bokseru će vjerojatno trebati trening poslušnosti kako bi se ublažila njegova urođena vrckavost, a treba mu se osigurati i dovoljno fizičke aktivnosti svaki dan.

9. Zlatni retriver
Jedna od najpopularnijih pasmina na svijetu. Zlatni retriver je odan, nježan i vrlo inteligentan pas koji se ujedno i vrlo lako prilagođava, zbog čega mu život u malom stanu neće biti nikakav problem. Duga dlaka zahtijeva redovito četkanje, ali malo je to u posla u usporedbi s velikom srećom koju ovaj ljepotan donosi. Pogledajte i 10 najljepših pasmina pasa na svijetu.

10. Portugalski vodeni pas
Najpoznatiji portugalski vodeni pas na svijetu bez sumnje je Bo Obama, ljubimac bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame. Nekoć je ovaj šarmantan kudravac bio pratitelj ribarima te im je pomagao u ribolovu, a danas je jako poželjan kućni ljubimac. Unatoč dužoj dlaci ne linja se puno, a njegova je vrlina i to što se lako prilagođava raznim životnim situacijama, pa tako i životu u stanu, ali važno je osigurati mu dovoljno kretanja i aktivnosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju