Povodom Svjetskog dana borbe protiv nasilja u obitelji koji se obilježava 25. studenog i 16 dana aktivizma Avon je u suradnji s Udrugom Brod iz Slavonskog broda i U.Z.O.R.-om iz Rijeke pokrenuo akciju "Čitaj između redaka"


Otkako je 2003. godine donesen Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji u policiji se svake godine prijavi između 11.500 do 17.500 nasilnika s 14.500 do 22.200 žrtava od čega žene čine 64 do 71 posto te brojke.

Otkako je 2003. godine donesen Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji u policiji se svake godine prijavi između 11.500 do 17.500 nasilnika s 14.500 do 22.200 žrtava od čega žene čine 64 do 71 posto te brojke.

Uznemirava i podatak kako se svake godine ubije od 22 do 45 žena, a njihovi sadašnji ili bivši partneri krivci su u 20 do 65 posto slučajeva.

Broj žrtava u Hrvatskoj je ogroman, no praksa pokazuje da se prijavljuje tek jedan od 10 slučajeva, kao i da svaka 4 žena doživi neki oblik nasilja u vezi. Ako o nasilju iskreno ne progovorimo, ono nikad neće prestati.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv nasilja u obitelji Avon je pokrenuo kampanju "Čitaj između redaka“ u suradnji s Udrugom Brod iz Slavonskog broda i U.Z.O.R.-om iz Rijeke koji pružaju sklonište ženama i direktno pomažu u rješavanju problema nasilja u obitelji.


U sklopu ove kampanje Avon i Muzej prekinutih veza kroz 16 dana aktivizma (od 25.11 do 10.12. 2017.) donose posebnu izložbu kao podršku borbi protiv nasilja. Svaki se dan u Muzeju postavlja novi izložak, jedan od 16 predmeta i priča koje su donirale štićenice dviju sigurnih kuća iz Slavonskog Broda i Rijeke.

Kada nasilnik manipulira svojom žrtvom

Riječ je o ženama koje su nasilje preživjele i ispričale kako bi osvijestile realnost i svakodnevicu problema nasilja nad ženama. Poput N.N. koja je muzeju donirala pepeljaru.

Zadnji put sam lagala o svojim ozljedama nakon što me izlupao pepeljarom po glavi. Opisivala sam kako sam eto ja najnespretnija osoba na svijetu i događaju mi se tako neke čudne ozljede... Pa dok se vozim po neravnom, odskočim i udarim glavom više puta. Nisu mi vjerovali na hitnoj i pozvali su policiju, a ja sam i dalje ustrajala u svojoj priči... Ali bilo je to zadnji put. Progovori protiv nasilja Čitaj između redaka poruku jedne štićenice udruge Foto: AVON Hrvatska
U početku veze sam hodala kroz život kao u oblacima, a do kraja više nisam smjela ni izaći s društvom van bez konstantnog provjeravanja, ističe druga anonimna štićenica udruge.

Nasilnik u pravilu manipulira žrtvom. Nakon zlostavljanja slijede isprike i obećanja da će se promijeniti, pa i periodi dobrog ponašanja. Stoga žrtve ostaju u vezi, imaju potrebu da ga spase, uvijek žive u nadi.

Svatko može pomoći ako posjeti stranicu progovoriprotivnasilja.hr i podijeli video kampanje, ili ostavi svoju priču u anonimnoj ispovjedaonici.


U Avonovom katalogu nalaze se proizvodi sa znakom beskonačnosti i cjeloviti neto iznos od prodaje ide u ovakve kampanje i vraćanje lokalnoj zajednici. Surađuju i podržavaju programe zaštite i prevencije poput onih u Udruzi Brod i U.Z.O.R. Rijeka.

Udruga Brod je savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja koja djeluje u Slavonskom Brodu, a Udruga U.Z.O.R. Rijeka savjetovalište i sklonište koje djeluje u Rijeci koje vodi i besplatni SOS telefon 0800 333 883. Amber narukvica Amber narukvica sa znakom beskonačnosti iz Avona Foto: AVON Hrvatska

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju