Tržnice su trenutačno zatvorene i mnogi se pitaju kako doći do prodavača kod kojih su kupovali svježe namirnice i domaću hranu. Upravo zato na Facebooku je pokrenut Virtualni zagrebački plac koji je do sada okupio više od 21.850 članova. Cilj te grupe jest povezati sve one koji proizvode hranu s onima koji hranu žele kupiti.

Ima ona gospođa na Dolcu što prodaje od bosiljka, preko medvjeđeg luka do mente i da dalje ne nabrajam, pa ako netko ima kontaktTražim Vesnu s Utrina, Vesna, jesi tu? Javi mi se u messenger ako jesi; Zna li tko kontakt gospođe koja je prodavala voće i povrće u Point centru Vrbani?; Tražim gospođu Dragicu, prodaje na placu Dubrava; Tražim kontakt prodavača s Dolca, plava gospođa i mlađi dečko, štand s povrćem i voćem, obično su kod stuba za Opatovinu; U potrazi sam za divljim šparogama; Tragam za sto posto nešpricanim limunom; Tražim šunku za Uskrs i pršut, Sesvete.

U Facebook grupi Virtualni zagrebački plac mnoštvo zainteresiranih traži svoje omiljene prodavače s tržnica i moli preporuke gdje kupiti domaće namirnice, povrće, voće, meso

I tako redom. U Facebook grupi Virtualni zagrebački plac mnoštvo zainteresiranih traži svoje omiljene prodavače s tržnica i moli preporuke gdje kupiti domaće namirnice, povrće, voće, meso,...

Administrator i moderator Ivana Tomić grupu je osnovala kako bi se pomoglo našem lokalnom gospodarstvu, ali i građanstvu da lakše dođe do hrane koju proizvode registrirani lokalni seljaci. U grupi se potpuno besplatno mogu reklamirati proizvođači hrane sa zagrebačkog područja.

Nažalost, situacija s epidemijom koronavirusa svima nam je u svega nekoliko dana pokazala kako je ubuduće važno računati na vlastite resurse i samodostatnost u poljoprivredi kao strateškoj gospodarskoj grani, a proizvodnji vlastite hrane kao dijelu sustava nacionalne sigurnosti, piše u grupi te se ističe kako je izuzetno važno da se svi članove grupe pri kupoprodaji drže propisanih pravila i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dostava hrane još nije zabranjena, samo se zahtijeva da se poštuju sve mjere opreza koje podrazumijevaju socijalnu distancu od minimalno metar udaljenosti, nezadržavanje na javnim površinama i valjane propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta. Pomozimo jedni drugima, poručuju u grupi Virtualni zagrebački plac.

Za lakše pretraživanje proizvoda u grupi postoje teme, odnosno kategorije proizvoda, a među temama je i vrlo popularna "Tražim svog prodavača s placa".

Zadovoljni kupci u grupi objavljuju i svoja iskustva s dostavom i kvalitetom namirnica, a svaka preporuka gdje ovih dana kupiti kvalitetne domaće proizvode uz dostavu po propisanim pravilima, svakako dobro dođe.

Tržnice su zatvorene diljem Hrvatske pa ovakva virtualna zajednica može biti primjer i drugim gradovima kako da građani lakše dođu do svog prodavača s placa te da na stolu imaju provjerene i zdrave domaće namirnice.