Sjećate li se Snoopyja iz popularnog stripa Peanuts? Pametni je to psić koji je uveseljavao naše djetinjstvo i postao jedan od najpoznatijih fiktivnih psića na svijetu. Kasnije je njegov lik doživio i crtanu ekranizaciju u kojoj mu je glas posudio Bill Meléndez.

Galerija Zanimljivosti o biglu Zanimljivosti o biglu Zanimljivosti o biglu +6 Odlično se slaže s drugim životinjama

Snoopy dolazi u znaku bigla, jedne od najinteligentnijih pasmina pasa na svijetu. Osim što je iznimno pametan, bigl je i nevjerojatno tvrdoglav pas.

Simpatično je neovisan i pronaći će zabavu bilo gdje ako ga ostavite samog. Važno je samo da mu date dovoljno pažnje kako bi njegov pravi karakter došao do izražaja.

U nastavku možete pročitati šest značajki ove pasmine koje je čine jednom od najpopularnijih na svijetu.

1. Bigl jako voli ljude

Ova pasmina ima razigran i vrckavi temperament, a ljubav prema ljudima vidi se u njegovom slatkom pogledu. Bigl se ne ponaša agresivno, a najdraže društvo su mu klinci. Upravo ga ta osobina čini jednom od najpoželjnijih obiteljskih pasmina. Zbog silne ljubavi prema ljudima, bigl baš i nije dobar čuvar vašeg doma.

Zanimljivosti o biglu Bigl jako voli djecu (Foto: Shutterstock)

2. Odlično se slažu s drugim životinjama

Prirodno su radoznali i razigrani pa drugi psi u njima ne vide prijetnju. Imaju urođene socijalne kvalitete, zbog kojih se odlično slažu s drugim psima, a često ih možemo vidjeti i u simpatičnoj igra s mačkama. Imaju mentalitet čopora pa im usamljenost može stvoriti nervozu.

Zanimljivosti o biglu Jako su druželjubii (Foto: Shutterstock)

3. Mnogo biglova ima posao

Njihov nevjerojatan njuh čini ih odličnim radnim psom. Diljem svijeta pomažu ljudima kako bi detektirali stjenice, male parazitske kukce koji stvaraju puno problema. U SAD-u čak postoji Brigada Biglova koja sprječava širenje bolesti. 

Zanimljivosti o biglu Odlično se slaže s drugim životinjama (Foto: Shutterstock)

4. Podrijetlo imena baš je zanimljivo

Kroz povijest se naziv beagle koristio za sve pse goniče. Danas se to promijenilo, a zanimljivo ime ovih slatkih ljubimaca dolazi iz francuskog jezika. Naziv beagle zapravo je složenica dvije francuske riječi – beer, što znači otvoreno te guile, što znači grlo. Ove dvije riječ u prijevodu znače i pas koji pjeva, zbog specifičnog laveža.

Zanimljivosti o biglu Njihove uši pomažu njuhu (Foto: Shutterstock)

5. Njihove uši pomažu sluhu

Kad bigl opusti svoje uši, one dosežu do kraja nosa. Na toj poziciji hvataju čestice mirisa i drže ih blizu njuškice pa na taj način bigl prima dodatne olfaktivne informacije.

Pametni, inteligentni i odani: 10 pasmina koje je najlakše trenirati Njemački ovčar Pudla Njemački ovčar +7 Pumi

Zanimljivosti o biglu Njegovo ime znači "pas koji pjeva" (Foto: Shutterstock)

6. Imaju tako poseban rep

Rep bigla izgleda poput bijele zastave. Mnogi od njih uzgojeni su s repom koji ima bijeli završetak. To je bilo potrebno napraviti kako bi ih vlasnici tijekom lova mogli uočiti, kad im je njuška okrenuta prema zemlji.

Zanimljivosti o biglu Bigl je jako pametan (Foto: Shutterstock)

Odlikaši s njuškicom: Ovo je 10 najinteligentnijih pasmina Belgijski ovčar i border collie u zagrljaju Engleski koker španijel Australski čuvar stada +7 Belgijski ovčar

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju