Ovu subotu na Europskom trgu na plesnom događanju ''Zapleši s nama'', koje smo priredili za vas uz pomoć naših sponzora, plesnih mentora i plesača raznih plesnih škola, centara i skupina, uvjerili smo se da je ples najbolji podizač atmosfere.

Galerija Step by step -  Anna i Maša Zaplesali su s nama - Step by step Zaplesali su s nama -Modus klub +38 Step by Step - Lucijan i Patricija

Veliki broj polaznika na našim radionicama kao i usputni prolaznici koji nisu mogli odoljeti ritmu muzike za ples i zaplesali makar u prolazu to mogu i potvrditi. Iako će se nekima činiti da je teško naučiti plesati latino i standardne plesove te da neće daleko dogurati od ljuljuškanja u nekom klubu ili nečijoj svadbi, plesni mentori pokazali su nam u subotu kako plesati može svatko.

Svojim uputama doveli su u samo pola sata polaznike radionica do solidnih plesača koji su što je najvažnije uživali u cijelom procesu i zabavljali se.

''Ples je ono što nas pokreće!'', smatra prvi mentor na našem plesnom događanju, Hrvoje Kraševac koji nam je pokazao kako se pleše salsa. Njegov Plesni studio Fever specijaliziran je za rekreativne tečajeve SALSE i srodne plesove poput bachate i chacha cha, ali salsa fit treninge, a okuplja preko 200 aktivnih članova mjesečno.

Zaplesali su s nama - Hrvoje Kraševac Zaplesali su s nama - Hrvoje Kraševac (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Salsa je zabavna jer se ne mora plesati u paru, a ujedno je i vrsta plesa ili bismo mogli reći treninga u kojoj se razvija koordinaciju pokreta i povećava kondicija. Ovaj oblik rekreacije, baš zato što je zabavan i vođen latino glazbom i ritmovima, nikada nije monoton i doprinosi našem zdravlju, a da toga uopće nismo svjesni. Naš mentor Hrvoje dobro nas je zabavio i izvrtio na sve strane te zagrijao za sljedeću radionicu koju je vodio već svojevrsna plesačka zvijezda Marko Mrkić. Kroz cijelu sezonu Plesa sa zvijezdama koja je netom završila Marko nas je oduševljavao svojim koreografijama i mentorskom pristupu, a sada smo njegovo mentorstvo mogli iskusiti i mi.

Da se malo zagrijemo i opustimo Marko je složio kratki miks raznih plesnih stilova, a završio s pokazivanjem osnovnih koraka romantične bachate koja se pleše u paru. Za Marka je ples nešto instinktivno što radiš kada slušaš i doživljavaš glazbu te nam je pokazao da nitko nema dvije lijeve kao što uvijek voli naglasiti polaznicima svoje plesne škole ''Lijeva i desna'', najzabavnije plesne škole u Zagrebu koja spaja sve vrste umjetnosti.

Zaplesali su s nama - Marko Mrkić Zaplesali su s nama - Marko Mrkić (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Bilo da ste početnik, spremate se na vaš prvi ples, želite plesati u skupinama ili biste rado ovo ljeto odvojili dva tjedna samo za čagu, Marko vas čeka u svojoj školi gdje možete izbrusiti disco fox, salsu i bachatu, ali i jive ako ga baš želite. Na radionici bachate jedva se prestalo plesati, a već je počela nova - ona s plesom iznenađenja koju je vodio Alan Walme, partner simpatične Domenice u ovogodišnjoj sezoni Plesa sa zvijezdama.

Alan je temu svoje radionice otkrio tek na plesnom podiju – radilo se na opće oduševljenje o cha cha cha. Kao plesna partnerica i ujedno co-mentorica pridružila mu se Helena Bradvica koja je ove sezone Plesa sa zvijezdama plesala s Matijom Lovrecom. Alan je državni prvak u kombinaciji deset plesova i u standardnim plesovima te viceprvak u latinsko-američkim plesovima, sa sestrom Valentinom pokupio je brojne medalje, pehare i priznanja ne samo na domaćim već i internacionalnim natjecanjima.

Alan Walme i Helena Bradvica Alan Walme i Helena Bradvica (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Dok nas je sve razgibao cha chom, radionicu je završio s jednim standardnim. Netom prije valcera koji smo svi zaplesali oko podneva ponovio je korake sa svima okupljenima. Na kraju je uz poklon paket sponzora radionice poklonio i dva poklon bona za tečaj plesa u njegovom matičnom Plesnom centru Zagreb by Nicolas. Ne sumnjamo da će trapave noge uhvatiti plesni korak, a vesele duše zasjati od sreće još više za sve njihove nove polaznike.

Na pola puta do kraja eventa plesao se valcer, a plesali su ga svi i mladi i stari pa i nekoć plesni partneri poput Lane Jurčević i Hrvoja Kraševca. Skupa su plesali u davnoj drugoj sezoni Plesa sa zvijezdama i došli skupa do finala s najbolje ocijenjenim plesovima quickstepom i pasom doble, a sada su za dobra stara vremena zaplesali klasični bečki valcer jedan od najstarijih plesova i u 19.stoljeću najrašireniji društveni ples. 

Lana Jurčević Lana Jurčević (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Ipak sentiši, kaže nam Lana, nisu njezin đir, a za pozornicu i brži ritam je stvorena. To je još jednom uz svoje atraktivne plesačice pokazala tijekom svojeg glazbeno-plesnog spektakla. Lana je izvodila svoje, ali i strane hitove, a svoje energične plesne pokrete pokazale su njezine plesačice.

Danas ćete možda ćešće vidjeti da netko u društvu umijesto valcera pleše line dancing koji smo pohvatali na radionici koja je uslijedila uz vodstvo Tihomira Ciglara iz Plesnog centra Fredi. Tihomir je uspješno podučavao poznate TV osobe plesati društvene plesove, a sada smo uz njega mogli naučiti i ovaj. Ples koji podsjeća na onaj koji spontano zaplešu u filmovima u kakvom country klubu, idealan za one koji ne znaju baš plesati u paru, a uz to je iznimno zabavan. Tihomiru se kao iznenađenje na pozornici pojavila kolegica Paula Jeričević i pridružila nam se u plesu.

Tihomir Ciglar i Paula Jeričević Tihomir Ciglar i Paula Jeričević (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Njihov matični plesni centar Fredi jedan je od najdugovječnijih plesnih škola u Zagrebu. U njemu su startali ili dio svoje plesne karijere gradili sudionici i pobjednici popularnog showa “Ples sa zvjezdama među kojima je i Hrvoje Kraševac. U svojoj opuštenoj atmosferi mogu svakog početnika napraviti vrhunskim plesačem. 

Nakon radionica plesni podij preuzele su mlade nade plesa. Pravi plesni spektakl priredile su nam plesne skupine za koje ste već i sami čuli jer djeluju već godinama - Modus klub, Escape, B Residence i Step by Step. 

Zaplesali su s nama -Modus klub Zaplesali su s nama -Modus klub (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Svoje pokrete prvi su nam pokazali moDuS klub, koji od davne 1994. godine uspješno radi na plesnoj edukaciji svih dobnih uzrasta. Natjecateljski tim plesnog studija moDuS, jedan je od najuspješnijih u Hrvatskoj po svojim rezultatima na domaćim i međunarodnim natjecanjima u performing plesovima i to u modern i jazzu, a u subotu su nam se predstavili pravim plesnim kolažem koji su izvodile grupe raznih dobnih skupina.

Na samom početku najmlađi polaznici pokrenuli su malu kreativnu priču isprepletenu modern i jazz koreografijama. Nakon njih došla je ekipica koja zaista voli jazz bez obzira plešu li sami, u paru ili grupi.

Modus klub Modus klub Foto: Nova Studio

Pravu eksploziju pokreta, pozitivnih emocija i zabave podijelili su s nama i kroz koreografiju jazz produkcije 'Oceanovih 30' . Sve je veći broj moDuS plesača koji nastavljaju rad u plesnim kompanijama ili kao koreografi prenose svoje znanje na mlađe plesače, a čekaju da im se pridružite.

Nakon njih nastupile su djevojke iz nagrađivanog plesnog studija Escape, koji broji više od 450 članova, a svoje polaznike podučava plesnim tehnikama jazz dancea, hip-hopa, baleta, ritmike, ali i breakdancea i urban fusiona.

Zaplesali su s nama - Escape Zaplesali su s nama - Escape (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Escape je poznat po nastupima na televiziji, koncertima, spotovima, a u subotu smo uživali u nastupu grupe iz speed programa koji godinama stvara poznate plesače od kojih brojni plešu na Novoj TV u emisijama “Ples sa zvijezdama” i “Tvoje lice zvuči poznato”.

Escape Escape (Foto: Nova Studio)

Odmah nakon njih na scenu je stupio Plesni klub B RESIDENCE, koji je ostvario brojne odlične rezultate na raznim hip-hop natjecanjima, a kako K-POP groznica polako, ali sigurno obuhvaća cijeli svijet, u taj su vagon uskočili i oni te su se prijavili na K-POP Dance & Song Contest i odnijeli pobjedu dvije godine zaredom. To nas ne čudi jer su njihovi plesni koraci zaista u rangu s plesačima koje imamo priliku vidjeti u stranim spotovima.

Plesni klub B RESIDENCE Plesni klub B RESIDENCE (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Kao šećer na kraju dolazi plesni studio Step by Step, koji je na zagrebačkoj plesnoj sceni već 25 godina. Iako podučava plesne tehnike brojnih modernih i klasičnih plesova, ono po čemu je posebno poznat jest step dance, koji je u Hrvatskoj gotovo pao u zaborav. Oni su ga doveli gotovo do savršenstva, čemu svjedoče i brojne nagrade iz te kategorije, i tako vratili step ponovo na scenu.

Step by step -  Anna i Maša Step by step - Anna i Maša (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Nastupili su sa čak šest točaka i pokazali različite plesne stilove koje plešu u njihovoj školi plesa - od jazz dancea, moderna, hip hopa, MTV jazza, comertal jazza do stepa. Poakzali su da step osim što u muškoj verziji može biti energičan i glasan, koliko u ženskoj može biti elegantan, plesan i graciozan. Bilo je tu kompletnog scenskog nastupa od glume ukomponirane u ples. Step by step u 10 su godina čak 4 puta bili u finalu Supertalenta, a svoj supertalent pokazali su i tu sunčanu subotu. Oni su pravi dokaz da ples ne poznaje dobne granice jer u njihovom klubu plešu oni od 4 do 64 godine. 

Zaplesali su s nama - Step by step Zaplesali su s nama - Step by step (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Poneseni glazbenim i plesnim poslasticama lako je zaboraviti na sivu svakodnevicu, zaraziti se plesom i dobrom atmosferom i uživati u malim trenucima koji boje svijet u ružičasto, baš poput ovog događaja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju