Tržnice su trenutačno zatvorene i mnogi se pitaju kako doći do prodavača kod kojih su kupovali svježe namirnice i domaću hranu. Upravo zato na Facebooku je pokrenut Virtualni zagrebački plac koji je do sada okupio više od 21.850 članova. Cilj te grupe jest povezati sve one koji proizvode hranu s onima koji hranu žele kupiti.

Ima ona gospođa na Dolcu što prodaje od bosiljka, preko medvjeđeg luka do mente i da dalje ne nabrajam, pa ako netko ima kontaktTražim Vesnu s Utrina, Vesna, jesi tu? Javi mi se u messenger ako jesi; Zna li tko kontakt gospođe koja je prodavala voće i povrće u Point centru Vrbani?; Tražim gospođu Dragicu, prodaje na placu Dubrava; Tražim kontakt prodavača s Dolca, plava gospođa i mlađi dečko, štand s povrćem i voćem, obično su kod stuba za Opatovinu; U potrazi sam za divljim šparogama; Tragam za sto posto nešpricanim limunom; Tražim šunku za Uskrs i pršut, Sesvete.

U Facebook grupi Virtualni zagrebački plac mnoštvo zainteresiranih traži svoje omiljene prodavače s tržnica i moli preporuke gdje kupiti domaće namirnice, povrće, voće, meso

I tako redom. U Facebook grupi Virtualni zagrebački plac mnoštvo zainteresiranih traži svoje omiljene prodavače s tržnica i moli preporuke gdje kupiti domaće namirnice, povrće, voće, meso,...

Administrator i moderator Ivana Tomić grupu je osnovala kako bi se pomoglo našem lokalnom gospodarstvu, ali i građanstvu da lakše dođe do hrane koju proizvode registrirani lokalni seljaci. U grupi se potpuno besplatno mogu reklamirati proizvođači hrane sa zagrebačkog područja.

Slika nije dostupna Alkohol, ocat, deterdžent...? Za pranje voća i povrća ključna je jedna stvar

Nažalost, situacija s epidemijom koronavirusa svima nam je u svega nekoliko dana pokazala kako je ubuduće važno računati na vlastite resurse i samodostatnost u poljoprivredi kao strateškoj gospodarskoj grani, a proizvodnji vlastite hrane kao dijelu sustava nacionalne sigurnosti, piše u grupi te se ističe kako je izuzetno važno da se svi članove grupe pri kupoprodaji drže propisanih pravila i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Slika nije dostupna 10 trikova s kojima će voće i povrće ostati svježe i do 10 dana

Dostava hrane još nije zabranjena, samo se zahtijeva da se poštuju sve mjere opreza koje podrazumijevaju socijalnu distancu od minimalno metar udaljenosti, nezadržavanje na javnim površinama i valjane propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta. Pomozimo jedni drugima, poručuju u grupi Virtualni zagrebački plac.

Za lakše pretraživanje proizvoda u grupi postoje teme, odnosno kategorije proizvoda, a među temama je i vrlo popularna "Tražim svog prodavača s placa".

Recept za irski kruh koji se radi bez dizanja - 1 Bez dizanja i bez kvasca: Recept za fini kruh koji se brzo priprema

Zadovoljni kupci u grupi objavljuju i svoja iskustva s dostavom i kvalitetom namirnica, a svaka preporuka gdje ovih dana kupiti kvalitetne domaće proizvode uz dostavu po propisanim pravilima, svakako dobro dođe.

Tržnice su zatvorene diljem Hrvatske pa ovakva virtualna zajednica može biti primjer i drugim gradovima kako da građani lakše dođu do svog prodavača s placa te da na stolu imaju provjerene i zdrave domaće namirnice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju