Zadovoljna.hr
pretraživanje
  • Moda & ljepota
  • Zdravlje & Prehrana
  • Posao & Obitelj
  • Ljubav & Sex
  • Dom & Uređenje
  • Kultura & Zabava
Upravljaj obavijestima
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Dnevnik
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • © Zadovoljna.hr
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Putovanja
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zdravlje & prehrana

Dodajte i sol: Zašto biste bademe trebali namočiti u vodi preko noći?

27. svibnja 2021 Piše K.B.
Bademi
Bademi (Foto: Shutterstock)

Nekoliko badema preporučuje se pojesti svaki dan jer riječ je o izuzetno zdravom orašastom voću. No njihovu hranjivost još ćete više osjetiti ako ih preko noći ostavite natopljene u vodi.

Namakanjem badema u vodi smanjuje se količina tanina i kiselina koji se nalaze u ljusci orašastog voća, a koji mogu smanjiti apsorpciju hranjivih tvari iz badema u tijelu.

Iz mokrih badema tijelo će još bolje "upiti" svu njihovu hranjivost, vitamine i minerale te stimulirati aktivnost enzima u tijelu, čime se poboljšava probava. Dodatni je plus namočenih badema taj što su mokri bademi još ukusniji od suhih te se mogu koristiti u brojnim receptima.

Namočeni bademi odličan su saveznik mršavljenja jer njihova bogata količina vlakana smanjuje osjećaj gladi

Namočeni bademi imaju više vitamina B i enzima poput lipaze od suhih badema. Blanširani bademi također su dobar izvor kalija, vlakana, proteina i zdravih masnoća, uključujući monozasićene i polizasićene masne kiseline, dok s druge strane imaju malu količinu zasićenih masti. U bademima se nalaze i kalcij i željezo te moćni antioksidansi koji pridonose dobrom sveukupnom zdravlju.

Kako namakati bademe? Najbolje je metoda 24-satno namakanje u dvije vode. Oko 250 grama badema stavite u posudu ili lonac i prelijte ih toplom vodom. Nakon 12 sati iscijedite vodu i dodajte bademima dvije žličice soli. Nakon toga ponovno napunite posudu toplom vodom i ostavite bademe u njoj još 12 sati.

Slika nije dostupna Hibernacijska dijeta: Zašto je dobro pojesti žlicu meda prije spavanja?

Češnjak Važno! Znate li kako se pravilno jede češnjak?

Nakon 24-satnog namakanja lako ćete skinuti smeđu ljusku s badema, ako se već nije sama odvojila. Tako namočene bademe možete koristiti tjedan dana, tijekom kojih neće izgubiti ništa od svoje nutritivne potentnosti.

Zbog veće količine vitamina E, vlakana i folne kiseline namočeni bademi povoljno djeluju na probavu, pomažu kod dijabetesa, problema s kožom i kroničnih bolesti poput srčanih problema i reumatoidnog artritisa. Namočeni bademi odličan su saveznik i mršavljenja jer njihova bogata količina vlakana smanjuje osjećaj gladi, čime se smanjuje unos kalorija i potiče gubitak kilograma.

Podijeli
  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
  • Viber
  • Email

Čitaj dalje

Još vijesti

 
Prati nas i na Instagramu!
Koji su vaši dojmovi na Advent??
@dasa_kovacevic
Savršeno prženu, hrskavu, taman slatku Morning Lab granolu Zagrepčanke Tijane potražite na policama Startaj Hrvatska u svim INTERSPAR i odabranim @spar trgovinama
Neopisiva ljubav s pastom... ❤
@divaisback 
#pastalover #zadovoljnahr
Želimo vam ugodnu sredinu tjedna! 😍
@iris_burbonov 
#bouquet #flowers #zadovoljnahr
pretraživanje
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Nova Plus
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Kreni Zdravo
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Upravljaj obavijestima
  • © Zadovoljna.hr
Zatvori

MODA, LJEPOTA, LJUBAV, ZDRAVLJE,
UREĐENJE DOMA, SAZNAJ SVE ŠTO TREBAŠ
ZA SEBE NA JEDNOM MJESTU.

Prijavi se na
newsletter!

Please don't insert text in the box below!
modal close