Ako ste ikada poželjeli svoj dom oplemeniti jedinstvenim keramičkim ukrasima ili uporabnim predmetima, a svoju škrinjicu za nakit komadima kakve nema nitko drugi, uz to još prihvatljive cijene, sve to možete pronaći u Međimurju.

Galerija Vesele žabice zaštitni su znak ateljea Valkaj Keramika Valkaj - 6 Keramika Valkaj - 5 +4 Keramika Valkaj

Ivana Valkaj iz međimurskog mjesta Železna Gora, inače diplomirana inženjerka, prije nekoliko je godina odlučila napustiti posao na kojem više nije pronalazila zadovoljstvo niti imala mogućnost napretka i vremena za obitelj te je vrlo hrabro krenula u izradu keramike.

Svekrva mentorica
Uz podršku supruga i svoje svekrve Jelene Valkaj, vrsne međimurske umjetnice koja joj je mentorica u svijetu keramike, Ivana je počela ostvarivati svoje prve korake u novom zanimanju.

Ona se godinama prije mene bavila umjetničkim radom, no tijekom ratnih godina sve je to zamrlo, a nakon toga zaposlila se kao nastavnica u srednjoj školi predavajući predmete vezane za dizajn keramike. Ja sam u to vrijeme radila u struci, no kako nisam vidjela nikakvu perspektivu na tadašnjem radnom mjestu te mi je ujedno bilo žao da netko ne nastavi svekrvin rad s keramikom, odlučila sam se upustiti u kreativno stvaralaštvo, govori nam Ivana, čiji primjer pokazuje da je itekako moguće spojiti obitelj i posao.

Danas iz malog keramičkog obrta smještenog na pitomim međimurskim brežuljcima izlaze keramički uradci kao iz snova u čijem osmišljavanju sudjeluju svi članovi obitelji Valkaj. Vesele žabice, ujedno i zaštitni znak ateljea, koje prema vjerovanju fengšuija unose sreću i bogatstvo u dom, anđeli pastelnih boja, ježevi, sove na kakvima bi pozavidjeli i ljubitelji Harryja Pottera i nakit kakav nema nitko drugi samo su dio široke ponude te obiteljske priče.

Nakit za snažne žene
Ipak, kod ženskog dijela klijentele najveću pažnju privlači jedinstveni keramički nakit. Ivana izrađuje prstenje u svim duginim bojama, broševe, narukvice i ogrlice kakve nećete pronaći ni u jednoj high street trgovini. To je nakit koji je namijenjen, kako Ivana kaže, snažnim ženama koje znaju što žele i koje se ne libe izaći izvan okvira klasične široko rasprostranjene ponude nakita. Kod nje nema nježnih perlica, no zato će svaki komad nakita koji stavite na sebe zasigurno pobuditi pažnju okoline.

Vesele žabice, ujedno i zaštitni znak ateljea, koje prema vjerovanju feng shuija unose sreću i bogatstvo u dom, anđeli pastelnih boja, ježevi, sove na kakvima bi pozavidjeli i ljubitelji Harryja Pottera i nakit kakav nema nitko drugi samo su dio široke ponude ove obiteljske priče.

Ovisno o svome stilu odijevanja, možete posegnuti za romantičnijim bojama poput crvene, ružičaste i ljubičaste, ali i tamnim, jakim bojama poput crne, sive ili srebrne. Svaki komad ručno je obojen te je ujedno i unikat. Kako nam kaže Ivana, čim se žene približe štandu na kojemu ona redovito prodaje svoje uratke, već točno znaju što žele, a to je ujedno i najviše veseli.

Širenje u područje turističke ponude
No osim pojedinaca koji kupuju za osobne potrebe, kvalitetu keramičkog ateljea Keramos Valkaj prepoznale su i brojne galerije i suvenirnice, ali i kulturne i turističke ustanove diljem Hrvatske. Njihovi se predmeti mogu naći na Plitvičkim jezerima, u krapinskom Muzeju neandertalaca, međimurskim suvenirnicama i brojnim drugim mjestima.

Upravo je turizam, i to onaj kontinentalni, niša za koju se Ivana nada da će se dodatno razviti. U tom smjeru razmišlja i o širenju ponude.

Čini mi se kao da je uvijek u središtu zanimanja turizam našeg Jadrana, dok je kontinentalni ponešto zanemaren. Ipak, svakako se vide pomaci u odnosu na prije nekoliko godina i zato u tom smjeru planiramo razvijati i naše suvenire. Primjerice, napravili smo suvenir crkve sv. Jeronima u Štrigovi, tu je pozoj, zmaj iz međimurskih legendi, a zanimljiv i najneobičniji je suvenir tzv. selničkog pikača. On se inače izrađuje od slame pa je bio pravi izazov napraviti ga od gline, ističe Ivana Valkaj.

Inspiracije joj ne nedostaje, a kreativnost posla, neiscrpnost keramičkog stvaranja te dobre povratne informacije u posljednjih nekoliko godina potvrda su da je vrijedilo riskirati i krenuti za onime što uistinu voli.

Više informacija o Ivaninim jedinstvenim keramičkim uradcima možete naći na službenoj Facebook stranici studija Keramos Valkaj.

Keramika Valkaj - 1 Keramika Valkaj (Foto: Miroslava Novak)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju