Da će njegovo dijete tijekom večernjeg izlaska ući u automobil kojim upravlja osoba pod utjecajem alkohola, veliki je strah roditelja. Psihologica Tea Knežević savjetuje majke i očeve kako djetetu objasniti koliko je to opasno kao i način na koji to učiniti da ih dijete zaista posluša..

Kako objasniti djetetu tinejdžeru da ne ulazi u automobil s osobom koja je konzumirala alkohol roditeljima nije jednostavno jer mnogi tinejdžeri roditeljska upozorenja ne shvate ozbiljno.

'S obzirom da se upute o tome da se ne vozi s nekim tko konzumira alkohol ili da sam ne vozi ako je konzumirao alkohol uglavnom daju tinejdžerima, važno je obratiti pažnju na to da roditelj u razgovoru ne pretjeruje i ne zastrašuje dijete već da mu se informacije daju s uvažavanjem.

Psihologica Tea Knežević savjetuje roditelje kako da svom djetetu tinejdžeru objasne koliko su vožnja i alkohol opasna kombinacija i kako da ih dijete zaista posluša

Ukoliko tinejdžer razgovor doživi kao 'pametovanje' vrlo vjerojatno neće vašu poruku doživjeti dovoljno snažno. Dakle, tinejdžerima je važno da ih se tijekom razgovora uvažava, da razgovor ne traje predugo i da razgovor ne shvate kao pametovanje ili zastrašivanje', objašnjava magistra psihologije Tea Knežević, praktičarka terapije igrom u Centru Proventus.

Tea je dala i pet savjeta roditeljima kako djetetu objasniti da se ne vozi s osobom koja je pod utjecajem alkohola, odnosno da ono samo ne vozi ako je konzumiralo alkohol:

1. Naglasite djetetu da vam je važno da bude sigurno i da mu zbog toga dajete ove informacije.
'Sada su u godinama kada u sve više situacija sami moraju voditi računa o tome da donose odluke koje ih neće ugroziti i koje će ih minimalno izlagati opasnostima. Pokažite djetetu povjerenje u njegove dobre odluke', savjetuje Tea.

2. Na zanimljiv, jednostavan i jasan način pružite djetetu osnovne informacije o tome koje promjene se događaju kod vozača koji je konzumirao alkohol. Na primjer, spomenite kako se kod vozača koji je konzumirao alkohol smanjuje brzina reakcije, sposobnost zapažanja i ispravnost prosudbe.

'Potrudite se ne preuveličavati već da mu ozbiljno iznosite činjenice. Njih možete potkrijepiti i s nekim podacima s interneta ili pokazati mu kratki filmić u kojemu se o tome govori', kaže psihologica.

3. Ukažite djetetu na to da mala količina alkohola također može biti opasna.
'Ako netko popije pola čaše alkoholnog pića to može jako utjecati na tu osobu ako ta osoba inače ne konzumira alkohol, ukoliko je umorna ili ako konzumira neke lijekove. Bez obzira na to što bi na nekoga drugoga ta količina imala minimalan učinak', upozorava Tea. Dakle, kriterij za odluku treba biti je li netko pio alkohol ili nije, a ne koju količinu alkohola je popio.

4. Podsjetite dijete na moguće višestruke posljedice za sebe, druge, ali i na odnos povjerenja s vama. Ne samo da vožnjom u alkoholiziranom stanju tinejdžer može ugroziti sebe, već u opasnost dovodi i druge. Nekada su ishodi prometnih nesreća kobni, dok u drugim slučajevima dovode do trajnog invaliditeta ili nekih drugih zdravstvenih problema.

'Osim što bi ugrozio život i zdravlje sebe i drugih, recite svom tinejdžeru kako bi odlukom da vozi u alkoholiziranom stanju također narušio odnos povjerenja s vama. Recite svom tinejdžeru da ga volite i da vam je jako važan te da zajedno trebate donositi odluke kojima sve to neće postati ugroženo', govori Tea.

5. Ukažite djetetu na jasne opcije.
'U redu je ako se ponekad nađe u situaciji da treba prijevoz, a da mu tada prijevoz ponudi osoba koja je konzumirala alkoholno piće. Upozorite dijete da bi ga tada drugi mogli nagovarati da ipak prihvati prijevoz i da će vjerojatno osjetiti pritisak okoline. Pripremite ga na to da se neki vršnjaci tako ponašaju, no da je baš u tim situacijama posebno važno da se sjeti ovog razgovora i opcija koje ima. Nekada djeca ne znaju koje su im opcije stoga je važno da ih vi jasno istaknete djetetu.

Ovisno o vašim mogućnostima, neke od opcija mogu biti:

- da dijete nazove vas pa da dođete po njega

- da djetetu date novac za ovakve situacije kada treba pozvati taksi (važno je da taj novac koristi isključivo u tu svrhu što može potkrijepiti pokazivanjem računa od taksija)

- da vam se javi gdje se nalazi i kakva je situacija pa da zajedno odlučite o najboljoj opciji', zaključuje magistra psihologije Tea Knežević, praktičarka terapije igrom u Centru Proventus.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju