Kada netko odabere rad s djecom kao svoje zanimanje, vrlo često zauvijek zadržava dozu zaigranosti, znatiželje i pronalaska sreće u malim stvarima. Upravo je takva i Jagoda Stošić Bulka, magistra primarnog obrazovanja koja je državne škole zamijenila poduzetništvom, a edukacija u sklopu Zadovoljna akademije dala joj je dodatni vjetar u leđa.

Mama mališana Une i Maka te nekadašnja rukometašica koja je taj sport trenirala dvanaest godina, kaže da joj je upravo on oblikovao radne navike i disciplinu, koje su došle do izražaja i tijekom studentskih dana.

S obzirom na to da potječe iz obitelji učitelja, činilo joj se logičnim i prirodnim da i sama odabere to zanimanje. Postala je magistra primarnog obrazovanja te nekoliko godina provela radeći u odgojno-obrazovnom sustavu, za koji je, kako kaže, vežu najljepše uspomene i spoznaja da nije pogriješila u odabiru zanimanja.

Međutim, željela je djeci pružiti i drugačije sadržaje od onih koji se nude u formalnom obrazovanju, a pritom i steći poslovnu neovisnost. Tako je sa suprugom došla na ideju da otvore svoj edukativni obrt naziva Be Smart u Našicama.

Obrt usred slavonske ravnice nudi radionice i edukacije iz STE(A)M područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika) za djecu od 4 do 12 godina, a oformljen je upravo u jeku pandemije.

U poslu koji trenutačno obavljam uviđam još veće komparativne prednosti s obzirom na mogućnost rada s iznimno motiviranim polaznicima te zbog primjene istraživačkog pristupa učenju kakav je djeci vrlo blizak.

Doduše, moj prijelaz iz javnog obrazovnog sustava u poduzetništvo bio je za mene pravi profesionalni izazov i prilika za potvrdu mojih jasno definiranih težnji ka prakticiranju znanja i vještina stečenih na studiju, Najbolji mi je bio osjećaj neovisnosti, a najteži marketinški dio posla, koji je za mene bio prilična nepoznanica, kaže nam Jagoda.

I upravo se zato prošle godine prijavila na Zadovoljna akademiju i osvojila jednu od 50 besplatnih edukacija iz područja digitalnog marketinga.

Našla sam se u društvu posebnih i neustrašivih žena koje rado prihvaćaju nove izazove i bez straha kroče novim, neistraženim stazama.

Odluka o poduzetničkom iskoraku podrazumijevala je dodatnu edukaciju iz područja marketinga i unapređivanje mojih dotadašnjih digitalnih vještina. Kada sam doznala da sam odabrana, osjećala sam se vrlo počašćeno, ističe.

Novu edukaciju lako je uklopila u svoj postojeći raspored jer su svim polaznicima unaprijed dani termini, a jedna strana čitavog iskustva bila joj je posebno draga.

Akademija je ispunila sva moja očekivanja. Našla sam se u društvu posebnih i neustrašivih žena koje rado prihvaćaju nove izazove i bez straha kroče novim, neistraženim stazama, govori nam.

I upravo je to napravila i ona. U godini koja nikoga nije mazila odlučila je iskoristiti novostečeno znanje i proširiti svoj posao.

Oglašavanjem na internetu na temelju novostečenog digitalnog znanja uspjela sam zainteresirati mnoge buduće polaznike za upis u naš izvanškolski program. Oglašavanje preko Facebooka na stranici Tinker Labs Našice postalo je lakše i komunikacija s ljudima je mnogo dinamičnija te produktivnija.

Naime, Jagoda je u Našice dovela i franšizu Tinker Labs. Riječ je o međunarodno priznatoj aktivnosti za djecu u odgojno-obrazovnim ustanovama koja zagovara učenje STE(A)M područja obrazovanja kroz praktične zadatke, eksperimente i pokuse te brojne zanimljive i edukativne aktivnosti.

KAO U LABORATORIJU PROFESORA BALTAZARA

Djeca jednom tjedno pohode radionice, a duljina samog sata ovisi o dobi djece, od 45 do 60 minuta. U jednoj godini djeca nauče više od 200 novih pojmova te prolaze stotinu eksperimenata i pokusa. Praktična nastava, koja se odvija u grupama do deset polaznika čini srž franšize, uz koju djeca imaju osjećaj kao da su ušli u laboratorij profesora Baltazara.

Ukratko, djeca u našem centru postaju mali znanstvenici i istraživači. Rade praktične zadatke, eksperimente i pokuse te brojne zanimljive i edukativne aktivnosti. Cijela je priča zainteresirala i mog supruga, koji mi je od samog početka, uz ostatak obitelji, bio i ostao velika podrška i potpora, kaže nam Jagoda.

Jagoda i suprug možda nisu odmah očekivali veliki uspjeh već tijekom prve godine poslovanja. U njihovu šarenom prostoru usred Slavonije, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, svakim je danom sve veselije i šarenije. Dječji smijeh Jagodin posao čini posebnim iz dana u dan, iako je na početku i sama bila pomalo zatečena.

Već je u prvoj godini interes bio jako velik. Vjerujemo da će naši polaznici biti još brojniji u godinama koje slijede. Imamo velike planove i ideje te nastojimo ostvariti brojne suradnje kako bi ova lijepa priča bila dostupna što većem broju budućih malih polaznika, potencijalnih znanstvenika, kaže.

Jagoda Stošić Bulka bila je polaznica Zadovoljna akademije Jagoda Stošić Bulka bila je polaznica Zadovoljna akademije (Foto: Privatna arhiva)

Kada se osvrne na godinu iza sebe, s pravom je ponosna.

Sa zadovoljstvom mogu primijetiti kako smo već u prvoj godini rada mnogo postigli i uspješno prebrodili sve početne nedoumice i izazove. Ponosna sam što ove jeseni otvaramo novi edukativni centar u Požegi, a zahvaljujući projektu Zadovoljne akademije i dalje se vrlo uspješno nastavljamo promovirati i prezentirati široj publici, zaključuje učiteljica i poduzetnica Jagoda Stošić Bulka.

Prijavite se i vi na Zadovoljna akademiju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju