Pretjerano sunčanje također može prijeći u ovisnost koja ima svoj naziv - tenoreksija. Nema sumnje da nas tamnija put čini svježijima i zgodnijima, sigurno je i da nas nekoliko odlazaka u solarij neće ubiti, no gdje je granica dobrog ukusa?

Prema nedavno objavljenom istraživanju polovica Britanaca tvrdi da se osjeća zdravije kad im je koža tamnija. Prosječni Englez na mjesec potroši oko 400 funti na solarij i kozmetičke proizvode za samotamnjenje. Tako je rođena još jedna ovisnost modernog doba: tenoreksija.

Tenoreksičari su opsjednuti neprestanim održavanjem kože tamnom. Odlasci u solarij im tako postaju češći nego što im liječnici savjetuju. Jednom na tjedan ubrzo postane tri, četiri puta, odnosno svaki dan. 

Ekipa Provjerenog razgovarala je s tri žene, 21-godišnjom studenticom Tamarom, 33-godišnjom ZET-ovkom Danijelom i 32-godišnjom vozačicom kombija Blankom,  kojima bronca s lica ne silazi 365 dana u godini.

'Osjećaj je presavršen, toplina, puše vjetar kao na plaži, zatvoriš oči i još ti glazba svira. Super je osjećaj', Tamara je ispričala  kako se osjeća u solariju.

'Meni je zapravo solarij trenutak opuštanja od napornog dana, od tempa života. To mi je relaksacija', rekla je Danijela.

'Osjećam se super, to je desetak minuta samo za mene, zatvorim oči, opustim se i odspavam ako treba i 10 minuta, ali stvarno kao da hormoni sreće nekako provire, super osjećaj u svakom slučaju', kaže Blanka.

Tamara kaže da joj je korištenje solarija navika.

'Kad preskočim tretman, odmah sama sebi izgledam bijela, moram otići odmah. To je jednostavno navika, neka ovisnost. Kad već postoji solarij, zašto ga ne iskoristiti', rekla je Tamara. 

Pretjerana ovisnost o tamnom tenu je svojevrsni psihološki poremećaj gdje pacijent ne može sebe sagledati kao tamnu osobu koja je potamnila toliko da ne treba više konzumirati UV zračenje. Te osobe, kad se pogledaju u ogledalo, vide se na jedan drugi način nego što ih okolina doživljava, smatraju liječnici.

Sređeni nokti i uređena kosa za volanom dostavnog kombija često zbunjuju ostale sudionike prometa. Iako radi tipičan muški posao, Blanka je zapravo tipična žena. Studio za sunčanje njezina je obavezna postaja.

'Samouvjerenija sam, mogu prikriti neke nedostake, podočnjaci su mi manji, celulit je manje vidljiv, nekako je sve ljepše kad je čovjek tamniji', kaže Blanka.

Tehnologinja tramvajskog prometa svakoga je dana preplanula baš kao da se upravo vratila s godišnjeg odmora. Na preuranjene bore i karcinom ne želi ni pomišljati. Trenuci u solariju njezine su minute užitka i tada nema mjesta za brige.

'Čitala sam da su znanstvenici protiv solarija, ali s druge starne kad bi se pridržavali svih uputa ne bi ni živjeli. Čula sam različita upozorenja od doktora, ali oglušim se jer se dobro osjećam', kaže Danijela.

Tamnjenje kože je jedna prirodna obrana našeg organizma gdje pigment melanin koji se sintetizira u posebnim stanicama odlazi u sve ostale rožnate stanice i smješta se iznad jezgre stanice kao suncobran, štiti jezgru stanice od uv zračenja i zato naša koža tamni. Mi to doživljavamo u estetskom smislu kao pozitivnu pojavu, međutim to je naša najnormalnija prirodna zaštitna pojava nakon izlaganja uv zračenja, tvrde liječnici. U solariji ne više od jednom na tjedan, liječnička je preporuka. 

Iako će svaka za sebe reći da ne pretjeruje pod umjetnim suncem, svi oko njih upravo to primjećuju.

'Neki komentiraju - kako si crna, opet si se kvarcala, neki više ni ne komentiraju. To mi ne smeta, na sebi ni ne primjećujem da sam tamna, onda mi drugi kažu pretamna si, pa onda stanem, ne odem dva tjedna na solarij, bez obzira na sve imam dobar pigment i dugo mi drži boja', kaže Tamara.

Nekima ga, zbog alergija i problema s kožom, dermatolozi čak i propisuju. Na pripreme za ljeto zaljubljenici u preplanulu put moraju početi misliti već sada. Uz sunce i solarij u borbi sa suncem može nam pomoći i hrana.

Znanstvenici su dokazali da osobe koje često koriste solarij doživljavaju porast razine endorfina takozvanog hormona sreće. Ovisnost o solariju tako je dobila i svoju znanstvenu potvrdu.

Tamara, Blanka i Danijela ne zamaraju se time. Nasmijane zbog svoje dnevne doze, uvjerene da izgledaju zdravo i lijepo. I jedva čekaju novu porciju endorfina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju