U ovom trenutku više je od 500 očeva na porodiljnom dopustu, većina naravno zbog nižih plaća od svojih supruga. Prljave pelene, uplakane bebe, kuhanje ručka, njihova je svakodnevica.

Nema tih para, kažu tate iz naše priče, koje bi nadomjestile osmijeh njihovih beba za dobro jutro. Ekipa magazina 'Provjereno' organizirala im je pravo natjecanje u disciplini. Najbolje i najbrže previjanje pelena!

- Posao mi ne nedostaje, ne osjećam se kao zatvorenik kuće, djece i obaveza. Moja majka počesto misli da jesam, a ja je ne mogu razuvjeriti, kaže Branimir Lerotić.

Tradicija kaže: brigu o djetetu vode majke, dok muškarci, zarađuju za kruh. No, bebe i njihovi očevi pokrenuli su tihu revoluciju - hranjenje i mijenjanje također smatraju muškim poslom.

Nikša je jedan od očeva koji je radni stol odlučio zamijeniti onim kućnim na nekoliko mjeseci. Računalni tehničar iz Splita, posljednji dan prije odlaska na rodiljni dopust s uzbuđenjem očekuje 17 sati.

- Pa ne znam jesam li spreman. Vidjet ću. To je nešto što ćemo sada otkriti. Bili smo u vojsci, pa smo preživjeli, vidjet ćemo hoćemo li i ovo guranje kolica i previjanje, kaže Nikša Marković.

Gospođa je, dodaje, iskoristila svojih 6 mjeseci s bebom, a on pravo na svojih pola godine ne da nikome. I dok ga njegovi kolege na poslu ne shvaćaju ozbiljno, njega to ne smeta.

Njegovom odabiru najviše se veselio mali Franko. Ima samo šest mjeseci i jedino je dijete Nikše i njegove supruge. Do odluke o njegovom rodiljnom dopustu došli su zajedno. Nikša nije htio propustiti priliku da sa svojim sinom provede najviše vremena što može. Makar to značilo preuzimanje tradicionalno ženskih briga.

- Imao sam tremu, zbog mijenjanja pelena, zbog obuvanja, čuvanja, kako provesti sat dva bez majke, kad ce počet plakati, kad neće. Ipak snašao sam se brzo tako da je sad sve ok, kaže Nikša Marković.

A to je najbrži i najbolji u previjanju pelena pogledajte u priloženom videu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju