Mnoge žene obožavaju imati glatku, sjajnu, ravnu kosu, što je lako postići uz pomoć uređaja za ravnanje, popularne “pegle“. No, pritom je lako i oštetiti kosu, a nakon toga više nije jednostavno popraviti vlasi. Donosimo sedam najvećih pogrešaka u ravnanju kose koje možete izbjeći.

1. Peglate vlažnu kosu
Prelazite li “peglom“ preko mokre kose, u vlasima se stvaraju mjehurići zbog kojih one pucaju. Šteta je najvidljivija na ispucalim vrhovima te u pojačanoj lomljivosti kose. Ako nemate vremena potpuno osušiti kosu prije peglanja, barem je nakratko prosušite fenom. Tako ćete morati manje koristiti “peglu“, pa je manja i vjerojatnost oštećenja kose.

2. Ravnate kosu svaki dan
Svakoga jutra ranije ustajete, samo da biste stigli izravnati kosu. Sada ona izgleda lijepo, no s vremenom bi se mogla pretvoriti u “slamu“. Ne peglajte je svaki dan, što doista nije ni potrebno, jer ravan izgled najčešće se može zadržati 2-3 dana.

Za dulji učinak, povremeno (ali samo povremeno!) možete umjesto običnog pranja koristiti suhi šampon. Ostatke praha iz kose ispušite fenom, kojemu se i inače daje prednost nad “peglom“ kad je riječ o očuvanju kvalitete kose.

3. Ravnate kosu koja je već previše tretirana
Često je već prije peglanja kosa umorna od drugh tretmana: čestog mijenjanja boje, korištenja previše proizvoda za stiliziranje... Ako je kosa kemijski oštećena ili je već bila izložena velikoj toplini, pustite je da se neko vrijeme oporavi prije nego započnete s “peglanjem“.

Kao što koristite sredstvo za zaštitu od sunca da biste zaštitili kožu od UV zraka, tako biste trebali koristiti i sredstvo za zaštitu kose od topline uređaja za stiliziranje

4. Stavljate uređaj na previsoku temperaturu
Što je uređaj topliji, brže i lakše ćete izravnati kosu? Ipak nemojte podleći iskušenju jer ćete tako izazvati i veću štetu. Pridržavajte se uputa o korištenjenju uređaja gdje je točno navedeno na kojoj temperaturi i koliko dugo smijete peglati.

5. Koristite pogrešan tip uređaja
Ovisno o materijalu koji prekriva hvataljke, na tržištu se nude “pegle“ od turmalina, keramike ili titanija. Turmalin se preporučuje kao dobro rješenje za većinu tipova kose i navodno izaziva najmanju štettu. No, ako imate deblju kosu, možda će vam bolje odgovarati “pegla“ od titanija koji omogućuje brži prijenos topline, a time i brže i bolje rezultate. Keramičke “pegle“ lako klize po kosi te brzo daju ujednačenu toplinu

6. Ne koristite sredstvo za zaštitu od topline
Kao što koristite sredstvo za zaštitu od sunca da biste zaštitili kožu od UV zraka, tako biste trebali koristiti i sredstvo za zaštitu kose od topline uređaja za stiliziranje. Bilo da peglate ili sušite kosu, prije toga nanesite termalnu zaštitu (najpraktičniji su preparati u obliku spreja).

7. Pogrešno ste odabrali šampon i regenerator
Mnogi proizvodi za pranje kose sadrže sulfate koji je isušuju. Koristite li “peglu“ i(li) sušilo, trebali biste birati šampone i regeneratore bez sulfata.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju