Svakodnevno doručkovanje jedna je od najvažnijih prehrambenih navika koju bi dijete trebalo usvojiti od malih nogu.

Osim hranjivog doručka, važno je da obroci namijenjeni njima budu nutritivno bogati, zdravi i raznoliki. Iznimno je bitno istaknuti im važnost konzumacije voća, koje će biti odličan i zasitan međuobrok, a mogu ga ponijeti i u školu pa pojesti za vrijeme odmora.

Uključimo li djecu u pripremu zdravih jela, učimo ih o samostalnosti, organizaciji i stjecanju obaveza. Također, na taj će način i sami naučiti napraviti jednostavne i ukusne obroke koje mogu konzumirati prije ili nakon škole i koji će sa stola nestati u trenu. Pripremanje obroka za njih bit će važna i velika stvar, a vama će donijeti osjećaj sigurnosti da je dijete konzumiralo hranjiv ručak ili doručak i dok nije pod vašim nadzorom.

Donosimo nekoliko ideja za brzinska i jednostavna jela koje školarci kod kuće mogu napraviti sami prije ili nakon škole. Da ne biste brinuli o sigurnosti vašeg djeteta dok priprema obrok bez vaše asistencije, kuhinjski uređaji u koje vjerujete i vašem će djetetu biti dobar saveznik za vrijeme osamostaljivanja. Electroluxovi intuitivni kuhinjski uređaji nude pametne značajke uz koje se vaše dijete može osjećati sigurno i dovoljno spremno da samo pripremi ukusan obrok na koji će biti ponosno.

Recept za domaću pizzu s brzim i zdravijim tijestom

Tijesto za pizzu u koje ne ide kvasac djeci će olakšati pripremu ovog jela kojeg mogu napraviti i sami Tijesto za pizzu u koje ne ide kvasac djeci će olakšati pripremu ovog jela kojeg mogu napraviti i sami Foto: Getty Images

U ovom receptu nema kvasca, tako da se tijesto ne treba dizati, što će djeci pojednostaviti pripremu ukusne i hranjive domaće pizze na koju lako mogu dodati bilo koje povrće iz hladnjaka koje vole jesti.

Sastojci za tijesto:

2 čaše oštrog brašna
prašak za pecivo
pola žličice soli
1 jogurt
2 žlice ulja

Nadjev:

naribani sir
kiselo vrhnje
povrće po želji

Priprema:

Nakon što se pomiješaju svi suhi sastojci u većoj posudi, dodajte jogurt i ulje pa sve zajedno kratko mijesite dok ne nastane glatko tijesto. Nauljite ruke pri miješanju kako se tijesto ne bi lijepilo. Rukama raširite tijesto po nauljenoj tepsiji. Po tijestu pravilno rasporedite kiselo vrhnje, dodajte naribani sir i na kraju povrće po želji. Ovo je odlična prilika da iskoristite ono što je od povrća ostalo u hladnjaku kako se hrana ne bi nepotrebno bacala, primjerice rajčicu, papriku, kukuruz, tikvice… Tijesto i nadjev pecite na 200 stupnjeva 15 minuta.

 

 

 

 

U pripremi domaće pizze s jednostavnim i zdravijim tijestom vaš školarac osjećat će se sigurnije uz Electroluxovu intuitivnu pećnicu SteamPro, koja će pripremu jela na pari učiniti znatno jednostavnijom. Jedino o čemu mora misliti je temperatura pripreme jela koja mu je zadana u receptu, a pećnica će sama automatski namjestiti ostale postavke kako bi pizza bila savršeno pečena i hrskava. Uz rastopljeni sir i povrće koje će zadržati sve hranjive sastojke, vaš školarac uživat će u svojem samostalnom obroku.
 

Recept za tjesteninu s povrćem

Ovo jednostavno i hranjivo jelo s povrćem školarcima može biti obrok koji će prije ili nakon škole pripremiti sami Ovo jednostavno i hranjivo jelo s povrćem školarcima može biti obrok koji će prije ili nakon škole pripremiti sami Foto: Getty Images

Ovo jednostavno i hranjivo jelo s povrćem, u koje radi dodatne kremoznosti dodajemo maslac, školarcima može biti obrok koji će prije ili nakon škole pripremiti sami. Nakon što su fusili kuhani, u jelo mogu dodati namirnice po želji, zbog čega se pri svakoj pripremi dodatno mogu poigrati okusima svojeg ručka, na koji će biti itekako ponosni.

Intuitivna Electroluxova ploča za kuhanje SenseBoil® vašem školarcu može olakšati kuhanje fusila i pripremu ukusnog i hranjivog ručka.

Da ne biste brinuli za sigurnost svog djeteta dok samostalno priprema obroke, za kipuću vodu u kojoj će se kuhati fusili brine sama indukcijska ploča. Svakom malenom kuharu koji se tek sprema napraviti svoj ukusan obrok, indukcijska ploča automatski će prilagoditi postavke temperature i sama procijeniti kada je voda blizu točke vrenja. Funkcija tihog vrenja automatski podešava temperaturu kako ne bi došlo do podizanja mjehurića pa nema straha od opekotina ili dodatnog nereda u kuhinji.

 

 

 

 

Sastojci:

300 g fusila
2 čaše mlake vode
Žličica soli
Žlica maslaca
Ribani sir
Povrće i dodaci po želji

Priprema:

Na ploču za kuhanje stavite posudu s mlakom vodom i pričekajte da proključa pa dodajte fusile i kuhajte ih 10 minuta. Nakon toga procijedite fusile i odložite ih nakratko sa strane dok pripremate nadjev. Odabrano povrće nasjeckajte na sitno, primjerice brokulu, papriku i tikvice. U zagrijanu tavu dodajte žlicu maslaca pa povrće kratko propirjajte uz ostale dodatke po želji. Dodajte prethodno kuhane fusile, sve zajedno promiješajte i na kraju dodajte ribani sir te pričekajte da se otopi zbog dodatne kremoznosti ovog hranjivog obroka koje će djeca obožavati.

 

Recept za ukusnu i jednostavnu pizzu na francuskom kruhu

Ukusnu i hranjivu pizzu s povrćem na francuskom kruhu vaši će školarci brzo zavoljeti Ukusnu i hranjivu pizzu s povrćem na francuskom kruhu vaši će školarci brzo zavoljeti Foto: Getty Images

Sastojci:

Francuski kruh
Pasirane rajčice ili umak po želji
100 g naribanog sira
Mozzarella
Dodaci po želji (slanina, kobasica, paprika, gljive, kukuruz…)

Priprema:

Prepolovite kruh na pola pa svaku polovicu prerežite po dužini. Na izrezani kruh ravnomjerno rasporedite pasiranu rajčicu ili umak po želji. Dodajte naribani sir i dodatke po želji, primjerice slaninu, papriku, gljive i kukuruz. Na kraju, kako bi se sir rastopio i stvorio ukusan zapečeni sloj sira na ukusnoj pizzi od francuskog kruha, dodajte narezanu mozzarellu.

Kuhanje vašeg školarca ne treba vam stvarati glavobolju ako je u pitanju prljavo posuđe koje bi se moglo gomilati u kuhinji. Uz perilicu posuđa QuickSelect, s kojom je jednostavno rukovati, pranje posuđa bit će učinkovito i ekološki prihvatljivo. QuickSelect sa zaslonom Ecometer pomaže vam optimizirati potrošnju energije i vode.

 

 

 


 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Electrolux po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju