Ako vam dijete od ove godine više neće imati osiguran ručak u školi, kao zaposleni roditelji morat ćete smišljati ukusna jela koja se mogu brzo pripremiti prije posla ili lako podgrijati, a da i dalje budu fina.
Sada je najbolje vrijeme da polako naučite svoje dijete kako se koristiti štednjakom i pećnicom uz mjere opreza kako bi si moglo podgrijati ono što ste mu skuhali ili sami napraviti nekoliko jednostavnih jela.
Ostavite mu lako dostupan manji pleh za pećnicu koji mu neće biti toliko težak kada ga vadi rukavicama iz pećnice i napunite zamrzivač namirnicama i jelima koja se mogu spremiti u manje od deset minuta. Začinjene mješavine povrća kao što su LEDO Gurman, Provansa i 4 godišnja doba, ali i ostalo zamrznuto povrće dobro će doći za brze, zdrave priloge ili variva.
Tri obroka za posao ili prije škole koja možete brzo napraviti ujutro - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
I nakon ljeta nastavite s uključivanjem ribe u svoje tjedne menije. Riblje štapiće djeca sigurno neće odbiti, a naša su preporuka Ledo riblji štapići od 100 % fileta. Za zdraviju opciju predlažemo pripremu u pećnici.
Nijedan fini obrok ne može proći bez deserta s kojim će se cijela obitelj nagraditi za još jedan uspješni dan u školi ili na poslu. Iako će škola početi, ljeto će još uvijek trajati, a sladoled je svima ljeti najdraža poslastica. Zato neka se u zamrzivaču uvijek nađe Silk Milk i Snjeguljica Multipack s kojima se može počastiti cijela obitelj, a možda ostane i koji viška za one koji ne mogu stati samo na jednom sladoledu na štapiću.
No prije nego što provjerite je li ostao još koji Silk Milk u vašem zamrzivaču, donosimo tri recepta za jednostavna jela s kojima ćete si olakšati spremanje obroka za cijelu obitelj kada se vratite u ritam i svakodnevni žrvanj.
U Silk Milk multipacku može uživati cijela obitelj (Foto: PR)
Polpete od povrća s ribljim štapićima
Polpete od povrća možete napraviti prije posla ili večer prije. Mogu se jesti tople ili hladne, same ili kao prilog uz neko meso ili ribu. Zato su idealne kao ručak na poslu ili užina koje djetetu možete ujutro samo spakirati za školu umjesto svakodnevnog sendviča.
Kao kompletan ručak odlično će se slagati s ribljim štapićima koje uvijek možete imati spremne u zamrzivaču i koje si čak i vaše dijete, ako ne ide više u boravak, samo može pripremiti kada dođe iz škole ili prije škole. Spremajte ih u pećnici kao zdraviju varijantu za svoje dijete, a ako ih ono sprema samo, bit ćete sigurniji da se neće poprskati vrućim uljem.
Polpete od povrća napravljene s Ledo začinjenom mješavinom povrća Gurman (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Sastojci:
- LEDO začinjena mješavina povrća Gurman
- 2 jaja
- 4 žlice brašna
- 1 žlica parmezana
- 450 g LEDO Ribljih štapića od 100 % fileta
Priprema:
- Kuhajte povrće u zagrijanoj neprianjajućoj tavi bez dodavanja ulja ili masti na srednje jakoj vatri oko 7 minuta uz stalno miješanje. Ohladite pa u njega umiješajte jaja, brašno i parmezan. Na vruće ulje stavite žlicu smjese pa pecite polpete oko tri minute na svakoj strani.
- Pećnicu zagrijte na 220 °C. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i na njega zamrznute panirane Ledo riblje štapiće od 100 % fileta. Pecite ih u pećnici na gornjoj visini na 220 °C 15 do 17 minuta bez ventilatora ili na srednjoj visini na 220 °C 13 do 15 minuta s uključenim ventilatorom, uz jedno okretanje nakon 10 minuta pečenja.
Tri obroka za posao ili prije škole koja možete brzo napraviti ujutro - 14 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Fish&Chips
Fish&Chips, odnosno u ovom slučaju riblji štapići i krumpirići, jelo je kojem će se razveseliti gotovo svako dijete, a moći će ga samo pripremiti, pogotovo u zdravijoj varijanti u kojoj umjesto prženja u dubokom ulju koristi pećnicu.
Idealna je to večera i za one dane kada jednostavno nemate vremena otići u trgovinu, a ni kuhati. U zamrzivaču uvijek imajte LEDO riblje štapiće od 100 % fileta i ekstra tanke krumpiriće koji će nakon pečenja u pećnici biti i ekstra hrskavi i slasni.
Sastojci:
Tri obroka za posao ili prije škole koja možete brzo napraviti ujutro - 10 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C. Zamrznute krumpiriće i riblje štapiće stavite na lim prekriven papirom za pečenje i položite ga na srednjoj visini pećnice.
- Pecite u pećnici na 200 °C s uključenim ventilatorom, od 16 do 18 minuta (uz jedno okretanje nakon pola vremena pečenja), dok ne poprime zlatnožutu boju i postanu hrskavi.
Tri obroka za posao ili prije škole koja možete brzo napraviti ujutro - 11 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Toplo-hladna salata od raznog kuhanog povrća
Ovu toplo-hladnu salatu pripremit ćete u samo deset minuta ako u zamrzivaču imate Ledo mješavinu 4 godišnja doba. Mješavina je unaprijed začinjena i spremna za tavu, a treba joj samo sedam minuta da bude gotova. Ostale tri minute potrošit ćete da je "dotjerate" ili spremite u plastičnu posudu za ponijeti na posao. Želite li ovu salatu, koju možete jesti toplu ili hladnu, učiniti bogatijom, dodajte joj kus-kus, bulgur, rižu ili neku drugu žitaricu po izboru.
Nekima će biti dovoljna sama kao vege ručak, a možete je poslužiti i uz riblje štapiće u zlatnoj panadi kao pravi mediteranski obrok.
Još jedan trik kako da vaš školarac unosi obroke s više povrća jest da ih priprema sam, a ovu salatu s ribljim štapićima sigurno će moći.
Tri obroka za posao ili prije škole koja možete brzo napraviti ujutro - 12 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Sastojci:
- LEDO začinjena mješavina 4 godišnja doba
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 režanj češnjaka
- sok 1 limuna
- LEDO Riblji štapići u zlatnoj panadi od 100 % fileta
Priprema:
- Povrće stavite u zagrijanu neprianjajuću tavu i dodajte 3 žlice vode, bez dodavanja ulja ili masti. Pirjajte na srednje jakoj vatri oko 7 minuta uz stalno miješanje. Po želji dodajte i neku žitaricu, primjerice šalicu kus-kusa koji ste prethodno ostavili desetak minuta u vrućoj vodi, skuhanu rižu, bulgur, kvinoju i dr.
- Riblje štapiće u zlatnoj panadi od 100 % fileta pecite bez odmrzavanja, u prethodno zagrijanoj pećnici na gornjoj visini na 230 °C oko 15 minuta bez ventilatora ili na srednjoj visini na 220 °C 13 do 15 minuta s uključenim ventilatorom, uz jedno okretanje nakon 10 minuta pečenja.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Ledo po najvišim profesionalnim standardima.