Vjerujemo da nemate vremena biti bolesni, međutim ako se to ipak dogodi, dobro je znati o čemu je točno riječ i kakve je korake potrebno poduzeti kako ne biste blagdane proveli bez veselja, pjevanja i uživanja u zimskim radostima.

Božićno je vrijeme razdoblje u godini u kojem nipošto ne želite probleme s grlom. Dani su to u godini kada se svi više druže, razgovaraju, uživaju na večerama i u izlascima. Mogli bismo reći, tvoje grlo je tvoja snaga, a nemogućnost komunikacije u ovom razdoblju godine svima teško pada.

Ako vas ove zime nepoželjne upale grla zatvore u vaša četiri zida, imamo način kako uljepšati i te trenutke. Ni virusna ni bakterijska infekcija grla nisu ugodne pojave, no jedna je mnogo ozbiljnija.

Što je virusna infekcija grla?

Najčešća upala grla jest ona virusna. Vrlo lako se prenosi kapljičnim putem - ljubljenjem, kihanjem, govorom pa čak i dodirom kontaminiranih predmeta te boravkom u istoj prostoriji s oboljelom osobom. Zbog toga možemo reći da je higijena uistinu pola zdravlja. Suhi ili zagađeni zrak, pušenje mogu učiniti sluznicu još podložnijom i osjetljivijom na virusne infekcije.

Simptomi virusne infekcije grla

Ako tražimo dobru stranu priče u virusnoj infekciji grla, onda možemo reći da je pojava simptoma postupna i da si svi mi možemo pomoći kako bi ublažiti simptome (ne samo bol, već i osjećaj žarenja, otežanog gutanja,crvenila, vratili narušenu funkciju govora- najčešćih simptoma) i spriječili daljnje komplikaciju bolesti.

Temperatura tijela može biti normalna ili nešto povišena, većinom je do 38 stupnjeva Celzijevih (osim kada je grlobolja jedan od simptoma gripe). Grlobolja je čest simptom i prehlade i gripe i tada ju mogu pratiti i drugi simptomi kao što su kašalj i hunjavica.

Kako se liječi?

Obzirom da je uzročnik virus, terapija antibioticima neće djelovati. Virusnu infekciju uspješno možete i samostalno pobijediti. Pomažu hranjive namirnice za jačanje imuniteta poput đumbira, češnjaka ili kurkume uz neizostavnu, veliku količinu tekućine. Također je važno vlažiti zrak provjetravanjem prostorija te osigurati dovoljno sna kako bi organizam imao snage boriti se s uzročnikom. Septolete Duo mudar su odabir kod virusnih infekcija jer djeluju na sve simptome upale (bol, crvenilo, gubitak funkcije, otok) koje vas muče, a spriječit će i daljnje širenje infekcije zbog djelovanja i na uzročnike. Bitno ih je uzeti već kod prvih simptoma grlobolje.

U početku možda nećete osjetiti potrebu za odlazak liječniku, ali ako upala traje više od tjedan dana,stalno se ponavlja, prati ju temperatura preko 38,5 stupnjeva C bez simptoma prehlade ili vam je glas hrapav više od dva tjedna, vrijeme je za savjetovanje s liječnikom.

Što je bakterijska infekcija grla?

Za razliku od uobičajene boli koju osjećamo prilikom virusne upale grla, bakterijska infekcija grla mnogo je bolnija, a glavni uzročnik je bakterija Streptococcus. Uzrokuje bol na cijeloj površini grla, ali pogađa i krajnike. Bakterijska upala je iznenadna, a simptoma poput kašlja nema.

Simptomi bakterijske infekcije

Ovu vrstu infekcije prati povišena tjelesna temperatura (viša od 38 stupnjeva Celzijevih), na ždrijelu i krajnicima se pojavljuju bijele točkice, odnosno gnojni čvorići, a bol osjećamo i na limfnim čvorovima. Sve to uzrokuje bol pri gutanju, glavobolju, manji apetit.

Kako se liječi?

Pojava navedenih simptoma i više je nego dovoljan razlog za posjet liječniku. Osim posjete liječniku koji će u najvećem broju slučajeva prepisati antibiotike, u funkciji potporne terapije mogu se koristiti Septolete duo koje će ublažiti bol i sve ostale simptome upale.

Bakterijska infekcija grla češće se pojavljuje u mlađoj dobi, međutim neugodnost je jednaka i kod djece i kod starijih. Obje skupine ljudi osjećaju otečene limfne čvorove na području vrata, povišenu temperaturu tijela te opću slabost organizma.

Pogrešno liječenje može izazvati suprotan efekt

Razlikovanje ove dvije vrste infekcije grla je izrazito bitno jer u slučaju liječenja virusne infekcije antibioticima nećemo dobiti željeni rezultat. Liječnik će na temelju kliničke slike, a vrlo često i nalaza laboratorijskih pretraga krvi i brisa grla dijagnosticirati vrstu infekcije.

Kako se zaštititi? Prevencija – dobra higijena

Zimi, u vrijeme kada je imunitet podložniji utjecaju vanjskih čimbenika potrebno je više pozornosti posvetiti svom zdravlju i pravilnoj prehrani. Pogotovo ako se želite zaštititi od virusnih infekcija koja su nažalost vrlo česte u ovo doba godine. Nužna je i uredna higijena. Svakih nekoliko sati temeljito operite ruke, koristite gelove za suho pranje ruku i prostorije u kojima provodite najviše vremena dodatno vlažite, npr. provjetravanjem zraka i prebacivanjem mokrih ručnika preko izvora topline.

Ako se razbolite, nema potreba za očajavanjem. Tada vaš dom postaje mjesto na kojem ćete provesti većinu slobodnog vremena zbog kojeg je bitno da stvorite pravu zimsku idilu u svom domu. Pročitajte korake i ne zaboravite se štititi.

Plaćeni oglas o lijeku


Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sadržaj je napravljen u produkciji NOVA TV Content Teama u suradnji s ''Krka –farma d.o.o.'' i u skladu sa najvišim profesionalnim standardima.


 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju