Zagrebačka Poliklinika dr. Lastrić više od 18 godina uspješno liječi oboljenja vena i venskog sustava (proširene vene i kapilare) te oboljenja završnog debelog crijeva (hemoroidi, perianalna tromboza, analni abscesi i fistule, analna fisura i slično). Kroz polikliniku dosad je prošlo više od 20.000 zadovoljnih pacijenata, a o radu poliklinike te metodama liječenja zdravstvenih problema koji pogađaju sve veći broj ljudi razgovarali smo s osnivačem poliklinike, prim. mr. sci. Viktorom Lastrićem

Po čemu je Poliklinika dr. Lastrić jedinstvena u Hrvatskoj?
Iza nas je više od 6.000 uspješnih operacija vena. Prvi u Hrvatskoj uveli smo metodu liječenja vena poznatiju kao suvremena operacija vena. Također smo prvi uveli lokalnu Tumescentia anesteziju koja ima iznimne prednosti nad drugim metodama lokalne anestezije, i svi naši zahvati su isključivo ambulantni, najčešće izvedeni u jednome danu. Jedini u Hrvatskoj u liječenju analne fistule primjenjujemo provjerenu metodu sa 100 postotnim učinkom – Fistulotomija po Parksu.

Izbor načina liječenja hemoroida ovisi o stupnju razvoja bolesti, no važno je napomenuti da se oni ne mogu izliječiti nijednom danas poznatom mašću, kremom, čepićima ili oblozima

Prvi u Hrvatskoj uveli ste i način liječenja proširenih vena kombiniranom operacijom. O kakvoj je operaciji riječ?
Riječ je o novom i suvremenom pristupu za optimalno liječenje proširenih vena. Polazište nam je da bi idealno liječenje vena bilo koristiti prednosti i izbjeći nedostatke dvije standardne metode, suvremene operacije i endovenozne operacije vodenom parom. Kombinirana operacija izvodi se u jednom aktu - jedan segment suvremene operacije sprječava ponovo širenje vena, a endovenozna operacija vodenom parom pruža najbolje funkcionalne i estetske rezultate.

Koje su najveće prednosti kombinirane operacije proširenih vena?
Pogodna je za sve pacijente neovisno o stupnju oboljenja, dok je samostalna primjena endovenozne operacije prikladna samo kod blažeg stupnja. Minimizirana je pojava tromboze duboke vene. Zahvat je skoro potpuno bezbolan i puno ugodniji za pacijenta. Estetski rezultati su najbolji primjenom vodene pare jer izostaju krvni podljev, otekline i obojenost kože.

Do kakvih komplikacija može doći ako se proširene vene ne liječe?
Proširene vene su progresivne naravi i manjkavost normalne venske cirkulacije uzrokuje promjene kako na površinskim, tako i na dubokim venama. U tom slučaju se susrećemo s tijekom oboljenja proširenih vena koji želimo svakako izbjeći, a to su komplikacije.

Komplikacije proširenih vena se javljaju kao četiri odvojena patološka procesa:
1. Upala površinske vene je najčešći i najlakši oblik. Nastaje kao rezultat usporene cirkulacije kroz proširenu venu, a nije isključena i bakterijska infekcija. Prepoznaje se ograničenim crvenilom kože iznad vene, blagom oteklinom i bolova osobito na dodir.

2. Otvorena rana razvija se kod osoba s neliječenim proširenim venama, što dovodi do oštećenja zalistaka dubokih vena i kao odgovor na to stvara se otvorena rana, najčešće na donjem dijelu potkoljenice. Stvaranje otvorene rane je dugotrajan proces i prolazi kroz nekoliko faza od 'pucanja' kapilara oko skočnog zgloba, crvenila kože koje prelazi u tamniju nijansu do konačno, otvorene rane.

3. Obilno krvarenje iz balonastog proširenja kod veoma zapuštenog i neliječenog oboljenja proširenih vena. Nesmotreni i često nekontrolirani udarac na mjesto aneurizme (na primjer, u snu) izaziva puknuće, što uzrokuje bezbolno i veoma obilno krvarenje.

Proširene vene su progresivne naravi i manjkavost normalne venske cirkulacije uzrokuje promjene kako na površinskim, tako i na dubokim venama

4. Duboka venska tromboza je veoma ozbiljno stanje. Nastaje kod neliječenih proširenih površinskih vena gdje se povišeni tlak prenosi i na duboke vene, što dovodi do oštećenja zalistaka uzrokujući stvaranje krvnog ugruška u dubokoj veni. Stanje se prepoznaje oteklinom cijele potkoljenice ili noge, bolovima kod stajanja ili hodanja, počinje naglo, nekada u roku od nekoliko sati. Posebno je opasno kada se ugrušak odvoji od zida duboke vene, 'otpliva' do pluća i izazove plućnu emboliju, nažalost nerijetko s fatalnim posljedicama.

Sa 100 postotnim uspjehom liječite i hemoroide, na koje načine ih liječite?
Izbor načina liječenja hemoroida ovisi o stupnju razvoja bolesti, no važno je napomenuti da se oni ne mogu izliječiti nijednom danas poznatom mašću, kremom, čepićima ili oblozima. Na taj način moguće je samo privremeno i kratkotrajno ukloniti tegobe bolesti. Ovisno o stupnju razvoja bolesti, načini liječenja su sklerozacija, Barron ligatura ili operacija. Liječenje hemoroida kirurškim zahvatom (III. i IV. stupanj razvoja bolesti) ima 100 postotnu učinkovitost.

Je li liječenje hemoroida bolno?
Liječenje hemoroida u Poliklinici Dr. Lastrić u potpunosti je bezbolno, neovisno o načinu liječenja ili stupnju razvoja bolesti.

Koji su simptomi hemoroida?
Krvarenje, tragovi krvi na toaletnom papiru, pojačano vlaženje na čmaru, 'prljanje' veša, osjećaj pritiska na čmaru i svrbež. Svakako je preporuka javiti se proktologu čim prije nakon što se uoče simptomi, ukoliko ne želimo doći u situaciju gdje nam za liječenje preostaje jedino operacijski zahvat.

Hemoroidi se dijagnosticiraju proktološkim pregledom. Kako taj pregled izgleda?
Proktološki pregled obavlja se u lijevom bočnom položaju što je itekako podobnije u odnosu na ostale položaje (ginekološki, ili lakat-koljeno). Pregled je u potpunosti bezbolan, za što je nužno poštivati osnovno pravilo – a to je pažljivo manipulirati s analnim kanalom. Nakon proktološkog pregleda utvrđuje se dijagnoza i preporučuje daljnji tretman, prema potrebi.

Može li se proktološkim pregledom otkriti rak debelog crijeva?
Može, i to u ranoj fazi, te se upravo stoga i preporuča osobama iznad 45 godina da svake dvije godine obavljaju redovitu proktološku kontrolu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju