Toliko smo ih željeli, a kada bismo ih napokon dobili, nismo ih skidali čak ni kada vremenske prilike više nisu "dozvoljavale" nošenje čizama. Omiljeni model iz 90-ih sada je opet popularan zahvaljujući mnogim slavnim damama koje su ga uvrstile u svoje odjevne kombinacije

Modni stil poznatih osoba uvijek je pod povećalom javnosti. Njihove odjevne kombinacije često imaju velik utjecaj na popularnost određenih odjevnih komada ili dodataka.

Kada poznate trendseterice "blagoslove" neke hlače ili cipele, one odmah postanu tražene. U posljednje vrijeme mnoge slavne dame u svoju garderobu ubacile su čizme koje su obilježile devedesete i tako ih opet vratile u centar pažnje.

Radi se o – martama. Model čizama brenda Dr. Martens vrhunac svoje popularnosti na ovim prostorima doživio je upravo u 90-ima.

Marte su tada u pravilu nosili samo rokeri, pankeri i grungeri. Bile su svojevrsni simbol koji je na prvu otkrivao vaš svjetonazor i glazbeni pravac kojem pripadate. Neki bi ih, na opće zgražanje roditelja, ukrasili omiljenim stihom, ali uglavnom smo ih brižno čuvali jer su i za ondašnje prilike bile skupe.

 

A post shared by high fly flow (@high_fly_flow) on

Danas su marte općeprihvaćene. Više nisu dio isključivo rokerskih kombinacija nego se nose uz haljine ili suknje te se kombiniraju uz elegantnije modne dodatke poput torbica s lancem i statement nakita.

Na ovaj veliki povratak obožavanih čizama nostalgičari će samo odmahnuti rukom i zaključiti kako su izgubile dušu prelaskom u mainstream. S druge strane, trendseteri su im udahnuli novi život i još jednom dokazali da ne trebamo baš svu staru odjeću ili obuću baciti iz ormara, nego se trebamo vraćati provjerenim komadima.

Jeste li u 90-ima nosili marte?

glasova:



 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju