Dan nakon inauguracije Donalda Trumpa, u subotu 21. siječnja u glavnom gradu SAD-a održava se Ženski marš na Washington kojim će se izraziti neslaganje s Trumpovom politikom. Podršku maršu dat će i Centar za ženske studije u Zagrebu okupljanjem na Cvjetnom trgu

Ženski marš na Washington u organizaciji brojnih udruga za zaštitu ljudskih prava najavljuje se kao jedna od najvećih demonstracija u povijesti SAD-a. U povorci koja u 10 sati ujutro po američkom vremenu kreće marširati glavnim gradom Sjedinjenih američkih država naći će se svi oni koji se ne slažu s izborom novog predsjednika Donalda Trumpa i njegovom administracijom za koju ističu da inaugurira nasilje, seksističku, homofobnu, ksenofobnu i rasističku politika kakvu je Trump zagovarao i tijekom kampanje.

Podršku Ženskom maršu na Washington dat će i inicijativa Ujedinjene protiv mržnje okupljanjem na zagrebačkom Cvjetnom trgu u subotu 21. siječnja u 11.55 sati

Retorika prošlih izbora vrijeđala je, demonizirala i prijetila mnogima od nas – imigrantima svih statusa, Muslimanima i onima različitih vjerskih uvjerenja, ljudima koji se izjašnjavaju kao pripadnici seksualnih manjina, američkim domorocima, crnim i smeđim ljudima, ljudima s invaliditetom, žrtvama seksualnog nasilja – i naše zajednice su povrijeđene i uplašene. Moramo se zapitati kako ići dalje kada smo suočeni s nacionalnom i internacionalnom zabrinutošću i strahom.

U duhu demokracije i odajući počast prvacima ljudskih prava, dostojanstva i pravde koji su došli prije nas, ujedinjujemo se u različitostima kako bismo pokazali da se naša brojnost ne može ignorirati. Ženski marš na Washington poslat će odvažnu poruku našoj novoj vladi prvog dana na dužnosti i svijetu - da su ženska prava ljudska prava. Ujedinjujemo se shvaćajući da braniti one najviše marginalizirane među nama, znači braniti sve nas.

Čujte naš glas
, poručuju organizatori Ženskog marša na Washington.

Podršku maršu dale su i brojne slavne žene koje su i najavile svoj dolazak, poput Beyonce, Meryl Streep, Katy Perry, Cher, a među ženama koje će govoriti na maršu bit će poznate glumice Scarlett Johansson, Ashley Judd i America Ferrera.

Podršku Ženskom maršu na Washington dat će i inicijativa Ujedinjene protiv mržnje koju je pokrenuo Centar za ženske studije u Zagrebu okupljanjem na Cvjetnom trgu u subotu 21. siječnja u 11.55 sati. Zagreb će tako biti jedno od 650 mjesta u svijetu koje će se solidarno pridružiti maršu.

Politika koja promovira mržnju i krši ljudska prava nije na djelu samo u SAD-u. Konzervativni pokreti svakodnevno ugrožavaju prava žena u svijetu i Europi, posebice radna, seksualna i reproduktivna prava. Stoga ćemo u subotu stati solidarno uz Ženski marš na Washington. Protestirat ćemo solidarno protiv mržnje, diskriminacije i nasilja protiv žena i svih onih kojima su ljudska prava ugrožena, poručuju iz inicijative Ujedinjene protiv mržnje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju