Dvadesetog ožujka obilježava se Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade. U ožujku se u cijelom svijetu organiziraju razne maštovite, zabavne i inspirativne predstave pomoću kojih djeca na zanimljiv način uče kako biti kreativna i kako na drugačiji način doći do novih znanja i spoznaja.

Svi oni koji vole kazalište znaju da je ono više od zabave. Kazalište je jedinstveno, impresivno iskustvo učenja za publiku bilo koje dobi, a najviše za djecu. Donosimo nekoliko dobrobiti koje kazalište donosi djeci različitih uzrasta:

1. Razvijaju kreativnost

Kazališne predstave uče djecu kako koristiti maštu i kako kreativnije razmišljati. Upravo razvoj kreativnog razmišljanja stvara dobre buduće lidere koji su sposobni stvoriti rješenja za razne probleme u profesionalnom životu.

Robert A. Iger, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Walt Disney, rekao je da su kreativnost i inovacija srce i duša tvrtke. Bez kreativnosti ne postoji ništa što tvrtku čini jedinstvenom, a kreativni klinci su najbolji budući lideri.

Već je i znanstveno dokazano koliko je kazalište korisno za djecu. Kroz pozornicu djeca vide neki novi svijet iz kojega mogu jako puno naučiti. Razvijaju kreativnost, provode vrijeme s obitelji i prijateljima, kaže Buga Šimić, umjetnička ravnateljica u kazalištu Mala scena.

2. Upoznaju kulturu i svijet

Kroz kazalište su djeca uronjena u priče o raznim likovima o kojima bi im bilo dosadno čitati ili gledati neki stari, povijesni film. Kazalište djeci omogućuje da zakorače u tuđe cipele i vide život iz neke druge perspektive. Na taj način mladi uče o empatiji i različitostima, a istodobno i o najvažnijim kulturnim odrednicama koje bi trebali znati.

3. Kazalište djecu uči strpljenju

Djeca su navikla gledati televiziju, ali rijetko kad su koncentrirana samo na sadržaj koji gledaju. Televizija je postala moderna teta čuvalica koja je uvijek tu, bez obzira na to gledamo li je ili ne. Kazalište djecu uči kako se fokusirati na jednu priču, što je bitno drugačije od bezbroj slika koje se konstantno izmjenjuju na ekranu. Djeca tako uče mirno sjediti, poštivati druge i držati pažnju.

Možda im se na prvu kazalište čini kao nešto što nije baš zanimljivo, ali brzo promijene mišljenje i gledaju kazalište kao jedan novi oblik zabave, kaže glumica Buga Šimić.

4. Uče bolje komunicirati

Za razliku od kulture komuniciranja na društvenim mrežama, komunikacija u kazalištu je znatno kompleksnija. Djeca kroz umjetnost glazbe, plesa i glume uče kako komunicirati na drugačije načine, proširuju vokabular i lakše stvaraju prijateljstva.

5. Bolji su u školi

Istraživanje s UCLA's Graduate School of Education pokazuje da je veća vjerojatnost da će učenici biti posvećeniji školi ako su uključeni u neki oblik umjetnosti.

Drugo istraživanje pokazalo je da lijeva i desna strana mozga moraju biti jednako aktivne kako bi mozak iskoristio puni potencijal. To znači da je djecu jednako važno uroniti u kreativne aktivnosti, kao i u one znanstvene i analitičke. Ako su djeca izložena dodatnim aktivnostima, poput kazališta, njihovi misaoni procesi će biti učinkovitiji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju