Može se reći da smo dobre volje kad to vrijedi i za našu probavu jer se čak 95 % serotonina proizvodi u probavnom traktu. A da bi naša probava funkcionirala kako treba, iznimno je važan unos vlakana, i to od 35 do 45 grama dnevno.

Galerija SenSia Fibers Pokušajte napuniti pola tanjura povrćem Napravite zdrave grickalice od sjemenki i orašastih plodova +10 SenSia Fibers

Vlakna sa sobom donose cijeli niz prednosti za zdravlje. Smanjuju kolesterol i osiguravaju stabilnu razinu šećera u krvi, što rezultira dužim osjećajem sitosti. To se odražava i na održavanje zdrave tjelesne težine jer nemamo potrebu često nešto grickati. Vlakna igraju važnu ulogu i u zdravlju hormona jer vežu višak estrogena koji se nađe u crijevima. Osim što su esencijalna za zdrav probavni sustav, vlakna su važna i za zdrav imunitet jer većina imuniteta zapravo leži u crijevima.

Iako je unos vlakana bitan za reguliranje probave, činjenica je da ih mnogi ljudi ne unose dovoljno. Srećom, povećati unos vlakana relativno je jednostavno uz ovih pet koraka.

1. Jedite više voća i povrća

Ovo je jedan od najjednostavnijih načina za povećanje unosa vlakana. Pokušajte napuniti pola tanjura povrćem, a ostatak cjelovitim žitaricama, proteinima i zdravim mastima. Ako ne znate odakle krenuti, svoj hladnjak opremite povrćem kao što su brokula, cvjetača, kelj, špinat, artičoke, mahune i tikvice. Primjerice, jedna srednja artičoka ima oko 10 grama vlakana, dok jedna šalica mahuna ima oko 8 grama vlakana. Uz njih, preporučuju se mrkva, batat, rajčica, crveni kupus, zelena salata i češnjak. U prehranu uvrstite i grah, slanutak i leću. Voće koje je bogato vlaknima su avokado, jabuke, kruške, maline i banane. Pojedete li jednu srednju jabuku, unijet ćete 6 grama vlakana, a ako pojedete cijelu šalicu malina, unijet ćete 8 grama vlakana. Osim svježeg voća, odličan su izvor vlakana i sušene šljive.

Pokušajte napuniti pola tanjura povrćem Pokušajte napuniti pola tanjura povrćem Foto: Getty Images

2. Birajte cjelovite žitarice

Zamijenite bijelo brašno, tjesteninu i rižu cjelovitim žitaricama. Osim što su bogate vlaknima, cjelovite žitarice duže se probavljaju, daju osjećaj sitosti i energiju koja se postupno oslobađa u organizmu. Za rižoto umjesto bijele riže koriste smeđu, salate obogatite kvinojom ili heljdom, u variva stavite proso, a za doručak pojedite zobene pahuljice. Tako ćete primjerice sa 100 grama kvinoje unijeti 2,8 grama vlakana, dok zob na sto grama ima čak 10,1 gram vlakana.

3. Ne zaboravite na orašaste plodove i sjemenke

Kad vas uhvati želja za grickanjem, radije posegnite za bademima, kikirikijem, orasima i indijskim oraščićima nego za klasičnim grickalicama. Najviše vlakana u tom društvu imaju bademi s oko 14 grama na jednu šalicu i kikiriki s otprilike 12 grama. No, kao i u svemu, i kod njih valja biti umjeren. Kako su ti plodovi bogati masnoćama, ne preporučuje se konzumacija više od šalice dnevno. Što se tiče sjemenki, tu se svakako najviše ističu chia sjemenke, koje imaju čak 34,4 grama vlakana na sto grama. Uz njih, vlaknima su bogate i lanene te suncokretove sjemenke.

Napravite zdrave grickalice od sjemenki i orašastih plodova Napravite zdrave grickalice od sjemenki i orašastih plodova Foto: Getty Images

4. Jednostavan unos uz fermentirane proizvode s vlaknima

Osim vlakana, potrebno je konzumirati i dovoljno probiotika. Probiotičke namirnice obiluju prijateljskim bakterijama koje mogu pomoći u održavanju zdrave probave, pa samim time i poboljšati naš metabolizam. Dobre bakterije, ali i vlakna možete naći primjerice u Sensia Fibers proizvodima.

SenSia Fibers SenSia Fibers (Foto: Nova Studio/Pavao Bobinac)

Među njima svakako se ističe SenSia Fibers Botanical s biljnim ekstraktom ruže, aloe verom i jagodom za aromatičan zalogaj pun vlakana. Superhrana je već dobro poznat pojam u prehrani, a sad je red došao na superbilje. Botanical je biljni sastojak koji se dodaje piću ili hrani zbog svog blagotvornog djelovanja, okusa i mirisa. Također, već smo spomenuli da probava utječe na naše raspoloženje, a upravo je s tim na umu nastao SenSia Fibers Mood Food, koji uz dijetna vlakna, kalcij i suptilne okuse donosi dozu smirenja i dobrog sna. Kamilica za dobar san i lavanda za smirenje dva su okusa u jednom pakiranju koje pokreće probavu i podiže raspoloženje. Takve fermentirane mliječne proizvode preporučljivo je konzumirati svaki dan, što i nije problem jer dolaze u raznim okusima, bilo da volite klasične bez ikakvih dodataka, voćne, a po novom i sa superbiljem.

SenSia Fibers SenSia Fibers (Foto: Nova Studio/Pavao Bobinac)

5. Unosite dovoljno tekućine

Iako na ovaj način ne unosite vlakna, voda je važna jer pomaže u probavljanju vlakana i održava probavni sustav zdravim. Stoga pijte dovoljno tekućine kako biste osigurali da vlakna djeluju učinkovito.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Dukat po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju