Polaznice Zadovoljna akademije svoje edukacije pohađat će i na Otvorenom učilištu Algebra. Tim povodom razgovarali smo s tri bivše polaznice Algebre – Antonijom Bilić Arar, Malenom Jurčević i Anđelkom Budić – koje su nam ispričale koliko im se od tada život promijenio i koliko je znanje investicija u koju se uvijek isplati uložiti

ANTONIJA BILIĆ ARAR, SPECIJALISTICA INTERNETSKOG MARKETINGA

Edukacija za specijalisticu internetskog marketinga pomogla je Antoniji da promijeni karijeru iz novinarstva u online marketing i komunikacije. Zbog edukacije u Otvorenom učilištu Algebra počela je pisati blog, a ono što je postigla sa svojim blogom često joj je bilo bolja referenca za znanja i vještine iz digitalnog marketinga nego skoro desetljeće uređivanja portala.

Često se baš za internet marketing kaže da je neki program edukacije nepotreban jer se puno znanja može naći online - i to je istina - međutim, ja sam htjela zaokružiti to što sam naučila sama i eventualno nadopuniti i točno to sam dobila u Algebri

--Antonija Bilić Arar, specijalistica internetskog marketinga

1. Zbog čega ste se na Algebri odlučili baš za edukaciju za specijalisticu internetskog marketinga?
U tom sam trenutku već skoro desetljeće radila u digitalnim medijima i kako mi se s bumom društvenih mreža i internet marketinga interes širio prema tim područjima - online marketingu i komunikacijama - i kako sam se dosta samoeducirala na internetu, program Specijalist za internet marketing bio je logičan izbor. Formalnu edukaciju htjela sam najviše zato da usustavim i posložim sve što sam sama naučila po raznim webinarima i čitajući edukativne članke na internetu.

Često se baš za internetski marketing kaže da je neki program edukacije nepotreban jer se puno znanja može naći online - i to je istina - međutim, ja sam htjela zaokružiti to što sam naučila sama i eventualno nadopuniti i točno to sam dobila u Algebri.

2. Što vam se tijekom tečaja najviše svidjelo? Koja su najvrjednija znanja koja ste stekli?
Tri bih stvari istaknula kao posebno vrijedne.

Prvo, na toj sam edukaciji shvatila koliko puno znam i koliko zapravo ne znam. Zato bih rekla da je ta edukacija odličan izbor i za one koji već imaju iskustva i za one koji ne znaju skoro ništa.

Drugo se nadovezuje na prvo, a to je da sam na edukaciji u Algebri prvo odslušala osnove marketinga. Dakle, ne kreće se odmah u internetski marketing, kratice, alate i tehnike, nego se dobiju temelji iz osnova marketinga, što je, recimo, jedna od stvari za koje sam shvatila da ne znam baš dobro, koliko god prije toga pročitala webinara o e-mail marketingu ili optimizaciji za tražilice.

Treća vrlo vrijedna stvar koju sam dobila na edukaciji u Algebri jest činjenica da se tijekom edukacije radi na stvarnom web-projektu, blogu, na kojem treba pokazati usvojena znanja. Osnove postavljanja internetske stranice u Wordpressu puno bolje sjednu kad posvetiš cijelo popodne/večer tome da sama postaviš kategorije i podkategorije ili kod za analitiku na stranicu!

Ja sam i nakon završetka edukacije nastavila pisati svoj blog, raditi na njemu i rekla bih da sam bila prilično uspješna u tome. Kasnije sam ga ugasila jer sam prestala biti toliko fokusirana na temu (kuhanje za bebe i djecu), ali to mi je bila odlična praksa!

3. Koliko vam je izabrani program obrazovanja pomogao u daljnjem radu i bavite li se danas tim poslom?
Počela sam raditi kao freelance specijalistica za online marketing i komunikacije, a jedan od klijenata mi je bio BlaBlaCar, globalni startup za dijeljenje prijevoza, koji sam 3 godine uspješno gradila na hrvatskom tržištu.

4. Zbog čega obrazovanje i izvan onog obaveznog smatrate korisnim?
Bez želje za konstantnim učenjem novih stvari i alata teško je uopće ostati relevantan u digitalnom poslu jer se stvari stalno mijenjaju. Pojavljuju se nova zanimanja i specijalizacije za koje nema formalnog obrazovanja.

Edukacija u Algebri nije bila jedina i nakon toga sam pohađala još neke iz područja komunikacija i marketinga. Na tim sam edukacijama kolege su mi bili ljudi najrazličitijih životnih dobi, zanimanja i profila - od studenata preko onih sličnih meni koji su željeli promijeniti karijeru do onih s 15 ili više godina karijere u marketingu ili komunikacijama koji su shvatili da ne mogu ostati relevantni u tom području ako ne znaju osnove digitalnog marketinga.

Zbog toga bih rekla da nikad nije prerano niti prekasno za dodatne edukacije. Budući da imam obitelj, nije mi lako naći vrijeme - uz redovan posao - za predavanja, učenje i pisanje zadaća, ali zato su se moja djeca već odavno prestala čuditi tome da i mama ide u školu i ima zadaće!

5. Imate li savjet za buduće polaznike programa obrazovanja za specijalista/icu internetskog marketinga?
Maksimalno iskoristite sve što edukacija nudi - od toga da se potrudite oko bloga (znam da moj blog nije jedini koji je nastavio živjeti i nakon edukacije) do toga da imate priliku upoznati ljude iz industrije - i predavače, ali često i polaznike i ako se pokažete dobrima, bez problema će vas zaposliti ili preporučiti.

Nemojte očekivati da ćete nakon te edukacije znati sve, postati specijalist za sve i da nikad više nećete morati ništa naučiti. Edukacija specijalist za internet marketing daje jako dobro podlogu iz nekoliko područja, a iz nekih se čak u sklopu edukacije mogu polagati ispiti za relevantne certifikate (kao, primjerice, onaj iz Google oglašavanja). Na svakome je da nastavi pratiti što se u industriji događa i nastavi učiti dalje, eventualno izabere područje iz kojeg će se usavršavati.

MALENA JURČEVIĆ, 3D DIZAJNERICA


Svoj posao dizajnera interijera Malena ne može zamisliti bez znanja 3D dizajna jer je to jedini način na koji može profesionalno pokazati svoje i ideje klijenta, što nekada zna biti jako zahtjevno. Presretna je što radi posao koji voli, a edukacija u Algebri omogućila joj je upravo to kao i to da u svom poslu bude iznadprosječna.

Svaka dodatna edukacija i dodatno usavršavanje je postalo obavezno ako želite kvalitetno raditi svoj posao. U današnje vrijeme dostupni su mnogi "online tutoriali" i kroz njih se može nešto naučiti, ali po meni, samo konkretni intenzivni tečaj poput 3D dizajna na Algebri ima smisla

--Malena Jurčević, 3D dizajnerica

1. Zbog čega ste se na Algebri odlučili baš za tečaj 3D dizajna?
Tečaj 3D dizajna sam upisala još na fakultetu. Osjetila sam potrebu da svoje projekte stavim na "višu razinu" i tako se istaknem među drugim studentima. Već tada sam počela s honorarnim radom i vidjela sam koliko bi moglo biti korisno da poznajem i 3D dizajn. Da nisam imala predznanje iz AutoCAD-a, definitivno bih prvo upisala taj tečaj. Odluka je za mene zapravo bila vrlo jednostavna!

2. Što vam se tijekom tečaja najviše svidjelo? Koja su najvrjednija znanja koja ste stekli?

Najviše mi se svidio pristup - neki polaznici su imali općenito kompjutersko predznanje, a neki ne. Predavač je pristupio otvoreno i prijateljski, znajući da se radi o programu koji je poprilično zahtjevan, i više puta bi ponovio vježbu kad bi negdje zapeli. Jako mi je odgovarala dinamika predavanja i bez problema sam pratila nastavu i odrađivala vježbe. Predavači su profesionalci, ohrabruju grupu i vjerujem da i njima imponira čuti da su zahvaljujući njihovom tečaju, mnogi danas uspješni u svom poslu.

3. Koliko vam je izabrani program obrazovanja pomogao u daljnjem radu i bavite li se danas 3D dizajnom?
On mi je potreban na dnevnoj razini, kako u komunikaciji s klijentima, tako i s izvođačima radova. Općenito, osjećam sigurnost s kojom ulazim u projekt jer poznajem 3D dizajn. Znam koliko je nekim klijentima teško vizualizirati projekt, makar se radilo o njihovom prostoru. Osim što kroz 3D prikaze i sama provjerim svoje ideje, on klijentu daje potpuno jasan pogled na projekt.

4. Zbog čega edukaciju i izvan one obavezne smatrate korisnom?
Obavezna edukacija je osnova. Mislim da nitko tko se bavi ovim poslom ne želi biti prosječan. Svaka dodatna edukacija i dodatno usavršavanje je postalo obavezno ako želite kvalitetno raditi svoj posao. U današnje vrijeme dostupni su mnogi "online tutoriali" i kroz njih se može nešto naučiti, ali po meni, samo konkretni intenzivni tečaj poput 3D dizajna na Algebri ima smisla. Osim toga, na tečaju sam upoznala i svog prvog radnog kolegu s kojim sam odradila brojne projekte. Oboje se i danas time bavimo i još uvijek surađujemo.

5. Imate li neki savjet za buduće polaznike programa obrazovanja za 3D dizajnera?
Svim budućim polaznicima preporučam da budu strpljivi i odvoje vrijeme za vježbu. Bez vježbe nema uspjeha. Vidjet ćete napredak svakim danom. Predavači su susretljivi, i zbilja žele da njihovi polaznici i nauče gradivo. Između ostalog, 3D dizajn je jako zabavan i dinamičan i zavoljet ćete ga u trenu!

ANĐELKA BUDIĆ, VODITELJICA IZRADE I PROVEDBE PROJEKATA FINANCIRANIH IZ EU FONDOVA

Anđelka je na edukaciju u Algebru došla bez predznanja o EU fondovima, a izašla s osmišljenim i kvalitetno napisanim EU projektom koji je skupa sa svojim kolegama pripremala na aktualnim obrascima natječaja strukturnih fondova. Osnivačica je i voditeljica udruge Praktikum – centar za djecu i mlade koja uspješno djeluje, zapošljava i provodi vrijedne projekte.

U vrijeme pohađanja edukacije nisam imala stalan posao, ali mi je to obrazovanje otvorilo niz mogućnosti za daljnju primjenu znanja koje sam stekla u Algebri. Za početak sam volontirala u jednoj udruzi, a ubrzo nakon toga sam osnovala udrugu Praktikum – centar za djecu i mlade koja provodi vrijedne projekte

--Anđelka Budić, voditeljica izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova

1. Zbog čega ste se na Algebri odlučili baš za edukaciju o EU fondovima?
Znanja o EU fondovima su specifična, bez kvalitetne edukacije teško je razumjeti natječajnu dokumentaciju, terminologiju i shvatiti na koji način treba pripremiti i napisati projekt. Dugo sam istraživala ponudu edukacija na tržištu i odlučila se za Algebru jer su nudili sveobuhvatnu edukaciju koja je pokrivala sva područja EU fondova.

2. Što vam se tijekom tečaja najviše svidjelo? Koja su najvrjednija znanja koja ste stekli?
Smatram da je Algebra okupila vrhunski tim stručnjaka i predavača koji polaznicima na pristupačan i nesebičan način prenose svoje znanje. Program edukacije kvalitetno je osmišljen i koristan, kako za početnike tako i za one koji imaju već neka saznanja o EU fondovima. Uz teorijski dio posebno vrijednim smatram baš taj praktični dio edukacije. Edukacija pokriva sva područja, od uvoda u mnoštvo EU programa, pripreme projektne prijave i rad u aplikacijskim obrascima, razradu projektnih aktivnosti i izradu proračuna. Na kraju edukacije se osjećate spremni za pripremu i provedbu EU projekta.

3. Koliko vam je izabrani program obrazovanja pomogao u daljnjem radu i bavite li se danas nečim što je vezano za EU fondove?

U vrijeme pohađanja edukacije nisam imala stalan posao, ali mi je to obrazovanje otvorilo niz mogućnosti za daljnju primjenu znanja koje sam stekla u Algebri. Za početak sam volontirala u jednoj udruzi gdje sam koordinirala pripremu i provedbu više projekata, a ubrzo nakon toga sam osnovala udrugu Praktikum – centar za djecu i mlade koja danas uspješno djeluje, zapošljava i provodi vrijedne projekte. Prvi EU projekt koji sam pripremila i napisala za udrugu Praktikum bio je odobren za financiranje! I danas redovno pratimo i apliciramo na natječaje EU fondova, posebno na Europski socijalni fond koji pokriva područja socijalnih usluga. Upravo očekujemo rezultate za više projekata.

4. Zbog čega obrazovanje i izvan onog obaveznog smatrate korisnim?
Danas je nužno osvijestiti potrebu cjeloživotnog obrazovanja. Područje EU fondova ne pokriva formalno obrazovanje, a mogućnosti koje se nude u tom području su nebrojene. S ovom vrstom neformalnog obrazovanja EU praktičari mogu pronaći posao u raznim institucijama i organizacijama ili pokrenuti vlastiti posao u kojem će koristiti stečena znanja i vještine.

5. Imate li neki savjet za buduće polaznike programa obrazovanja EU fondova?
Znanja i vještine koja će steći kroz obrazovanje o EU fondovima sigurno im mogu koristiti u njihovom budućem profesionalnom djelovanju. Danas gotovo svi poslovni subjekti mogu sudjelovati u apliciranju na EU natječaje – poduzetnici i obrtnici, civilne organizacije, javni sektor i tako dalje, a potrebe za stručnim kadrom su velike. Mladima savjetujem više strpljenja, volje i motivacije. Prilike EU fondova otvaraju im veće mogućnosti da se profesionalno ostvare.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju