Na tjedan u Hrvatskoj jedna mlada osoba umre od posljedica anoreksije ili bulimije. Ili se izgladnjuju ili jedu nenormalne količine hrane koju zatim ispovraćaju. Razvili su i sustav prikrivanja svoje bolesti. Najviše zbog srama, ali i zbog toga što pravog liječenja u Hrvatskoj zapravo i nema.

Mia ima 23 godine. Zvat ćemo je Mia, jer tako oboljeli zovu bulimiju. Jedna je od 90 000 mladih u Hrvatskoj koji boluju od bulimije ili anoreksije, bolesti koja donosi smrt. 

'Zašto se toliko pretrpam? Ne znam, to je kod mene postala navika, kroz ovih 8 godina koliko sam bolesna mijenjao se razlog zbog kojeg to radim, dolazili su novi problemi i na takav način sam ih riješavala, u biti to je bio način da preživim', priča Mia. 

Mia ima traume iz obitelji. Svoje neuspjehe, kako ih ona naziva, liječi hranom. Apsolventica je i živi u studentskom domu. Sav novac troši na hranu. Za jedan obrok pojede nekoliko kilograma hrane. Izbjegava poglede u studentskoj menzi. Ne zanimaju je. Njezina opsesija je jača. 

'Svaki tjedan u Hrvatskoj od posljedica poremećaja prehrane umre jedna cura ili jedan dečko', kaže Hrvoje Rendulić, tajnik Udruge za pomoc oboljelima od anoreksije i builimije.

Njegova kćerka već 6 godina boluje od anoreksije. O toj bolesti nema literature na hrvatskom. Nema specijaliziranog tima liječnika niti ustanove koja brine o oboljelima. Zato je Hrvoje osnovao Udrugu. 

Prema podacima udruge najčešće obolijevaju u dobi od 10 do 35 godina. Osim toga njihovi podaci pokazuju kako svega 30 posto oboljelih traži pomoć.

'Zbog kulturoloških balkanskih stereotipa, jer svi misle kako su to neke lude cure, i to je jedan od razloga, ta stigma', kaže Rendulić.

Najčešći su uzroci takvog autodestruktivnog ponašanja loši obiteljski odnosi, hipersenzibilnost osobe, nemogućnost prilagodbe društvu i mnoštvu drugih okolnosti s kojima se ne uspjevaju nositi. 

Anoreksičari usitnjavaju hranu, kako bi unijeli što manje kalorija u organizam. Bulimičari se prežderavaju pa onda povraćaju.

U Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi odbili su, s novinarkom magazina 'Provjereno', razgovarati o ovoj temi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju