Kada netko odabere rad s djecom kao svoje zanimanje, vrlo često zauvijek zadržava dozu zaigranosti, znatiželje i pronalaska sreće u malim stvarima. Upravo je takva i Jagoda Stošić Bulka, magistra primarnog obrazovanja koja je državne škole zamijenila poduzetništvom, a edukacija u sklopu Zadovoljna akademije dala joj je dodatni vjetar u leđa.

Mama mališana Une i Maka te nekadašnja rukometašica koja je taj sport trenirala dvanaest godina, kaže da joj je upravo on oblikovao radne navike i disciplinu, koje su došle do izražaja i tijekom studentskih dana.

S obzirom na to da potječe iz obitelji učitelja, činilo joj se logičnim i prirodnim da i sama odabere to zanimanje. Postala je magistra primarnog obrazovanja te nekoliko godina provela radeći u odgojno-obrazovnom sustavu, za koji je, kako kaže, vežu najljepše uspomene i spoznaja da nije pogriješila u odabiru zanimanja.

Međutim, željela je djeci pružiti i drugačije sadržaje od onih koji se nude u formalnom obrazovanju, a pritom i steći poslovnu neovisnost. Tako je sa suprugom došla na ideju da otvore svoj edukativni obrt naziva Be Smart u Našicama.

Obrt usred slavonske ravnice nudi radionice i edukacije iz STE(A)M područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika) za djecu od 4 do 12 godina, a oformljen je upravo u jeku pandemije.

U poslu koji trenutačno obavljam uviđam još veće komparativne prednosti s obzirom na mogućnost rada s iznimno motiviranim polaznicima te zbog primjene istraživačkog pristupa učenju kakav je djeci vrlo blizak.

Doduše, moj prijelaz iz javnog obrazovnog sustava u poduzetništvo bio je za mene pravi profesionalni izazov i prilika za potvrdu mojih jasno definiranih težnji ka prakticiranju znanja i vještina stečenih na studiju, Najbolji mi je bio osjećaj neovisnosti, a najteži marketinški dio posla, koji je za mene bio prilična nepoznanica, kaže nam Jagoda.

I upravo se zato prošle godine prijavila na Zadovoljna akademiju i osvojila jednu od 50 besplatnih edukacija iz područja digitalnog marketinga.

Našla sam se u društvu posebnih i neustrašivih žena koje rado prihvaćaju nove izazove i bez straha kroče novim, neistraženim stazama.

Odluka o poduzetničkom iskoraku podrazumijevala je dodatnu edukaciju iz područja marketinga i unapređivanje mojih dotadašnjih digitalnih vještina. Kada sam doznala da sam odabrana, osjećala sam se vrlo počašćeno, ističe.

Novu edukaciju lako je uklopila u svoj postojeći raspored jer su svim polaznicima unaprijed dani termini, a jedna strana čitavog iskustva bila joj je posebno draga.

Akademija je ispunila sva moja očekivanja. Našla sam se u društvu posebnih i neustrašivih žena koje rado prihvaćaju nove izazove i bez straha kroče novim, neistraženim stazama, govori nam.

I upravo je to napravila i ona. U godini koja nikoga nije mazila odlučila je iskoristiti novostečeno znanje i proširiti svoj posao.

Oglašavanjem na internetu na temelju novostečenog digitalnog znanja uspjela sam zainteresirati mnoge buduće polaznike za upis u naš izvanškolski program. Oglašavanje preko Facebooka na stranici Tinker Labs Našice postalo je lakše i komunikacija s ljudima je mnogo dinamičnija te produktivnija.

Naime, Jagoda je u Našice dovela i franšizu Tinker Labs. Riječ je o međunarodno priznatoj aktivnosti za djecu u odgojno-obrazovnim ustanovama koja zagovara učenje STE(A)M područja obrazovanja kroz praktične zadatke, eksperimente i pokuse te brojne zanimljive i edukativne aktivnosti.

KAO U LABORATORIJU PROFESORA BALTAZARA

Djeca jednom tjedno pohode radionice, a duljina samog sata ovisi o dobi djece, od 45 do 60 minuta. U jednoj godini djeca nauče više od 200 novih pojmova te prolaze stotinu eksperimenata i pokusa. Praktična nastava, koja se odvija u grupama do deset polaznika čini srž franšize, uz koju djeca imaju osjećaj kao da su ušli u laboratorij profesora Baltazara.

Ukratko, djeca u našem centru postaju mali znanstvenici i istraživači. Rade praktične zadatke, eksperimente i pokuse te brojne zanimljive i edukativne aktivnosti. Cijela je priča zainteresirala i mog supruga, koji mi je od samog početka, uz ostatak obitelji, bio i ostao velika podrška i potpora, kaže nam Jagoda.

Jagoda i suprug možda nisu odmah očekivali veliki uspjeh već tijekom prve godine poslovanja. U njihovu šarenom prostoru usred Slavonije, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, svakim je danom sve veselije i šarenije. Dječji smijeh Jagodin posao čini posebnim iz dana u dan, iako je na početku i sama bila pomalo zatečena.

Već je u prvoj godini interes bio jako velik. Vjerujemo da će naši polaznici biti još brojniji u godinama koje slijede. Imamo velike planove i ideje te nastojimo ostvariti brojne suradnje kako bi ova lijepa priča bila dostupna što većem broju budućih malih polaznika, potencijalnih znanstvenika, kaže.

Kada se osvrne na godinu iza sebe, s pravom je ponosna.

Sa zadovoljstvom mogu primijetiti kako smo već u prvoj godini rada mnogo postigli i uspješno prebrodili sve početne nedoumice i izazove. Ponosna sam što ove jeseni otvaramo novi edukativni centar u Požegi, a zahvaljujući projektu Zadovoljne akademije i dalje se vrlo uspješno nastavljamo promovirati i prezentirati široj publici, zaključuje učiteljica i poduzetnica Jagoda Stošić Bulka.

Prijavite se i vi na Zadovoljna akademiju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju